Lekki tort na biszkopcie z czekoladowym kremem z serka mascarpone i świeżymi truskawkami. Do kremu, poza czekoladą, nie dodałam cukru i według mnie jest wystarczająco słodki. Tort pokryty jest masą cukrową i udekorowany również ozdobami z tej masy.
Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Odstawić na bok.
Przygotować krem. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na pół. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania wlać stopniowo chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę.
Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na paterze. Nasączyć częścią ponczu i ułożyć połowę truskawek przecięciem do dołu.
Wyłożyć połowę kremu.
Przykryć drugim blatem, nasączyć, ułożyć resztę truskawek i rozłożyć resztę kremu. Przykryć trzecim blatem i nasączyć. Ciasto wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Masą budyniową posmarować górę i bok tortu.
Beciu tak, możesz. Tylko posmaruj już od razu nią tort. Na drugi dzień przed obłożeniem masą cukrową wyciągnij tort troszkę wcześniej z lodówki, aby masa budyniowa lekko zmiękła.