Tarta ze słodko- kwaśnym kremem porzeczkowym i kwaśnymi czerwonymi porzeczkami, oblanymi czekoladą. Udekorowana kawałkami bez.
Składniki: Ciasto kruche:
80g masła
130g mąki pszennej
40g cukru pudru
1 żółtko
Polewa czekoladowa:
100g czekolady gorzkiej
30ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
100g czerwonych porzeczek
250g kremu porzeczkowego z tego przepisu: "Krem porzeczkowy" (użyłam kremu z czerwonej porzeczki)
parę bez (ok. 20g)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkować i wykleić nim formę na tartę, najlepiej z wyciąganym dnem, o wymiarach ok. 11x 35cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec ok. 5 minut do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Na chłodnym cieście rozsmarować krem porzeczkowy.
Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Rozłożyć na kremie.
Przygotować polewę. Czekoladę posiekać i razem ze śmietaną roztopić w kąpieli wodnej.
Gotową polewę zdjąć z palnika i poczekać, aż lekko przestygnie. Lekko ciepłą rozłożyć na porzeczkach. Gdy polewa całkowicie ostygnie posypać ją pokruszonymi bezami. Tartę wstawić do lodówki na co najmniej 1- 2 godziny.
Smacznego.
Czas przygotowania:
ok. 20 min. (plus ok. 20 min. na przygotowanie kremu. Krem musi się słodzić przez noc w lodówce)