Kakaowy biszkopt genueński

7 Komentarzy

Kakaowy biszkopt genueński

Przepis na jasny biszkopt genueński znajduje się tutaj: „Biszkopt genueński”. Kakaowy biszkopt to ten sam biszkopt jednakże z dodatkiem kakao.

Biszkopt pieczony jest bez dodatku proszku do pieczenia.

Składniki:

  • 185g mąki pszennej
  • 15g kakao
  • szczypta soli
  • 6 jajek (o temperaturze pokojowej)
  • 200g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 2 łyżki masła (= 30g)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąkę i kakao wymieszać z solą i przesiać (najlepiej dwukrotnie). Odstawić na bok.
  4. Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, sztywno- kremową masę. (Przy podniesieniu trzepaków miksera powinien na masie pozostać widoczny ślad).
  5. Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i roztopione masło.
  6. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku  około 35- 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. (Dobrze wyrośnięte ciasto powinno sięgać do brzegu formy).
  7. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
  8. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go z piekarnika i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.
  9. Po ostygnięciu biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.

Smacznego.

Kakaowy biszkopt genueński

Kakaowy biszkopt genueński

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    pati · 8 lat temu
    upiekłam ten biszkopt ale nie wyrósł mi chyba prawie wcale.. mimo to po przekrojeniu go okazało się że wyglada dobrze i w samku też był dobry :) czy mogłaby mi Pani doradzić co zrobić by nastepnym razem biszkopt mi wyrósł. (dodam że źle nastawiłam piekarnik i piekłam go w tem.200°C, moze to przez to)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Najważniejsze wskazówki przy pieczeniu tego biszkoptu:
      1. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
      2. Masa jajeczna musi być bardzo dobrze ubita. (Punkt 4).
      3. Podczas dodawania mąki i masła nie mieszać za długo, tylko aby składniki się połączyły, aby masa jajeczna nie opadła.
      4. Ciasto należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku.
      5. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    pati · 9 lat temu
    a nie dodajemy proszku do pieczenia? prosze o szybka odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 9 lat temu
    Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i roztopione masło.
    Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku około 35- 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. (Dobrze wyrośnięte ciasto powinno sięgać do brzegu formy).
    A jak połączyć mąkę z jajkami?Chyba brakuje jakiegoś punktu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Emilio, wszystko się zgadza. We wcześniejszym punkcie (pkt.4) należy ubić całe jajka i później według pkt. 5 wmieszać do nich mąkę z kakao i roztopione masło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 9 lat temu
    Byłam bardzo ciekawa tego przepisu i skusiłam się go wypróbować. Bardzo lubię piec i każde ciasto mi zawsze wychodziło. Niestety, ten przepis okazał się hmm... zakalcem.. Nie wiem co mogło pójść źle