Cytrynowe ciasto z serem i jabłkami

26 Komentarzy

 Cytrynowe ciasto z serem i jabłkami

Ucierane ciasto cytrynowe, a pośrodku warstwa jabłek i sera. Ciasto jest pyszne i soczyste, wyraźnie cytrynowe i serowe.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ok. 24 porcje:
Ciasto ucierane:

  • 300g masła
  • 230g cukru
  • 6 jajek
  • 3 cytryny
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 30g rodzynek
  • 20g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Masa serowa:

  • 500g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 80g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 18g budyniu waniliowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w plasterki.
  2. Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i rodzynki. Całość podsmażyć, aż jabłka zmiękną, ale wciąż będą trzymać kształt. Dodać cynamon, delikatnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować ciasto ucierane. Wycisnąć sok z 3 cytryn.
  4. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie wlać stopniowo sok z cytryn.
  5. Na końcu wmieszać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Trochę więcej niż połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć chłodne jabłka.
  7. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Masę serową wyłożyć na jabłka.
  8. Na masę serową wyłożyć resztę ciasta, robiąc kleksy łyżką. (Ciasto zleje się w całość podczas pieczenia).
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
  10. Chłodne ciasto pokroić na kawałki. Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

Cytrynowe ciasto z serem i jabłkami

Cytrynowe ciasto z serem i jabłkami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anika · 3 miesięcy temu
    Niestety nie wyszło mi takie jak na zdjęciu. Ciasto jest bardzo tłuste niby smaczne ale jednak to nie to. Musiało się piec godzinę bo na środku było surowe. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Ciasto wyszło strasznie tluste, chociaż dodałam dokładnie tyle masła ile było w przepisie. Jest tak tłuste, że nie da się go jeść. Nie wiem, co mogło pójść nie tak. Masa mi się zważyła ale z komentarzy wynika, że to nie powinno być problemem. Zakalca nie było ale ciasto nie wyrosło i po prsotu kapie z niego tłuszcz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Upiekłam to ciasto jest wspaniałe, pyszne dobrze się kroi i ślicznie wyglada na talerzu .Jestem nim zachwycona napewno będzie częstym wypiekiem w moim domu serdecznie dziękuje i pozdrawiam .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Czy może być szara reneta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartosz Konopiński · 4 lat temu
    Cześć, zrobilem juz z 10 ciast z tej strony, wszystkie ładnie pięknie wychodzą. Dziękuję za przepisy. Co do tego ciasta dalem z 30 g mniej cukru i tez wyszlo slodkie. Myślę ze jakby odjax tez trche masla też nie było by problemu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga1 · 5 lat temu
    Ciasto jest przepyszne. Aromatyczne i pachnące. Polecam. Wyszedł super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 5 lat temu
    (happy) Ciasto pyszne i ładnie wygląda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lilka · 6 lat temu
    Ciasto przepyszne:) kolejny sprawdzony przepis z Pani strony:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 7 lat temu
    Ciasto również mi się zważyło ale czytając komentarze tutaj, upiekłam je i wyszło dobre. Moim zdaniem nie czuć w tym cieście cytryny. Ciasto ogólnie wyszło, okej.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Angelina · 3 lat temu
      Możesz zetrzeć skórkę z cytryn przed wyciśnięciem i dodać do ciasta, wtedy jest mocno cytrynowe:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 8 lat temu
    Chyba za szybko dodawałam jajka i masa mi się zważyła, dodanie soku z cytryny i mąki nie poprawiło sytuacji. Jednak szkoda mi było wyrzucać składników i postanowiłam upiec to ciasto. Według zasady - a może się uda... I udało się, ładnie wyrosło, pięknie pachnie i wspaniale smakuje. Upiekę je jeszcze nie raz, ale chciałabym uniknąć dzisiejszej (stresującej) sytuacji, dlatego proszę o wyjaśnienie, w jakich odstępach mam dodawać jajka i sok z cytryny.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Małgorzato, z doświadczenia wiem, że ciasto może się zwarzyć nawet jak składniki mają temperaturę pokojową. Czesto tak się zdarza jak jest w cieście dużo jajek (pod koniec masa lubi się zwarzyć). Nie ma się czym przejmować. Wszystko jest ok. Podczas pieczenia, tak jak napisałaś, wszystko się ładnie złączy. Powinno się jednak dodawać powoli jajka i dobrze je ubić, aby ciasto było puszyste i nie wyszedł zakalec.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 8 lat temu
    Witam, mam pytanie czy spodnia część ciasta nie trzeba chociaz pare minut podpiec? Obawiam sie czy nie zrobi sie ciapa jak rozłożę mokre jabłka?
    I jeszcze jedno - wiem, jest przelicznik- mam blachę 28x23 czy nie wyjdzie duzo za wysokie? Powinnam zmniejszyć proporcje?
    Z góry dziękuję!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Paulino nie trzeba podpiekać. Przeliczyłabym jednak składniki według przelicznika. Może Ci się nie dopiec w środku jak będzie za grube.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 9 lat temu
    Bardzo fajny przepis. Niestety nie mam dostepu do twarogu. Czy moge dodac np. Ricotte albo Philldelphia? dziekuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 9 lat temu
    Mam dwa pytania co do przepisu.
    Utrzeć masło z cukrem rozumiem, że mam zmiksować?
    Budyń mam dodać w proszku, czy ugotowany?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 9 lat temu
    Upiekłam,pyszne ! Mąż zachwycony, ja też.Następnym razem dam więcej sera, bo lubimy.Proporcje ciasta idealne,masła i mąki w sam raz, a proszku dałam płaskie łyżeczki.Alicja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danka · 9 lat temu
    Ciasto wygląda obłędnie:) Ponieważ, kiedyś się "przejechałam" na jakimś przepisie z netu, podchodziłam do tego przepisu również sceptycznie,by nie zmarnować składników zrobiłam z połowy porcji, ciasto wyszło rewelacyjne, w smaku, poezja. Nie zawiodłam się. Przepis, gorąco polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 9 lat temu
    Za duzo masla I proszku do pieczenia a mslo maki . Zrobilam to ciasto I jest dobre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 9 lat temu
    Ciasto przepyszne.Twaróg z jabłkami komponuje się znakomicie.Polecam wszystkim.Szczególnie na jakieś okazje.Naprawdę pychotka.Zrobiłam z podwójnej porcji masy serowej ale tylko dlatego,że ją bardzo uwielbiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Natalia · 6 lat temu
      Jeśli zrobilas z podwojnej porcji sera to ile pieklas??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 9 lat temu
    O mniam, takiego cudeńka to bym sobie zjadła! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 9 lat temu
    Wygląda bosko !!! Piekę na niedzielę, dzięki za przepis.