Przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w plasterki.
Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i rodzynki. Całość podsmażyć, aż jabłka zmiękną, ale wciąż będą trzymać kształt. Dodać cynamon, delikatnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto ucierane. Wycisnąć sok z 3 cytryn.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie wlać stopniowo sok z cytryn.
Na końcu wmieszać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Trochę więcej niż połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć chłodne jabłka.
Przygotować masę serową. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Masę serową wyłożyć na jabłka.
Na masę serową wyłożyć resztę ciasta, robiąc kleksy łyżką. (Ciasto zleje się w całość podczas pieczenia).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
Chłodne ciasto pokroić na kawałki. Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Niestety nie wyszło mi takie jak na zdjęciu. Ciasto jest bardzo tłuste niby smaczne ale jednak to nie to. Musiało się piec godzinę bo na środku było surowe.
Ciasto wyszło strasznie tluste, chociaż dodałam dokładnie tyle masła ile było w przepisie. Jest tak tłuste, że nie da się go jeść. Nie wiem, co mogło pójść nie tak. Masa mi się zważyła ale z komentarzy wynika, że to nie powinno być problemem. Zakalca nie było ale ciasto nie wyrosło i po prsotu kapie z niego tłuszcz.
Upiekłam to ciasto jest wspaniałe, pyszne dobrze się kroi i ślicznie wyglada na talerzu .Jestem nim zachwycona napewno będzie częstym wypiekiem w moim domu serdecznie dziękuje i pozdrawiam .
Cześć, zrobilem juz z 10 ciast z tej strony, wszystkie ładnie pięknie wychodzą. Dziękuję za przepisy. Co do tego ciasta dalem z 30 g mniej cukru i tez wyszlo slodkie. Myślę ze jakby odjax tez trche masla też nie było by problemu.
Ciasto również mi się zważyło ale czytając komentarze tutaj, upiekłam je i wyszło dobre. Moim zdaniem nie czuć w tym cieście cytryny. Ciasto ogólnie wyszło, okej.
Chyba za szybko dodawałam jajka i masa mi się zważyła, dodanie soku z cytryny i mąki nie poprawiło sytuacji. Jednak szkoda mi było wyrzucać składników i postanowiłam upiec to ciasto. Według zasady - a może się uda... I udało się, ładnie wyrosło, pięknie pachnie i wspaniale smakuje. Upiekę je jeszcze nie raz, ale chciałabym uniknąć dzisiejszej (stresującej) sytuacji, dlatego proszę o wyjaśnienie, w jakich odstępach mam dodawać jajka i sok z cytryny.
Małgorzato, z doświadczenia wiem, że ciasto może się zwarzyć nawet jak składniki mają temperaturę pokojową. Czesto tak się zdarza jak jest w cieście dużo jajek (pod koniec masa lubi się zwarzyć). Nie ma się czym przejmować. Wszystko jest ok. Podczas pieczenia, tak jak napisałaś, wszystko się ładnie złączy. Powinno się jednak dodawać powoli jajka i dobrze je ubić, aby ciasto było puszyste i nie wyszedł zakalec.
Witam, mam pytanie czy spodnia część ciasta nie trzeba chociaz pare minut podpiec? Obawiam sie czy nie zrobi sie ciapa jak rozłożę mokre jabłka?
I jeszcze jedno - wiem, jest przelicznik- mam blachę 28x23 czy nie wyjdzie duzo za wysokie? Powinnam zmniejszyć proporcje?
Z góry dziękuję!
Upiekłam,pyszne ! Mąż zachwycony, ja też.Następnym razem dam więcej sera, bo lubimy.Proporcje ciasta idealne,masła i mąki w sam raz, a proszku dałam płaskie łyżeczki.Alicja
Ciasto wygląda obłędnie:) Ponieważ, kiedyś się "przejechałam" na jakimś przepisie z netu, podchodziłam do tego przepisu również sceptycznie,by nie zmarnować składników zrobiłam z połowy porcji, ciasto wyszło rewelacyjne, w smaku, poezja. Nie zawiodłam się. Przepis, gorąco polecam.
Ciasto przepyszne.Twaróg z jabłkami komponuje się znakomicie.Polecam wszystkim.Szczególnie na jakieś okazje.Naprawdę pychotka.Zrobiłam z podwójnej porcji masy serowej ale tylko dlatego,że ją bardzo uwielbiam.