Wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami

18 Komentarzy
Wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami

Czekoladowe ciasto z kawałkami jabłek. Ciasto jest mocno wilgotne i soczyste, intensywnie czekoladowe. Jabłka są wyraźnie wyczuwalne. Bardzo smaczne. Zamiast jabłek można użyć również pigw.

Ciasto pieczone jest bez dodatku proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 800 g jabłek lub pigw
  • 220 g cukru (oryginał: 290 g)
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 140 g mąki pszennej + trochę do obtoczenia jabłek (dałam 2,5 łyżki)
  • 40 g posiekanych na kawałki migdałów bez skórek
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • 160 g masła
  • 50 g kakao
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju np. rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę mniej więcej o wielkości 2x 2cm.
  3. Jabłka przełożyć do garnka, dodać 50 g cukru i zalać wodą tak, aby woda prawie przykryła jabłka. Gotować przez ok. 20 minut. (Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozgotowane i powinny zachować swój kształt). Następnie przecedzić jabłka przez sitko i pozostawić na sitku, aby dobrze ociekły i wystygły. (Odlany kompot wypić ;))

2

  1. Zimne kawałki jabłek wymieszać z mąką, aby podczas pieczenia nie opadły całkiem na dno. (Dodałam 2,5 łyżki mąki).
  2. Czekoladę posiekać drobno. Wymieszać z mąką, kawałkami migdałów i kakao. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić białka od żółtek.
  4. Miękkie masło zmiksować z 60 g cukru na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 110 g cukru. Ubite białka wmieszać delikatnie szpatułką do masy żółtkowo- maślanej. Następnie wmieszać szpatułką przygotowaną mieszankę z mąki, kakao, czekolady i migdałów.
  5. Na końcu wmieszać delikatnie kawałki jabłek.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. (Ciasta jest dużo, ale podczas pieczenia nie wypłynie poza formę).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C na grzałce góra- dół (termoobieg jest niezalecany) przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. (Oryginał podaje 40 minut, ale u mnie ciasto było w środku po tym czasie nieupieczone i piekłam dokładnie 65 minut). Po upieczeniu ciasto można pozostawić w formie do ostygnięcia.
  8. Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta.

Źródło: Zmieniony przepis z książki: "Unser bayerisches Backbuch" autor: Martin Rößler.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 miesięcy temu
    Ciasto pyszne, udane dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lopez ciastolina · 1 lat temu
    No dobra,upieklem,ale tyle co trzeba naczyń do tego to się w pale nie mieści.Jest kilka podobnych przepisów bez gotowania jabłek i bez  osobnego ubijania, smakują tak samo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Po prostu cudowne!!! Brakuje mi słów, żeby wyrazić mój zachwyt!!!
    Zamiast migdałów, użyłam włoskich orzechów; jabłka gotowałam 10 min, ale i tak było ok.Nie spodziewałam się, że bez proszku do pieczenia tak fajnie urośnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Jest sezon na jabłka, gruszki i pigwę, więc to ciasto króluje na naszym stole. Dziękuję za fantastyczny pomysł na deser.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina P. · 8 lat temu
    Dlaczego trzeba dać tyle jajek? Czy można dać mniej, np. 3-4? Ponadto, czy to możliwe, że nie ma w przepisie proszku do pieczenia? Chciałabym wypróbować ten przepis, ale nurtują mnie powyższe kwestie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Witam
    Czy szara reneta nie będzie zbyt suchym jabłkiem do tego ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 9 lat temu
    A nasze wyszło idealne i bardzo dobre. Narzeczony pierwszy raz piekł ciasto i jest bardzo z siebie dumny, że mu wyszło. Dzięki za przepisik
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 9 lat temu
    Upiekłam to ciasto.W smaku jest ok ale nie wyszło mi wilgotne.Nie wiem czemu? Nie piekłam za długo bo tak jak w przepisie.Jak sprawdzałam 5 min.wcześniej to było jeszcze nie dopieczone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 9 lat temu
    Ale 20 minut gotowania jabłek? Przecież wyjdzie z tego papka.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Czas jest podany orientacyjnie. Zależy od rodzaju jabłek. Proszę trzymać się wkazówki: jabłka powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 9 lat temu
    Wygląda cudownie! *.*
    To ciasto musi smakować fantastycznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 9 lat temu
    W jakim celu gotować te jabłka? Czemu nie mogę dodać surowych? Jak w przypadku innych ciast np. jabłkowo orzechowych.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Dobre pytanie. Tak myślę i właściwie nie potrafię odpowiedzieć. Oryginalny przepis był z pigwą, ale jabłka też są twarde. Właściwie owoce powinny zmięknąć podczas pieczenia, ale może dla pewności? Nie wiem. Może ktoś odważy się upiec z surowymi jabłkami i jak wyjdzie dobrze, to będzie znaczyło, że można tą czynność pominąć.