Ucierane ciasto z jabłkami. Mocno soczyste od owoców. Właściwie powiedziałabym, że są to jabłka w cieście, a nie ciasto z jabłkami, ponieważ surowe ciasto to plasterki jabłek posklejane ciastem. Ilość jabłek w stosunku do ciasta jest bardzo duża. Podczas jego przygotowywania, zerknęłam ponownie do przepisu, czy czasami nie pomyliłam się i nie dałam za dużo jabłek. Tak jednak ma być. Podczas pieczenia ciasto mocno urośnie, a zatopione w nim jabłka nadadzą mu wilgotności. Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. (Ćwiartkę kroję na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka).
W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Wyłączyć mikser i wmieszać partiami mąkę z proszkiem, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu połączyć delikatnie z jabłkami.
Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W oryginale: 30 minut w temperaturze 200°C). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można podawać oprószone cukrem pudrem.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Die Oberpfalz kocht auf: Rezepte von Amberger Schmankerlwirten und Oberpfälzer Landfrauen". Zmniejszyłam jednak ilość cukru i proszku do pieczenia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiktoria·
2 lat temu
Robiłam według przepisu, a ciacho wyszło bardzo tłuste, dlaczego? w smaku jest bardzo dobre dlatego pytam żeby przy następnym razie wiedzieć jaki błąd popełniłam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość ·
2 lat temu
U mnie robiłam wg przepisu cukier się nie rozpuścił, może musi być cuk.puder.jak, jak dodałam jajka zrobiło się jak by zważone i śliskie, nie puszyste. Jajka i masło miały tem.pokojową, mixowalam tak jak w przepisie. Na pewno tak ma być? Może przepis jest nie dokładnie opisany, czasem szczegóły robią dużo np. Nie pisze jak długo mixowac jaja z masą
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Cukier się nie rozpuści. Też nie jest to konieczne ;) Miksować należy masło z cukrem co najmniej 5- 10 minut na najwyższych obrotach. Po dodaniu jajek masa też może wyglądać na zwarzoną. Nic nie szkodzi. Należy kontunuować przepis 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina ·
2 lat temu
Witam. Czy może być papier do pieczenia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mmm·
3 lat temu
Niestety nie wydaje się proste
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krzysztof ·
3 lat temu
Dziś na szybko czegoś szukałem, wpadłem na ten prosty i szybki przepis. Właśnie kończę śmigać te blaszkę. Ciacho super. Polecam. A myk z temperaturą odpieku rewelacja, w innym przypadku mógłby wyjść zakalec z tą ilością jabłek. A, piekłem z termoobiegiem i już po około 30 minutach w 180 stopniach był ok. Ale dosuszylem i jest super. 👍👍👍👍 . Wielkie dzięki za ten przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lucy UK·
3 lat temu
Przepyszne ciasto. Zrobilam dokladnie wg przepisu. Jestem antytalent do ciast ,ale to wyszlo wyśmienicie. Dziękuję :)😋😍😍😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pieczonka·
3 lat temu
Te proporcje to kompletna klęska, nie wiem jak to by miało podziałać. Mi wyszły pieczone jabłka pomiziane ciastem... w ogóle nie jak na zdjęciu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
3 lat temu
Jakie dać proporcje na blachę 18x27 cm?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Przelicznik form znajduje się w menu (na górze strony lub w lewym menu).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalka·
3 lat temu
Pieknie upieczony ale gorzkawy smak. Dalam tyle proszku do pieczenia ile bylo podane w przepisie...niestety nie da sie jesc
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
chris·
3 lat temu
😋Witam , ciasto wyszło jak malowane , wygląda lepiej od tego ze zdjęcia a smakuje obłędnie , super przepis 👍🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta ·
3 lat temu
Bardzo dobrze się udało. Świetny przepis na prosty placek z dużą ilością jabłek. Będę często robić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
3 lat temu
To wygląda na zakalec...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
anna·
3 lat temu
Ciasto rewelacja ,proste szybkie bardzo smaczne ,będzie na stałe w moich przepisach i często robione ,dziękuję za przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
3 lat temu
Niezwykle proste, szybkie i bardzo smaczne jabłka w cieście. Zdecydowanie polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
3 lat temu
Czy zamiast masła można dać margarynę?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak, można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barbara·
3 lat temu
Ciasto zwazylo sie, nie mam pojecia dlaczego
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Nawet jeśli składniki są w temperturze pokojowej i masa się zwarzy podczas dodawania jajek to proszę się tym w ogóle nie przejmować. Ciasto wyjdzie ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sarah·
3 lat temu
Pycha! I szybki w przygotowaniu. Wszystkie proporcje i czas pieczenia idealny! W moim wydaniu polane lukrem bo cukier puder zawsze mi się wsiąka 😊 Dziękuję!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Michał·
3 lat temu
Właśnie zrobiłem ciasto z przepisu rzeczywiście jest pyszne .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Irma·
4 lat temu
Pyszne.Wprawna w pieczeniu nie jestem i mam pytanie: jak ucierać masło z cukrem , żeby wyszła puszysta masa? U mnie wychodzą grudki masła, które w czasie ucierania nie znikają. Szczęśliwie znikają w czasie pieczenia, ale to chyba nie to samo...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Masło musi być miękkie, ocieplone do temperatury pokojowej. Miksujemy na najwyższych obrotach mikserem lub robotem kuchennym przez kilka minut.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Irma·
4 lat temu
Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
Wypróbowałam. Bardzo dobre, proste ciasto. Polecam. Wszystko się udało :-)