Proste ciasto z jabłkami

199 Komentarzy
Proste ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami. Mocno soczyste od owoców. Właściwie powiedziałabym, że są to jabłka w cieście, a nie ciasto z jabłkami, ponieważ surowe ciasto to plasterki jabłek posklejane ciastem. Ilość jabłek w stosunku do ciasta jest bardzo duża. Podczas jego przygotowywania, zerknęłam ponownie do przepisu, czy czasami nie pomyliłam się i nie dałam za dużo jabłek. Tak jednak ma być. Podczas pieczenia ciasto mocno urośnie, a zatopione w nim jabłka nadadzą mu wilgotności. Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 250 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. (Ćwiartkę kroję na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka).
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
  3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Wyłączyć mikser i wmieszać partiami mąkę z proszkiem, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu połączyć delikatnie z jabłkami.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W oryginale: 30 minut w temperaturze 200°C). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można podawać oprószone cukrem pudrem.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Die Oberpfalz kocht auf: Rezepte von Amberger Schmankerlwirten und Oberpfälzer Landfrauen". Zmniejszyłam jednak ilość cukru i proszku do pieczenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Proste ciasto z jabłkamiProste ciasto z jabłkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 2 lat temu
    Robiłam według przepisu, a ciacho wyszło bardzo tłuste, dlaczego? w smaku jest bardzo dobre dlatego pytam żeby przy następnym razie wiedzieć jaki błąd popełniłam :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gość · 2 lat temu
      U mnie robiłam wg przepisu cukier się nie rozpuścił, może musi być cuk.puder.jak, jak dodałam jajka zrobiło się jak by zważone i śliskie, nie puszyste. Jajka i masło miały tem.pokojową, mixowalam tak jak w przepisie. Na pewno tak ma być? Może przepis jest nie dokładnie opisany, czasem szczegóły robią dużo np. Nie pisze jak długo mixowac jaja z masą 
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 2 lat temu
        Cukier się nie rozpuści. Też nie jest to konieczne ;) Miksować należy masło z cukrem co najmniej 5- 10 minut na najwyższych obrotach. Po dodaniu jajek masa też może wyglądać na zwarzoną. Nic nie szkodzi. Należy kontunuować przepis 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 2 lat temu
    Witam. Czy może być papier do pieczenia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      tak
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mmm · 3 lat temu
    Niestety nie wydaje się proste
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysztof · 3 lat temu
    Dziś na szybko czegoś szukałem, wpadłem na ten prosty i szybki przepis. Właśnie kończę śmigać te blaszkę. Ciacho super. Polecam. A myk z temperaturą odpieku rewelacja, w innym przypadku mógłby wyjść zakalec z tą ilością jabłek. A, piekłem z termoobiegiem i już po około 30 minutach w 180 stopniach był ok. Ale dosuszylem i jest super. 👍👍👍👍 . Wielkie dzięki za ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucy UK · 3 lat temu
    Przepyszne ciasto. Zrobilam dokladnie wg przepisu. Jestem antytalent do ciast ,ale to wyszlo wyśmienicie. Dziękuję :)😋😍😍😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pieczonka · 3 lat temu
    Te proporcje to kompletna klęska, nie wiem jak to by miało podziałać. Mi wyszły pieczone jabłka pomiziane ciastem... w ogóle nie jak na zdjęciu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Jakie dać proporcje na blachę 18x27 cm?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Przelicznik form znajduje się w menu (na górze strony lub w lewym menu).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalka · 3 lat temu
    Pieknie upieczony ale gorzkawy smak. Dalam tyle proszku do pieczenia ile bylo podane w przepisie...niestety nie da sie jesc
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    chris · 3 lat temu
    😋Witam , ciasto wyszło jak malowane , wygląda lepiej od tego ze zdjęcia a smakuje obłędnie , super przepis 👍🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 3 lat temu
    Bardzo dobrze się udało. Świetny przepis na prosty placek z dużą ilością jabłek. Będę często robić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 3 lat temu
    To wygląda na zakalec...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 3 lat temu
    Ciasto rewelacja ,proste szybkie bardzo smaczne ,będzie na stałe w moich przepisach i często robione ,dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Niezwykle proste, szybkie i bardzo smaczne jabłka w cieście. Zdecydowanie polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Czy zamiast masła można dać margarynę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 3 lat temu
    Ciasto zwazylo sie, nie mam pojecia dlaczego
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nawet jeśli składniki są w temperturze pokojowej i masa się zwarzy podczas dodawania jajek to proszę się tym w ogóle nie przejmować. Ciasto wyjdzie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sarah · 3 lat temu
    Pycha! I szybki w przygotowaniu. Wszystkie proporcje i czas pieczenia idealny! W moim wydaniu polane lukrem bo cukier puder zawsze mi się wsiąka 😊 Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 3 lat temu
    Właśnie zrobiłem ciasto z przepisu rzeczywiście jest pyszne .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irma · 4 lat temu
    Pyszne.Wprawna w pieczeniu nie jestem i mam pytanie: jak ucierać masło z cukrem , żeby wyszła puszysta masa? U mnie wychodzą grudki masła, które w czasie ucierania nie znikają. Szczęśliwie znikają w czasie pieczenia, ale to chyba nie to samo...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Masło musi być miękkie, ocieplone do temperatury pokojowej. Miksujemy na najwyższych obrotach mikserem lub robotem kuchennym przez kilka minut.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Irma · 4 lat temu
        Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Wypróbowałam. Bardzo dobre, proste ciasto. Polecam. Wszystko się udało :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daro · 4 lat temu
    Super przepis.