Ucierane ciasto z jabłkami. Mocno soczyste od owoców. Właściwie powiedziałabym, że są to jabłka w cieście, a nie ciasto z jabłkami, ponieważ surowe ciasto to plasterki jabłek posklejane ciastem. Ilość jabłek w stosunku do ciasta jest bardzo duża. Podczas jego przygotowywania, zerknęłam ponownie do przepisu, czy czasami nie pomyliłam się i nie dałam za dużo jabłek. Tak jednak ma być. Podczas pieczenia ciasto mocno urośnie, a zatopione w nim jabłka nadadzą mu wilgotności. Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. (Ćwiartkę kroję na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka).
W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Wyłączyć mikser i wmieszać partiami mąkę z proszkiem, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu połączyć delikatnie z jabłkami.
Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W oryginale: 30 minut w temperaturze 200°C). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można podawać oprószone cukrem pudrem.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Die Oberpfalz kocht auf: Rezepte von Amberger Schmankerlwirten und Oberpfälzer Landfrauen". Zmniejszyłam jednak ilość cukru i proszku do pieczenia.
Dziękuje za ten przepis !
Ciasto dzisiaj robię poraz drugi bo wyszło przepyszne ! Proste, szybkie ale z charakterem ! Dzisiaj dodałam troszke vanili i cynamonu !
Polecam pieczenie tego ciasta dla początkujących bo napewno sie uda ! A jeżeli zrobia sie grudki przy utarciu z masła i cukru użyć blendera i wyjdzie piękna masa !
Faktycznie pyszne ciasto! Ja dodałam jeszcze tylko cynamonu, bo go uwielbiam :-) Acha a mąkę z proszkiem wymieszałam mikserem (nie chciało mi się bawić łyżką) i też wyszło super !!! Do tej pory miałam inny "szybki" przepis ale zdecydowanie przerzucę się na ten, bo ciasto jest wręcz wyśmienite. No i moje dzieci też je polubiły ze względu na właśnie dużą ilość jabłek :-D
nie mam w zwyczaju publikować komentarzy na takim poziomie i średnio mnie już dotyka ludzka złośliwość. Zapraszam do mnie na kawę, wyjmiemy karte SD z aparatu, obejrzymy oryginały zdjęć i porozmawiamy o fotografii. Ale proszę już nie oddawać komentarzy ani na mojej stronie ani na innych o podobnym charakterze. A jeśli zauważyła Pani że ktoś wykorzystał moje zdjęcia na innej stronie to proszę o maila. Dziękuję.
Dziekuje za przepis. rowniez ciasto zmodyfikowalam chcac przykryc nierowny wierzch. Do ok.1 szklanki smietany dodalam 2,5 lyzeczki cukru i ok.1/2 paczki budynie waniliowego. Ciasto pieklam 20 minut przy temperaturze 200 C
Nastepnie z polewa budyniowa dalsze 20 minut przy temperaturze 180 0C. Jablka uzylam mrozone ze wzgledu na duzy zapas . Ciasto -pychotka ! A wierzch ciasta wyglada i smakuje wspaniale. Pozdrawiam.
fantastyczne! wszystko działa! :) wyszło zupełnie jak na obrazku, a smakuje bardzo :) dzięki dokładnemu opisowi wszelkie wątpliwości po drodze zostały rozwiane i ciasto zostało przygotowane bez żadnych modyfikacji (no, może z wyjątkiem dodatkowych kilku kropel aromatu cytrynowego pod gust domowników); dziękuję i polecam :)
Dzisiaj piekłam to ciasto. Miałam ok.1.3kg jabłek. Opis przygotowania ciasta jest bardzo mało dokładny. Po ubiciu masła z cukrem należy dodawać po kolei jajka dalej miksować. Jak długo nie wiadomo bo brak w opisie. Czy tylko do poczęcia się z masą czy może kilka minut. Po dodaniu mąki wszystko było b.geste a po dodaniu jabłek nawet jeszcze gorzej. Ostatecznie wrzuciłem do brytfanki 22cm x 35, piekłam 10 minut krócej. Ciasto jest bardzo tłuste ale wilgotne. Córce smakuje mnie nie porywa. Chyba lepiej jabłka poukładać tylko na powierzchni ciasta, wtedy ciasto jest bardziej puszyste z zachowaniem jabłkowego posmaku.