„Soczyste” Brownie

311 Komentarzy
Soczyste brownie

Bardzo soczyste, gliniaste i mega czekoladowe Brownie. Smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
  • 150 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 6 jajek
  • 4 cl rumu (= 40 ml)

Polewa czekoladowa:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 150g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można formę wysmarować również masłem lub margaryną i posypać mąką). Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  3. Jajka z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę.
  4. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
  6. Przygotować polewę czekoladową: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej.
  7. Polewą polać ciasto.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "For-me-Magazin".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Soczyste brownie Soczyste brownie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 5 lat temu
    (happy) Przepyszne ciasto, zrobiłam zamiast tradycyjnego tortu na urodziny syna. Jeszcze nigdy nie dokrawałam repety tortu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olivia · 5 lat temu
    Mam 13 lat brownie zrobiłam sama dla rodziny wyszło smakowite i oczywiście soczyste ! świetny przepis bardzo lubię piec i gotować zastanawiam się nad MasterChef junior. Napewno polecę przepis dużej ilości osób bo lepszego ciasta w życiu nie jadłam ! DZIĘKUJEEEE (yn) (heart) (h5)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Liv · 5 lat temu
    Pychotka!!!Rewelacja!!Zrobiłam dzisiaj to brownie i było sosczyste!!! Rodzice chcą wiedzieć skąd ja biore te wspaniałe przepisy!Nie powiem im, bo to moja tajemnica.Kochani, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Faustyna · 5 lat temu
    Pycha! I do tego lody owoce leśne 👌💜
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 5 lat temu
    Ale to było pyszne !!!! Próbowałam kilka przepisów na brownie, ale ten jest wyjątkowy, wilgotny gliniasty, idealny! Dziękuje autorce za to cudo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    Bardzo dobre, faktycznie mocno mokre. Zrobiłam na 4rech duzych jajkach i piekłam 35 minut. Osobiście nie dawałabym już kakao bo ciasto pomimo tego że jest wilgotne zostawia uczucie "suchości" przez to, że jest bardzo mocno kakaowe. Także następnym razem spróbuję bez kakao :) pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aniab · 5 lat temu
    Niestety moje nie wyszło jest jak glina
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Ciasto rewelacja!!! wszystko tak jak w opisie, mega czekoladowe, wilgotne i gliniaste. Ciasta piekę od święta i uwierzcie mi, wystarczy trzymać się przepisu, nie zmieniać proporcji składników a nic się nie wysuszy, jajecznica też się nie zrobi. Gorąco polecam u mnie na liście do powtórzenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Berenika · 5 lat temu
    Nie zbyt słodkie , ale fajne, puszyste. Można sobie ulepszać wedle uznania. Ja następnym razem dodam mleczną czekoladę, znacznie mniej gorzkiej.
    Dziękuję i polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mary · 5 lat temu
    A, i czekolady zmieszałam 2 mleczne z 1 gorzką, mi tak pasuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mary · 5 lat temu
    Dobry przepis, jednakże mam dwa "ale".
    Raz, że nie bardzo lubię przepisy gdzie "marnuje" się tyle jajek. Zamiast 6 użyłam 4, brownie wciąż smakuje super.
    Dwa, bądźcie ostrożni z tymi 50 minutami - wydawało mi się to strasznie długo, więc zerknęłam na kilka innych przepisów online i postanowiłam podążać za nimi jeśli chodzi o to i piec brownie tylko przez 25 min. Wyszło idealne! Nie potrafię sobie wyobrazić o by się z nim stało gdyby było w piekarniku dwa razy dłużej.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Jak zmiejszyłaś ilość jajek to na pewno musiał być krótszy czas pieczenia. Proszę spróbować zrobić dokładnie według przepisu i wtedy porównać rezultaty ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aleksandra · 5 lat temu
        Czy ilości pozostałych składników zostały takie same? Rozumiem że zmniejszyłas tylko ilość jajek.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Mary · 5 lat temu
          Tak. Resztę składników zostawiłam wg przepisu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Olga · 4 lat temu
      Wyszłoby jak zwykły murzek. Wśnie tego doświadczyłam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 5 lat temu
    Wyszło super :) polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 5 lat temu
    Przepyszny, mokry i aromatyczny!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagadaga · 5 lat temu
    Wyszedł pierwsza klasa, najlepszy przepis z jakiego robiłam brownie. Od dziś zawsze będę robić według tego przepisu. Mięciutkie, czekoladowe - idealne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania K-G · 5 lat temu
    Wyszło przepysznie :) Mokre, puszne ciasto i pyszna polewa :)Dziękuję za przepis :))))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 5 lat temu
    Witam! Dzisiaj podjęłam się tego ciasta, ale będę musiała wykonać drugą próbę, bo zapomniałam dodać mleka, więc wyszło zwykłe ciasto czekoladowe, a nie "soczyste". Z zaskoczeniem stwierdziłam, że zupełnie dobre. Na wierzch przed pieczeniem nasypałam malin i bardzo polecam taki dodatek. Podawałam, polewając syropem malinowym Herbapol.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Emila · 5 lat temu
      Hej! Właśnie zastanawialam się jakie byłoby ciasto gdybym dodała trochę malin ;)
      Spróbuję, dzięki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Claudio · 5 lat temu
    Świetny przepis wychodzi takie bardziej deserowe niż typowe ciastko.Polecam zaserwować z bitą śmietaną i konfiturą z wiśni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 5 lat temu
    Świetny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Viktoria · 5 lat temu
    Bardzo dobre dziekuje za przepis :3
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Beata · 4 lat temu
      Jakie wymiary ma Pani blaszka? I czy robiła Pani zgodnie z przepisem? Mam podobną blaszkę i zastanawiam się czy moja nie będzie za mała na taką ilość ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnessja S · 5 lat temu
    super ciasto, robiłam z 5 jajek w rozmiarze L, a czekolada wedla 64%, mało słodkie, wilgotne, ubite, ale bez zakalca, młodszym dzieciom raczej nie smakowało bo za gorzkie, ale i tak zniknęło. polecam. jajka lepiej ubić na początku bez cukru i dodać go jak już będzie gęsta piana, wtedy nie wyjdzie żadna jajecznica.