Bardzo soczyste, gliniaste i mega czekoladowe Brownie. Smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą.
Składniki:
Ciasto:
250 g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
150 g masła
200 g cukru
3 łyżki kakao
150 g mąki pszennej
250 ml mleka
6 jajek
4 cl rumu (= 40 ml)
Polewa czekoladowa:
200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
150g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można formę wysmarować również masłem lub margaryną i posypać mąką). Odstawić na bok.
Przygotować ciasto: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
Jajka z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę.
Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
Przygotować polewę czekoladową: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej.
Polewą polać ciasto.
Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "For-me-Magazin".
Mam 13 lat brownie zrobiłam sama dla rodziny wyszło smakowite i oczywiście soczyste ! świetny przepis bardzo lubię piec i gotować zastanawiam się nad MasterChef junior. Napewno polecę przepis dużej ilości osób bo lepszego ciasta w życiu nie jadłam ! DZIĘKUJEEEE (yn) (heart) (h5)
Pychotka!!!Rewelacja!!Zrobiłam dzisiaj to brownie i było sosczyste!!! Rodzice chcą wiedzieć skąd ja biore te wspaniałe przepisy!Nie powiem im, bo to moja tajemnica.Kochani, polecam
Bardzo dobre, faktycznie mocno mokre. Zrobiłam na 4rech duzych jajkach i piekłam 35 minut. Osobiście nie dawałabym już kakao bo ciasto pomimo tego że jest wilgotne zostawia uczucie "suchości" przez to, że jest bardzo mocno kakaowe. Także następnym razem spróbuję bez kakao :) pozdrawiam!
Ciasto rewelacja!!! wszystko tak jak w opisie, mega czekoladowe, wilgotne i gliniaste. Ciasta piekę od święta i uwierzcie mi, wystarczy trzymać się przepisu, nie zmieniać proporcji składników a nic się nie wysuszy, jajecznica też się nie zrobi. Gorąco polecam u mnie na liście do powtórzenia.
Nie zbyt słodkie , ale fajne, puszyste. Można sobie ulepszać wedle uznania. Ja następnym razem dodam mleczną czekoladę, znacznie mniej gorzkiej.
Dziękuję i polecam.
Dobry przepis, jednakże mam dwa "ale".
Raz, że nie bardzo lubię przepisy gdzie "marnuje" się tyle jajek. Zamiast 6 użyłam 4, brownie wciąż smakuje super.
Dwa, bądźcie ostrożni z tymi 50 minutami - wydawało mi się to strasznie długo, więc zerknęłam na kilka innych przepisów online i postanowiłam podążać za nimi jeśli chodzi o to i piec brownie tylko przez 25 min. Wyszło idealne! Nie potrafię sobie wyobrazić o by się z nim stało gdyby było w piekarniku dwa razy dłużej.
Jak zmiejszyłaś ilość jajek to na pewno musiał być krótszy czas pieczenia. Proszę spróbować zrobić dokładnie według przepisu i wtedy porównać rezultaty ;)
Witam! Dzisiaj podjęłam się tego ciasta, ale będę musiała wykonać drugą próbę, bo zapomniałam dodać mleka, więc wyszło zwykłe ciasto czekoladowe, a nie "soczyste". Z zaskoczeniem stwierdziłam, że zupełnie dobre. Na wierzch przed pieczeniem nasypałam malin i bardzo polecam taki dodatek. Podawałam, polewając syropem malinowym Herbapol.
Jakie wymiary ma Pani blaszka? I czy robiła Pani zgodnie z przepisem? Mam podobną blaszkę i zastanawiam się czy moja nie będzie za mała na taką ilość ciasta.
super ciasto, robiłam z 5 jajek w rozmiarze L, a czekolada wedla 64%, mało słodkie, wilgotne, ubite, ale bez zakalca, młodszym dzieciom raczej nie smakowało bo za gorzkie, ale i tak zniknęło. polecam. jajka lepiej ubić na początku bez cukru i dodać go jak już będzie gęsta piana, wtedy nie wyjdzie żadna jajecznica.