Bardzo soczyste, gliniaste i mega czekoladowe Brownie. Smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą.
Składniki:
Ciasto:
250 g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
150 g masła
200 g cukru
3 łyżki kakao
150 g mąki pszennej
250 ml mleka
6 jajek
4 cl rumu (= 40 ml)
Polewa czekoladowa:
200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
150g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można formę wysmarować również masłem lub margaryną i posypać mąką). Odstawić na bok.
Przygotować ciasto: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
Jajka z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę.
Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
Przygotować polewę czekoladową: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej.
Polewą polać ciasto.
Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "For-me-Magazin".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia ·
5 lat temu
Przepis rewelacyjny, ciasto przepyszne i soczyste. Zrobilam wszystko według przepisu. Jak na pierwszy raz wyszło mega :) Dziękuję.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
4 lat temu
(clap)Wyszło super !Dałam mniej cukru i mniej mleka .Dodałam śliwki pokrojone . Polecam upieczcie jest super ,nie jest trudne !Alicja T
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
6 lat temu
Zrobiłam to brownie z mieszanką mąk bezglutenowych i tez wyszło świetnie. Przechowywałam poza lodówką od soboty wieczór do poniedziałkowego obiadu. Nic sie nie stało. Ciasto jest WSPANIAŁE. DZIĘKUJĘ
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
6 lat temu
Super ! A Jakie mąki do tego wykorzystałas?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
7 lat temu
Najlepsze ciasto jakie do tej pory jadłam.
Przepyszne, idealne. Tylko pytanie mam do właścicielki przepisu. Lepiej trzymać ciasto w lodówce czy nie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Myślę, że w lodówce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Damian·
5 lat temu
Ciasto bez masy nie musi stać w lodówce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anomin·
4 lat temu
Czemu nie musi stać w lodówce?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
5 lat temu
Brownie moze smialo stac nie w lodówce
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
3 lat temu
Ciasto moim zdaniem nie musi leżeć w lodówce jeśli się je szybko się zje 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
7 lat temu
Zrobilam i wyszlo rewelacyjne.najlepsze brownie jakie jadlam a troche juz tego przerobilam. Zastanawiam sie czy mozna by dodac amaretto zamiast rumu?czy rum bedzie bardziej aromatyczny?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
5 lat temu
Dodałam amaretto, dzięki temu delikatnie pachnie migdałami. Wychodzi bardzo smaczne ciasto
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
4 lat temu
Ja dodałam soplicy orzech włoski i też pycha :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hania·
3 lat temu
Ja dodałam aromat migdałowy i wyszło rewelacyjnie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria·
9 lat temu
Witam
Dzisiaj upiekłam to ciasto i wyszło rewelacyjnie! Cała rodzina a jest ich co najmniej 6 osób jest zachwycona i prosi o więcej! :) Od kilku lat korzystam z tej strony i nigdy się nie zawiodłam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marcin·
1 miesięcy temu
bardzo fajny przepis,wszyscy byli zdumieni, postanowiłem nie dodać rumu. bardzo polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kacper·
1 miesięcy temu
Ta polewa w ogóle mi nie wyszła a zrobiłem dokładnie to co było napisane w przepisie ciasto zaczęło się palić po 20 minutach
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
4 dni temu
Bo polewa lejesz po upieczonym cieście a nie do pieczenia :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Niko·
2 miesięcy temu
Można bez rumu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dawid ·
10 miesięcy temu
Super przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paweł ·
11 miesięcy temu
Czy mrożone śliwki węgierski można ułożyć na połowie masy a następnie zalać pozostałą masą?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Rachel ·
1 lat temu
Najlepszy przepis. Wilgotne w środku. Rewelacja.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nat·
1 lat temu
Najlepszy przepis !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
fitswir·
1 lat temu
jakie makro
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Czarek·
2 lat temu
Bardzo przyjemny przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anita·
2 lat temu
Ile to urośnie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria ·
2 lat temu
Wyszło super 👌🏻 Świetny i prosty przepis. Polecam!! 😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nikola·
2 lat temu
Czy można zastąpić rum wódką lub w ogóle go nie dodawać?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Można pominąć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga_UK·
2 lat temu
Ciasto smaczne, ale Brownie bym tego nie nazwała. Brownie jest zbite, a to ciasto jest puszyste.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kasia drops·
2 lat temu
Dobre ciasto, ale nie smakuje jak brownie, bardziej jak murzynek . Mało słodkie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
3 lat temu
Czy można do ciasta dodać np „pijane śliwki😀” i orzechy, czy wtedy ciasto będzie za ciężkie?