„Soczyste” Brownie

309 Komentarzy
Soczyste brownie

Bardzo soczyste, gliniaste i mega czekoladowe Brownie. Smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
  • 150 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 6 jajek
  • 4 cl rumu (= 40 ml)

Polewa czekoladowa:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 150g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można formę wysmarować również masłem lub margaryną i posypać mąką). Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  3. Jajka z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę.
  4. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
  6. Przygotować polewę czekoladową: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej.
  7. Polewą polać ciasto.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "For-me-Magazin".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Soczyste brownie Soczyste brownie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rachel · 6 miesięcy temu
    Najlepszy przepis. Wilgotne w środku. Rewelacja.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nat · 8 miesięcy temu
    Najlepszy przepis !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    fitswir · 9 miesięcy temu
    jakie makro 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Czarek · 1 lat temu
    Bardzo przyjemny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 1 lat temu
    Ile to urośnie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 1 lat temu
    Wyszło super 👌🏻 Świetny i prosty przepis. Polecam!! 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nikola · 1 lat temu
    Czy można zastąpić rum wódką lub w ogóle go nie dodawać? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga_UK · 1 lat temu
    Ciasto smaczne, ale Brownie bym tego nie nazwała. Brownie jest zbite, a to ciasto jest puszyste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia drops · 1 lat temu
    Dobre ciasto, ale nie smakuje jak brownie, bardziej jak murzynek . Mało słodkie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Czy można do ciasta dodać np „pijane śliwki😀” i orzechy, czy wtedy ciasto będzie za ciężkie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Proste w wykonaniu, ale..nie zachwyca w samku :/ okropnie mocno kakaowo-czekoladowe - 1,5 tabliczki do ciasta w zupełności by wystarczyło. Polewa nadaje ciasto dodatkowo gorzki posmak :/ Nie dla fanów słodkości
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolian · 2 lat temu
    Mam pytanie, czy jajka z cukrem to ubijamy całe czy same białka, bo to nie jest dla mnie do końca jasne. Z góry dziękuję za odpowiedź. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Całe jajka należy ubić z cukrem. (Inaczej podaję, że trzeba oddzielić białka od żółtek 😉 )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jeny · 2 lat temu
    Przepis super!!! Ciasto przepyszne ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    mam pytanie czy jak naleje mi się trochę wody do kąpieli wodnej to ciasto wyjdzie czy nie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anastasiia · 2 lat temu
    Super przepis, zrobiłam i jestem bardzo zadowolona.