„Soczyste” Brownie

311 Komentarzy
Soczyste brownie

Bardzo soczyste, gliniaste i mega czekoladowe Brownie. Smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
  • 150 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 6 jajek
  • 4 cl rumu (= 40 ml)

Polewa czekoladowa:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 150g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można formę wysmarować również masłem lub margaryną i posypać mąką). Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  3. Jajka z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę.
  4. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
  6. Przygotować polewę czekoladową: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej.
  7. Polewą polać ciasto.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "For-me-Magazin".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Soczyste brownie Soczyste brownie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    mam pytanie czy jak naleje mi się trochę wody do kąpieli wodnej to ciasto wyjdzie czy nie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anastasiia · 2 lat temu
    Super przepis, zrobiłam i jestem bardzo zadowolona. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    Robię kolejny raz z tego przepisu. Kiedyś robiłam z innego przepisu, to wszedl mi taki zakalec, że zrezygnowałam całkiem z pieczenia Brownie, jednak ten przepis jest dla mnie idealny. Robię tylko bez runu, bo jedzą dzieci i w blaszce kwadratowej. Daje też samą czekoladę mleczną + jedną gorzka. Tu na zdjęciu akurat była polewą z gorzkiej, dzisiaj będzie z mlecznej :) . Pychota! Dziękuję za przepis 🥰 i pozdrawiam serdecznie 🌻. Asia
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Przemo · 1 lat temu
      Brownie prawdziwe wg przepisu powinno być wilgotne w środku lekko zakalcowate wystarczy przeczytać opis skąd się wzięło to ciasto, niestety niektórzy o tym nie wiedza i mylą  innych ze Brownie jest puszyste i suche , 😅 nie trzeba być Master chefem aby rozróżnić Brownie od ciasta typu czekoladowego lub Murzynka, tyle lat na runku to ciasto a niektórzy dalej go nie znają. Tak samo do prawdziwego Brownie nie dodaje się proszku do pieczenia bo za bardzo ciasto urośnie, i będzie zbyt puszyste a nie wilgotne, tytuł przepisu mylący ale cóż nie każdy wie. 
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Asia · 1 lat temu
        Wiem o tym wszystkim :( jednak nie czepiam się, bo to dla mnie szczegół. Robiłam typowe Brownie kilkakrotnie, nie jest dla mnie :) to ciasto czekoladowe jest idealne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Bez proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alex · 2 lat temu
    Jakie kakao do tego użyć? Czy musi to być zwykłe kakao czy słodkie do mleka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 2 lat temu
    Jak czytam o mąkach bezglutenowych, mniej cukru, mniej tłuszczu to aż się słabo robi. Ludzie na miłość boską, brownie to ciasto tłuste, słodkie i niezdrowe. Jak tego nie rozumiecie, to zjedźcie sobie jakieś warzywo albo owoc, a nie bierzcie się za pieczenie ciast.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 2 lat temu
    Wyszło rewelacyjne . wykonanie proste.polecam przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alena · 2 lat temu
    Wszystko zrobiłam według przepisu. Tylko polewa była mleczna i czas wypiekania nie 50 a 35 minut. Wyszło super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alena · 2 lat temu
    Wszystko zrobiłam według przepisu. Tylko polewa była z mlecznej czekolady. No i czas wypiekania nie 50 a 35 minut. Wyszło Super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    B · 2 lat temu
    A tak wyglądało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    B · 2 lat temu
    Jak dla mnie trochę za gorzkie. Trzeba modyfikować;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 3 lat temu
    Czy mozna dac do ciasta zblendowane banany? Jesli tak to lepiej polaczyc wszystko razem czy wylac na blaszke 1/2 brownie na to mase z bananow i "przykryc" resztą brownie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Zamiast mleka, polecam maślankę. Ciasto będzie wilgotne w srodku. Po
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Upiekłam wczoraj i ciasto wyszło przepyszne, a dodam, że piekę rzadko :) Super przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alina · 3 lat temu
    Zdaniem moich gości za mało słodkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina K · 3 lat temu
    Wyszło pyszne.!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krysia · 3 lat temu
    Dziś piekłam choć nie jestem rewelacyjna w pieczeniu przepis polecam ciasto idealne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 3 lat temu
    Nie ma takiego czegoś jak słodka śmietana. Słodka jest śmietanka a śmietana jest kwaśna. Śmietanę robi się ze śmietanki kwasząc ją.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Myślę, że jeśli podaję, że słodka, jaką ma konsystencję i procent tłuszczu to każdy wie o jaką chodzi. Piątnica na przykład ma produkt: śmietana 36% do deserów ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Galia · 3 lat temu
        Pozwolę sobie skomentować, że w krajach, gdzie są znane zarówno śmietana jak i śmietanka, mają one zazwyczaj różne określenia: sour cream - cream, saure Sahne - Sahne, сметана - сливки :) I uważam że to ma sens.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Mam pytanie do właścicielki przepisu Czy zamiast rumu można dodać aromat migdałowy lub waniliowy?Pozdrawiam Aga
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Rum można pominąć, a jeśli chcesz to możesz dodać troszkę aromatu.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aga · 3 lat temu
        Dziękuję za odpowiedź.Bez rumu wyszło również przepysznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hania Kowalska · 3 lat temu
    Brownie wyszło bardzo pyszne.Łatwo się je robi. Polecam ten przepis :)