Bardzo soczyste, gliniaste i mega czekoladowe Brownie. Smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą.
Składniki:
Ciasto:
250 g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
150 g masła
200 g cukru
3 łyżki kakao
150 g mąki pszennej
250 ml mleka
6 jajek
4 cl rumu (= 40 ml)
Polewa czekoladowa:
200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
150g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można formę wysmarować również masłem lub margaryną i posypać mąką). Odstawić na bok.
Przygotować ciasto: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
Jajka z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę.
Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
Przygotować polewę czekoladową: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej.
Polewą polać ciasto.
Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "For-me-Magazin".
Robię kolejny raz z tego przepisu. Kiedyś robiłam z innego przepisu, to wszedl mi taki zakalec, że zrezygnowałam całkiem z pieczenia Brownie, jednak ten przepis jest dla mnie idealny. Robię tylko bez runu, bo jedzą dzieci i w blaszce kwadratowej. Daje też samą czekoladę mleczną + jedną gorzka. Tu na zdjęciu akurat była polewą z gorzkiej, dzisiaj będzie z mlecznej :) . Pychota! Dziękuję za przepis 🥰 i pozdrawiam serdecznie 🌻. Asia
Brownie prawdziwe wg przepisu powinno być wilgotne w środku lekko zakalcowate wystarczy przeczytać opis skąd się wzięło to ciasto, niestety niektórzy o tym nie wiedza i mylą innych ze Brownie jest puszyste i suche , 😅 nie trzeba być Master chefem aby rozróżnić Brownie od ciasta typu czekoladowego lub Murzynka, tyle lat na runku to ciasto a niektórzy dalej go nie znają. Tak samo do prawdziwego Brownie nie dodaje się proszku do pieczenia bo za bardzo ciasto urośnie, i będzie zbyt puszyste a nie wilgotne, tytuł przepisu mylący ale cóż nie każdy wie.
Wiem o tym wszystkim :( jednak nie czepiam się, bo to dla mnie szczegół. Robiłam typowe Brownie kilkakrotnie, nie jest dla mnie :) to ciasto czekoladowe jest idealne.
Jak czytam o mąkach bezglutenowych, mniej cukru, mniej tłuszczu to aż się słabo robi. Ludzie na miłość boską, brownie to ciasto tłuste, słodkie i niezdrowe. Jak tego nie rozumiecie, to zjedźcie sobie jakieś warzywo albo owoc, a nie bierzcie się za pieczenie ciast.
Czy mozna dac do ciasta zblendowane banany? Jesli tak to lepiej polaczyc wszystko razem czy wylac na blaszke 1/2 brownie na to mase z bananow i "przykryc" resztą brownie?
Myślę, że jeśli podaję, że słodka, jaką ma konsystencję i procent tłuszczu to każdy wie o jaką chodzi. Piątnica na przykład ma produkt: śmietana 36% do deserów ;)
Pozwolę sobie skomentować, że w krajach, gdzie są znane zarówno śmietana jak i śmietanka, mają one zazwyczaj różne określenia: sour cream - cream, saure Sahne - Sahne, сметана - сливки :) I uważam że to ma sens.