Ciasto to nazwałam "ciastem piernikowym", a nie piernikiem, ponieważ nie zawiera ono miodu. Jest to więc "prawie" piernik. Dla mnie dobry piernik nie może być suchy. Ten jest z dodatkiem całego słoika dżemu, dzięki któremu ciasto jest wilgotne, a dzięki przyprawom korzennym bardzo aromatyczne. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Pozostaje wilgotne przez ok. 3 dni.
Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Odstawić na bok. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej ubijając na wysokich obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do połączenia. Na końcu wmiksować stopniowo dżem.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy keksowej.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe).
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Arletta·
11 miesięcy temu
Jak co roku, piekę to ciasto. W tym roku kupiłam formę silikonową i mamy choinkę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
2 lat temu
Właśnie piernik jest w piekarniku z tego przepisu robię pierwszy raz , niestety miałam tylko dżem truskawkowy , a zawsze dawałam porzeczkowy - zobaczymy czy będzie smaczny 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
2 lat temu
A nam takie wyszły... W smaku jeszcze lepsze niż wyglądają, dodam, że piernik im dłużej leży, zwłaszcza w lodówce i okryty folia spożywcza tym bardziej staje się wilgotny. Przyprawę korzenna robiła mi kucharz pomocnik😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość ·
2 lat temu
Ciasto wyszło przepyszne,robiłam razem z koleżanką palce lizać
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bleee·
3 lat temu
Najgorszy przepis jaki znalazlam. Zakalec i okropne w smaku
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
2 lat temu
Ja robię i wszystkim smakuje zamiast dżemu daje marmoladę ciasto pyszne lepszego nie jadłam. Przepis super każdy się zachwyca
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
2 lat temu
Zakalec to nie wina przepisu...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomasz·
11 miesięcy temu
od 3 lat piekę i wszyscy się domagają dokładki. Może problem nie leży w przepisie a kucharzu :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
4 lat temu
Czy zamiast sody mogę dodać proszek do pieczenia ? Jeżeli tak to ile ? I czy zamiast cukru moge dodać miodu ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
2 lat temu
Tak, tyle samo
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
4 lat temu
A co z proszkiem do pieczenia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
W przepisie jest soda oczyszczona. Nie trzeba już proszku do pieczenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia ·
4 lat temu
Robilam dwa razy razy z marmolada wyszedł super a dzis dalam dżem wiśniowy biedronki i nie wiem czy to byl powod ale wyszedl okropny zakalec takze polecam z marmoladą;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Piotr·
4 lat temu
Naprawdę genialny przepis! Dodałem więcej kakao, polewę również zrobiłem inną (z czekolady i śmietany). Wszyscy byli najpierw zdziwieni a później zachwyceni, że aż takie dobre. Po prostu idealne. Dziękuję za znakomity przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Urszula·
5 lat temu
Super ciasto! Robiłam pierwszy raz i wyszło idealne :) zamiast całości mąki pszennej dodałam 1/4 mąki orkiszowej, a dzemu yżyłam z czarnych porzeczek Stovit, porzeczki cudownie podbiły wilgotność ciasta i dodały odrobiny kwaśnego smaku, co przełamało słodycz ciasta. Całość wyszła bosko.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Vi·
5 lat temu
Moja mama robiła to ciasto i wyszło przepyszne. Zniknęło w tym samym dniu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
lubiepiec·
5 lat temu
Ciasto robione według przepisu i niestety zakalec 😞
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuzia·
5 lat temu
A wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej? (happy)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jagoda·
5 lat temu
Zrobiłam według przepisu tylko bez dżemu, bo mąż nie lubi. I mimo to wyszło genialnie! Na pewno często będę powracać do tego przepisu :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Rox.·
5 lat temu
Zrobiłam wg tego przepisu. Wyszło pięknie, wilgotne jednak w smaku zdecydowanie za dużo sody; zredukowała bym do 1,5 łyżeczki albo wymienić na proszek do pieczenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pati·
5 lat temu
Ciasto pięknie pachniało pod acz pieczenia, wyrosło równie piękne, ale niestety było niesmaczne. Odczuwało się gorzki smak który niestety przewyższył wszystko.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Michalina·
6 lat temu
Piernik wyszedł, smaczny, aczkolwiek mógłby być bardziej wilgotny :)
Wesołych Świąt!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Teresa Wyrzychowska·
6 lat temu
Piernik wyszedł super .Ciasto wilgotne ,tylko jak dla mnie za mało cukru .Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
6 lat temu
Ciasto piekło się nieco dłużej niż w przepisie, ale myślę że to wynika że specyfiki piekarnika, każdy jakoś tam inaczej dopieka, więc nie uważam żeby był to jakiś problem. Ciasto wyszło pyszne, mokre i nie za słodkie, takie w punkt. Dodałam jeszcze do niego posiekane orzechy włoskie, jest petarda :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
6 lat temu
Ciasto nie wyszło. Piekło się ponad godzinę a w środku surowe. Z wierzchu było już mocno przypieczone dlatego wyjęłam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona ·
5 lat temu
Mam to samo, spód surowy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
8 lat temu
Ciasto rewelacja, wilgotne ☺️ i wyrosło piękne..ja przełożyłam powidłami z śliwki węgierki i osłodzonego serka mascarpone... pychaaaa palce lizać, będę piec nie tylko w święta. Przepis trafia do zeszytu :D dziękuję