Wilgotne ciasto piernikowe

70 Komentarzy
Wilgotne ciasto piernikowe

Ciasto to nazwałam "ciastem piernikowym", a nie piernikiem, ponieważ nie zawiera ono miodu. Jest to więc "prawie" piernik. Dla mnie dobry piernik nie może być suchy. Ten jest z dodatkiem całego słoika dżemu, dzięki któremu ciasto jest wilgotne, a dzięki przyprawom korzennym bardzo aromatyczne. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Pozostaje wilgotne przez ok. 3 dni.

Składniki na formę keksową o dł. 30 cm:

Ciasto:

  • 125 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka, temperatura pokojowa
  • 420 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 słoik dżemu (= 450g, dałam dżem wiśniowy)

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej (50% zawartość kakao)
  • 1 łyżeczka oleju np. rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Odstawić na bok. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej ubijając na wysokich obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do połączenia. Na końcu wmiksować stopniowo dżem.
  3. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy keksowej.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe).
  5. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Wilgotne ciasto piernikowe Wilgotne ciasto piernikowe Wilgotne ciasto piernikowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 1 lat temu
    Właśnie piernik jest w piekarniku z tego przepisu robię pierwszy raz , niestety miałam tylko dżem truskawkowy , a zawsze dawałam porzeczkowy -  zobaczymy czy będzie smaczny 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    A nam takie wyszły... W smaku jeszcze lepsze niż wyglądają, dodam, że piernik im dłużej leży, zwłaszcza w lodówce i okryty folia spożywcza tym bardziej staje się wilgotny. Przyprawę korzenna robiła mi kucharz pomocnik😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 1 lat temu
    Ciasto wyszło przepyszne,robiłam razem z koleżanką palce lizać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bleee · 2 lat temu
    Najgorszy przepis jaki znalazlam. Zakalec i okropne w smaku
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Patrycja · 1 lat temu
      Ja robię i wszystkim smakuje zamiast dżemu daje marmoladę ciasto pyszne lepszego nie jadłam. Przepis super każdy się zachwyca 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 1 lat temu
      Zakalec to nie wina przepisu...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Czy zamiast sody mogę dodać proszek do pieczenia ? Jeżeli tak to ile ? I czy zamiast cukru moge dodać miodu ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    A co z proszkiem do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Robilam dwa razy razy z marmolada wyszedł super a dzis dalam dżem wiśniowy biedronki i nie wiem czy to byl powod ale wyszedl okropny zakalec takze polecam z marmoladą;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 3 lat temu
    Naprawdę genialny przepis! Dodałem więcej kakao, polewę również zrobiłem inną (z czekolady i śmietany). Wszyscy byli najpierw zdziwieni a później zachwyceni, że aż takie dobre. Po prostu idealne. Dziękuję za znakomity przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Urszula · 3 lat temu
    Super ciasto! Robiłam pierwszy raz i wyszło idealne :) zamiast całości mąki pszennej dodałam 1/4 mąki orkiszowej, a dzemu yżyłam z czarnych porzeczek Stovit, porzeczki cudownie podbiły wilgotność ciasta i dodały odrobiny kwaśnego smaku, co przełamało słodycz ciasta. Całość wyszła bosko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Vi · 4 lat temu
    Moja mama robiła to ciasto i wyszło przepyszne. Zniknęło w tym samym dniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lubiepiec · 4 lat temu
    Ciasto robione według przepisu i niestety zakalec 😞
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Zuzia · 4 lat temu
      A wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej? (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 4 lat temu
    Zrobiłam według przepisu tylko bez dżemu, bo mąż nie lubi. I mimo to wyszło genialnie! Na pewno często będę powracać do tego przepisu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rox. · 4 lat temu
    Zrobiłam wg tego przepisu. Wyszło pięknie, wilgotne jednak w smaku zdecydowanie za dużo sody; zredukowała bym do 1,5 łyżeczki albo wymienić na proszek do pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 4 lat temu
    Ciasto pięknie pachniało pod acz pieczenia, wyrosło równie piękne, ale niestety było niesmaczne. Odczuwało się gorzki smak który niestety przewyższył wszystko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michalina · 5 lat temu
    Piernik wyszedł, smaczny, aczkolwiek mógłby być bardziej wilgotny :)
    Wesołych Świąt!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa Wyrzychowska · 5 lat temu
    Piernik wyszedł super .Ciasto wilgotne ,tylko jak dla mnie za mało cukru .Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 5 lat temu
    Ciasto piekło się nieco dłużej niż w przepisie, ale myślę że to wynika że specyfiki piekarnika, każdy jakoś tam inaczej dopieka, więc nie uważam żeby był to jakiś problem. Ciasto wyszło pyszne, mokre i nie za słodkie, takie w punkt. Dodałam jeszcze do niego posiekane orzechy włoskie, jest petarda :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 5 lat temu
    Ciasto nie wyszło. Piekło się ponad godzinę a w środku surowe. Z wierzchu było już mocno przypieczone dlatego wyjęłam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 7 lat temu
    Ciasto rewelacja, wilgotne ☺️ i wyrosło piękne..ja przełożyłam powidłami z śliwki węgierki i osłodzonego serka mascarpone... pychaaaa palce lizać, będę piec nie tylko w święta. Przepis trafia do zeszytu :D dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    maga · 7 lat temu
    Witam, czy można zamiast dżemu dodać powidła śliwkowe? Czy będą zbyt mało wilgotne?