Wilgotne ciasto piernikowe

70 Komentarzy
Wilgotne ciasto piernikowe

Ciasto to nazwałam "ciastem piernikowym", a nie piernikiem, ponieważ nie zawiera ono miodu. Jest to więc "prawie" piernik. Dla mnie dobry piernik nie może być suchy. Ten jest z dodatkiem całego słoika dżemu, dzięki któremu ciasto jest wilgotne, a dzięki przyprawom korzennym bardzo aromatyczne. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Pozostaje wilgotne przez ok. 3 dni.

Składniki na formę keksową o dł. 30 cm:

Ciasto:

  • 125 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka, temperatura pokojowa
  • 420 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 słoik dżemu (= 450g, dałam dżem wiśniowy)

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej (50% zawartość kakao)
  • 1 łyżeczka oleju np. rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Odstawić na bok. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej ubijając na wysokich obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do połączenia. Na końcu wmiksować stopniowo dżem.
  3. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy keksowej.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe).
  5. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Wilgotne ciasto piernikowe Wilgotne ciasto piernikowe Wilgotne ciasto piernikowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Czy taki piernik się uda na blachę 25x25?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak. Wyjdzie ok. połowy niższy. Czas pieczenia będzie pewnie krótszy. Proszę piec do suchego patyczka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    madeleine94 · 7 lat temu
    ciasto wyszło idealne jak z obrazka :) polecam pani stronę wszystkim koleżankom :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Beciu[/b] tak :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata G · 8 lat temu
    Mozna dodac przyprawy do piernika z twojego przepisu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kalls · 8 lat temu
    Zrobiłam, samo ciasto smaczne i faktycznie wilgotne, ale tej przyprawy do piernika w przepisie zdecydowanie za dużo. Może to zależy od producenta, nie wiem, ale strasznie "mocne" to ciasto wychodzi. Następnym razem dam max 2 łyżeczki. No i ilość cukru zwiększyłam, to trochę bardziej słodkie jest.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julka · 9 lat temu
    Wyszło puszyste i smaczne. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    edit · 9 lat temu
    Przepis super świetny, ciasto rewelacja, ja dodałam jeszcze mieszankę suszonych owoców i orzechy, na wierzch polewę z białej czekolady, do kawy miód malinka :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 9 lat temu
    Dzień dobry, mam zepsuty mikser, czy jak utrę jajka z cukrem nad parą i dodam rozpuszczoną margarynę, a potem resztę składników, to nie wyjdzie zakalec?Co Pani o tym myśli?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 9 lat temu
    Witam. Ciasto łatwe szybkie i smaczne. Zrobiłem wczoraj wieczorem miał być na święta ale nie doczeka. Dodałem orzechy i skórkę pomarańczową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 9 lat temu
    No niestety to nie jest mój przepis..wyszedł zakalec buuu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcyśka · 10 lat temu
    No i upiekłam wczoraj . Wyszło świetnie, piekłam 70 min. już myśłałam, że sie nie dopiecze, ale jest pyszne. Dziękuję za przepis, teraz sie przymierzam do chleba z cukinią.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Marcyśko[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcyśka · 10 lat temu
    Można użyć dżemu jagodowego? akurat tylko taki posiadam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika z Włocławka · 10 lat temu
    Przepis idealny.Doskonale dobrane składniki.Wyszedł śliczny i przepyszny.
    Szybko znikł z naszego stołu,godny polecenia :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Izo[/b] najlepiej nie wyciągać ciasta z piekarnika, bo niedopieczone może opaść, tylko delikatnie je wysunąć, sprawdzić patyczkiem i jeśli jest wilgotne w środku to piec dalej.
    Co do miksera, to zgadzam się, że są takie które na najniższyć obrotach dalej miksują szybko. Ja mam jeden taki mikser ręczny i używam go tylko do ubijania piany, bo do wmieszania np. mąki się nie nadaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 10 lat temu
    A ja po godzinie wyjęłam z piekarnika, wyglądało ładnie...po włożeniu patyczka okazało się, że w środku płyn :| Starałam się robić wszystko jak w przepisie...czy możliwe jest, że mam za szybki mikser ? Bo nawet na tych najwolniejszych obrotach działa dosyć szybko. Na koniec musiałam mieszać ręcznie bo mikser prawie by się spalił z wysiłku :/

    Wstawiłam jeszcze do piekarnika, ale chyba się nie uratuje :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    joanna · 10 lat temu
    Brzmi i wygląda smakowicie. Bardzo zbliżony przepis do tego który ja wykorzystuje namiętnie przy niemal każdej okazji. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Magdaleno[/b] całe ciasto można przygotować używając miksera z trzepakami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magdalena · 10 lat temu
    cukier mam ucierac mozdzierzem czy wystarcza widelki w mikserze do ciezkiego ciasta???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    martyna · 10 lat temu
    ja nie dodaję dżemu ponieważ ja mam pomysł żeby to ciasto posmarować nutellą i na bokach położyć żelki lub jakieś owoce polecam.