Bardzo smaczna trójkolorowa babka, składająca się z ciasta waniliowego, czekoladowego i malinowego. Ozdobiona jest bitą śmietaną i puree malinowym.
Składniki:
200g malin mrożonych
sok z połowy cytryny
375g miękkiego masła
375g cukru
szczypta soli
450g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g zmielonych migdałów
7 jajek
50ml mleka
50g gorzkiej czekolady lub kuwertury
200g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Maliny odmrozić. Parę odłożyć do dekoracji. Resztę malin zmiksować blenderem z sokiem z cytryny i przetrzeć przez sitko.
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
Mąkę wymieszać osobno z proszkiem do pieczenia i migdałami. Dalej miksując, dodawać stopniowo do utartego masła na przemian z jajkami. Następnie dodać stopniowo mleko.
Ciasto podzielić na 3 części.
Czekoladę (kuwerturę) połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić, aby była chłodna, ale jeszcze lejąca i wmieszać do jednej części ciasta.
Zmiksowane maliny wmieszać do drugiej części ciasta.
Waniliowe, czekoladowe i malinowe ciasto wyłożyć na przemian do formy na babkę z kominkiem (o średnicy 26 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Widelcem zrobić szlaczek.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C grzałka góra- dół (lub termoobieg 160°C). Pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno. Przy pomocy szprycy udekorować babkę śmietaną i ozdobić odłożonymi malinami (lub je zmiksować i zrobić klesy).
super przepis! :) upiekłam dziś tą babeczkę, której cudowny zapach uniósł się w całej kuchni. polecam na prawdę, choć jeszcze jej nie smakowałam, ale jestem pewna, że jest znakomita! :)