Czekoladowo- malinowa babka marmurkowa

13 Komentarzy

Czekoladowo- malinowa babka marmurkowa

Bardzo smaczna trójkolorowa babka, składająca się z ciasta waniliowego, czekoladowego i malinowego. Ozdobiona jest bitą śmietaną i puree malinowym.

Składniki:

  • 200g malin mrożonych
  • sok z połowy cytryny
  • 375g miękkiego masła
  • 375g cukru
  • szczypta soli
  • 450g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g zmielonych migdałów
  • 7 jajek
  • 50ml mleka
  • 50g gorzkiej czekolady lub kuwertury
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Maliny odmrozić. Parę odłożyć do dekoracji. Resztę malin zmiksować blenderem z sokiem z cytryny i przetrzeć przez sitko.
  2. Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
  3. Mąkę wymieszać osobno z proszkiem do pieczenia i migdałami. Dalej miksując, dodawać stopniowo do utartego masła na przemian z jajkami. Następnie dodać stopniowo mleko.
  4. Ciasto podzielić na 3 części.
  5. Czekoladę (kuwerturę) połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić, aby była chłodna, ale jeszcze lejąca i wmieszać do jednej części ciasta.
  6. Zmiksowane maliny wmieszać do drugiej części ciasta.
  7. Waniliowe, czekoladowe i malinowe ciasto wyłożyć na przemian do formy na babkę z kominkiem (o średnicy 26 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Widelcem zrobić szlaczek.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C grzałka góra- dół (lub termoobieg 160°C). Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Śmietanę ubić na sztywno. Przy pomocy szprycy udekorować babkę śmietaną i ozdobić odłożonymi malinami (lub je zmiksować i zrobić klesy).

Przepis pochodzi z tej strony.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 70 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

336 kcal

Białko: 5g, Tłuszcz: 21g, Węglowodany: 31g

Czekoladowo- malinowa babka marmurkowa

Czekoladowo- malinowa babka marmurkowa

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Martynko[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna Dydyk · 10 lat temu
    Czy można użyć margaryny zamiast masła ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Patrycjo[/b] tak, w całości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 11 lat temu
    mam pytanie to jajko ma być wrzucane w całości bez oddzielania na białko i żółtko?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Aniu[/b] to super :-) życzę smacznego :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANIA · 14 lat temu
    super przepis! :) upiekłam dziś tą babeczkę, której cudowny zapach uniósł się w całej kuchni. polecam na prawdę, choć jeszcze jej nie smakowałam, ale jestem pewna, że jest znakomita! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    chanya13 · 14 lat temu
    Ale ma adne wzorki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Jejku,jaka jest piękna. Takie delikatne śliczne kolory. Bardzo ładna babeczka:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiosenka27 · 14 lat temu
    Jaki piękny marmurek:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    edysia79 · 14 lat temu
    Jaka ładna fala w środku :)
    Podoba mi się zestawienie smaków, całość musi wspaniale smakować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    viri · 14 lat temu
    jej, i tam jest malinowa warstwa! piękna babka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 14 lat temu
    w przekroju wygląda naprawdę pięknie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka. · 14 lat temu
    wspaniała! podoba mi się ten w środku. och, ależ musi byc puszysta. a jaka pyszna!