Bardzo smaczna trójkolorowa babka, składająca się z ciasta waniliowego, czekoladowego i malinowego. Ozdobiona jest bitą śmietaną i puree malinowym.
Składniki:
200g malin mrożonych
sok z połowy cytryny
375g miękkiego masła
375g cukru
szczypta soli
450g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g zmielonych migdałów
7 jajek
50ml mleka
50g gorzkiej czekolady lub kuwertury
200g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Maliny odmrozić. Parę odłożyć do dekoracji. Resztę malin zmiksować blenderem z sokiem z cytryny i przetrzeć przez sitko.
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
Mąkę wymieszać osobno z proszkiem do pieczenia i migdałami. Dalej miksując, dodawać stopniowo do utartego masła na przemian z jajkami. Następnie dodać stopniowo mleko.
Ciasto podzielić na 3 części.
Czekoladę (kuwerturę) połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić, aby była chłodna, ale jeszcze lejąca i wmieszać do jednej części ciasta.
Zmiksowane maliny wmieszać do drugiej części ciasta.
Waniliowe, czekoladowe i malinowe ciasto wyłożyć na przemian do formy na babkę z kominkiem (o średnicy 26 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Widelcem zrobić szlaczek.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C grzałka góra- dół (lub termoobieg 160°C). Pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno. Przy pomocy szprycy udekorować babkę śmietaną i ozdobić odłożonymi malinami (lub je zmiksować i zrobić klesy).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Martynko[/b] tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna Dydyk·
11 lat temu
Czy można użyć margaryny zamiast masła ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Patrycjo[/b] tak, w całości.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
12 lat temu
mam pytanie to jajko ma być wrzucane w całości bez oddzielania na białko i żółtko?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
15 lat temu
[b]Aniu[/b] to super :-) życzę smacznego :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ANIA·
15 lat temu
super przepis! :) upiekłam dziś tą babeczkę, której cudowny zapach uniósł się w całej kuchni. polecam na prawdę, choć jeszcze jej nie smakowałam, ale jestem pewna, że jest znakomita! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
chanya13·
15 lat temu
Ale ma adne wzorki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
15 lat temu
Jejku,jaka jest piękna. Takie delikatne śliczne kolory. Bardzo ładna babeczka:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wiosenka27·
15 lat temu
Jaki piękny marmurek:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
edysia79·
15 lat temu
Jaka ładna fala w środku :)
Podoba mi się zestawienie smaków, całość musi wspaniale smakować.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
viri·
15 lat temu
jej, i tam jest malinowa warstwa! piękna babka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
asieja·
15 lat temu
w przekroju wygląda naprawdę pięknie :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karmel-itka.·
15 lat temu
wspaniała! podoba mi się ten w środku. och, ależ musi byc puszysta. a jaka pyszna!