Kakaowe ciasto z gruszkami, wzbogacone o lekki krem budyniowy. Krem budyniowy zrobiony jest z budyniu waniliowego i bitej śmietany, która nadaje mu lekkości. Można oczywiście zrezygnować z kremu, jeśli potrzebujemy szybkie ciasto. Dla mających nieco więcej czasu polecam z kremem, dzięki, któremu ciasto jest wyjątkowe i eleganckie.
Ciasto jest wysokie i puszyste. Ma ok. 6,5 cm z kremem.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto kakaowe:
ok. 1 kg dojrzałym, miękkich gruszek
1 cytryna
375 g masła, temperatura pokojowa
370 g cukru
szczypta soli
kilka kropli aromatu rumowego (opcjonalnie)
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
375 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia (z lekką górką)
60 g kakao
120 ml mleka, temperatura pokojowa
Krem budyniowy:
4 listki żelatyny (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
750 ml mleka
2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (każde po ok. 37- 40g)
2 łyżki cukru
300 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
Dekoracja:
50 g czekolady (u mnie gorzkiej)
posiekane orzechy np. pekan, włoskie, pistacje
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Może być większa forma, ponieważ ciasto jest wysokie). Odstawić na bok.
Gruszki umyć, osuszyć, obrać, pokroić w ósemki i wyciąć środki. Skropić sokiem z cytryny.
Przygotować ciasto kakaowe: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać.
Miękkie masło miksować z cukrem, szczyptą soli i ewentualnie aromatem rumowym ok. 5 minut na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Następnie dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku, przy czym każde jajko miksować ok. 2 minut.
Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Wymieszaną mąkę dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
Na cieście ułożyć pokrojone gruszki.
Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka ok. 1 godziny, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 160°C). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia.
Przygotować krem budyniowy: Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Odstawić na bok do napęcznienia.
Ok. 125 ml mleka wymieszać z budyniami w proszku, najlepiej przy użyciu trzepaczki. Resztę mleka zagotować z cukrem, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Dodać rozmieszane budynie i zagotować, mieszając trzepaczką. Ciągle mieszając, gotować 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i dodać napęczniałą żelatynę (jeśli jest w listkach, to wyciągnąć ją z wody), mieszając, aby rozpuściła się w budyniu. Budyń ostudzić w zimnej wodzie, mieszając od czasu do czasu.
Śmietankę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie trzepaczką do chłodnego budyniu.
Krem budyniowy wyłożyć na ciasto gruszkowe. Ciasto wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, aby krem stężał.
Czekoladę posiekać, roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto. Posypać posiekanymi orzeszkami.
Ciasto przechowywać w lodówce ze względu na krem, ale przed podaniem polecam wyciągnąć je wcześniej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.
Źródło: Na podstawie przepisu z gazety: "Versunkene Kuchen".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
5 dni temu
Czy mozna uzyc gruszek z puszki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 dni temu
Tak, myślę, że spokojnie mogą być z puszki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
10 dni temu
Ciasto przepyszne, nie miałam orzechów użyłam podprażonych wiórek kokosowych. Równie dobre 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
10 miesięcy temu
Ciasto bardzo łatwe i pyszne,a przede wszystkim wilgotne. Nie jestem super kucharka ,a ciasto robiłam pierwszy raz i wyszło idealnie. Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jadwiga·
1 lat temu
Ciekawy przepis, dziekuje ❤Napewno wyprobuje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna ·
1 lat temu
Wygląda tak pysznie i opis jest tak sensowny, że na pewno go zrobię, już mi ślinka cieknie 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
1 lat temu
Czy ciasto można zmodyfikować i pomiędzy surowe ciasto wylać ugotowany budyń i wtedy razem upiec?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Wydaje mi się ryzykowe. Może powstać zakalec, ale jak się nie przetestuje to nie mogę tego potwierdzić 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mili :)·
1 lat temu
Ciasto mega:). Wychodzi faktycznie wysokie. Krem świetny, puszysty, fajnie komponuje się z ciemnym ciastem. Ja zamiast aromatu rumowego dodałam migdałowego i to nie do ciasta a do kremu. Myślę, że pasuje świetnie a ciasto dzięki temu jest oryginalne;). Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata ·
3 lat temu
Przy wbiciu ostatniego jajka lekko się zważyło, ale po dodaniu pozostałych składników wyszła gładka masa. Ciasto dobre, ale bardzo zbite.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aurelia·
4 lat temu
Zrobiłam to ciasto synowi na jakąś szkolną imprezę w liceum, jako jedna z kilku mam. Potem był znany jako ten, od dobrego ciasta :-)). Bardzo lubię ten przepis, piekłam już kilkakrotnie i zwracam uwagę na to, aby gruszki były dojrzałe/miękkie, bo wtedy wychodzi najlepsze. Raz nie mogłam dostać miękkich i zrobiłam z twardych, ale to już nie było to samo.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
7 lat temu
Czy zamiast masła można użyć margaryny? I czy zamiast gruszek mogą być inne owoce, np. wiśnie??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Myślę, że tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
10 lat temu
Ciasto jest przepyszne!
Na początku zrobił mi się zakalec i pomyślałam, że źle połączyłam składniki, ale po dodaniu wszystkiego wyszła gładka, jednolita masa.
Ciasto wyszło bardzo wysokie i puszyste, a masa budyniowa i murzynek świetnie się równoważą.
Polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
10 lat temu
Pani Joanno ciasto wygląda obłędnie. Zrobiłam je na Swięta, nie miałam pistacji, więc użyłam posypki. Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Angelo[/b] tak. Większe owoce najlepiej pokroić na kawałki (tak jak gruszki w przepisie).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angela·
11 lat temu
Czy zamiast gruszek można dodać inne owoce, np. śliwki? Pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
11 lat temu
Zrobiłam, polecam. Oryginalny, bo nie często gruszki wykorzystywane są do ciast.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
sylwetka·
12 lat temu
sprawdzone, świetne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Bożeno[/b] pulchne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bożena·
12 lat temu
Chciałabym się dowiedzieć czy to ciasto kakaowe wychodzi pulchne a nie zbite?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janek87·
12 lat temu
Bardzo dobre ciasto, szczególnie dla miłośników gruszek i pieczenia . Zmodyfikowałem tylko jedną rzecz , dodałem jedną dużą łyżkę syropu paola o smaku gruszkowym na rzecz minimalnie mniejszej ilości cukru , wyszło przepyszne!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
15 lat temu
[b]Gosiu [/b] Bardzo mi miło, że Ci smakuje :). Bardzo ładnie Ci wyszło. Pozdrawiam.