Kakaowe ciasto z gruszkami, wzbogacone o lekki krem budyniowy. Krem budyniowy zrobiony jest z budyniu waniliowego i bitej śmietany, która nadaje mu lekkości. Można oczywiście zrezygnować z kremu, jeśli potrzebujemy szybkie ciasto. Dla mających nieco więcej czasu polecam z kremem, dzięki, któremu ciasto jest wyjątkowe i eleganckie.
Ciasto jest wysokie i puszyste. Ma ok. 6,5 cm z kremem.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto kakaowe:
ok. 1 kg dojrzałym, miękkich gruszek
1 cytryna
375 g masła, temperatura pokojowa
370 g cukru
szczypta soli
kilka kropli aromatu rumowego (opcjonalnie)
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
375 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia (z lekką górką)
60 g kakao
120 ml mleka, temperatura pokojowa
Krem budyniowy:
4 listki żelatyny (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
750 ml mleka
2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (każde po ok. 37- 40g)
2 łyżki cukru
300 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
Dekoracja:
50 g czekolady (u mnie gorzkiej)
posiekane orzechy np. pekan, włoskie, pistacje
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Może być większa forma, ponieważ ciasto jest wysokie). Odstawić na bok.
Gruszki umyć, osuszyć, obrać, pokroić w ósemki i wyciąć środki. Skropić sokiem z cytryny.
Przygotować ciasto kakaowe: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać.
Miękkie masło miksować z cukrem, szczyptą soli i ewentualnie aromatem rumowym ok. 5 minut na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Następnie dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku, przy czym każde jajko miksować ok. 2 minut.
Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Wymieszaną mąkę dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
Na cieście ułożyć pokrojone gruszki.
Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka ok. 1 godziny, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 160°C). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia.
Przygotować krem budyniowy: Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Odstawić na bok do napęcznienia.
Ok. 125 ml mleka wymieszać z budyniami w proszku, najlepiej przy użyciu trzepaczki. Resztę mleka zagotować z cukrem, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Dodać rozmieszane budynie i zagotować, mieszając trzepaczką. Ciągle mieszając, gotować 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i dodać napęczniałą żelatynę (jeśli jest w listkach, to wyciągnąć ją z wody), mieszając, aby rozpuściła się w budyniu. Budyń ostudzić w zimnej wodzie, mieszając od czasu do czasu.
Śmietankę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie trzepaczką do chłodnego budyniu.
Krem budyniowy wyłożyć na ciasto gruszkowe. Ciasto wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, aby krem stężał.
Czekoladę posiekać, roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto. Posypać posiekanymi orzeszkami.
Ciasto przechowywać w lodówce ze względu na krem, ale przed podaniem polecam wyciągnąć je wcześniej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.
Źródło: Na podstawie przepisu z gazety: "Versunkene Kuchen".
Ciasto mega:). Wychodzi faktycznie wysokie. Krem świetny, puszysty, fajnie komponuje się z ciemnym ciastem. Ja zamiast aromatu rumowego dodałam migdałowego i to nie do ciasta a do kremu. Myślę, że pasuje świetnie a ciasto dzięki temu jest oryginalne;). Polecam
Zrobiłam to ciasto synowi na jakąś szkolną imprezę w liceum, jako jedna z kilku mam. Potem był znany jako ten, od dobrego ciasta :-)). Bardzo lubię ten przepis, piekłam już kilkakrotnie i zwracam uwagę na to, aby gruszki były dojrzałe/miękkie, bo wtedy wychodzi najlepsze. Raz nie mogłam dostać miękkich i zrobiłam z twardych, ale to już nie było to samo.
Ciasto jest przepyszne!
Na początku zrobił mi się zakalec i pomyślałam, że źle połączyłam składniki, ale po dodaniu wszystkiego wyszła gładka, jednolita masa.
Ciasto wyszło bardzo wysokie i puszyste, a masa budyniowa i murzynek świetnie się równoważą.
Polecam!
Bardzo dobre ciasto, szczególnie dla miłośników gruszek i pieczenia . Zmodyfikowałem tylko jedną rzecz , dodałem jedną dużą łyżkę syropu paola o smaku gruszkowym na rzecz minimalnie mniejszej ilości cukru , wyszło przepyszne!