Bardzo smaczny zawijaniec drożdżowy z dużą ilością nadzienia makowego. Zamiast suszonych moreli można dodać śliwki kalifornijskie. Śliwki świetnie pasują do masy makowej i dzięki nim masa jest jeszcze bardziej "soczysta".
100 g suszonych moreli lub śliwek kalifornijskich bez pestek
250 g masy makowej (kupnej)
1 jajko
1 łyżka płynnego miodu
Dodatkowo:
1 żółtko
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować nadzienie makowe: Orzechy zrumienić na patelni bez tłuszczu. Posiekać na drobno razem z morelami. Wymieszać z masą makową, miodem i jajkiem.
Ciasto drożdżowe rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach ok. 40x 50cm. Nadzienie rozłożyć równomiernie na cieście i rozsmarować, pozostawiając odstęp od brzegów.
Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę przeciąć wzdłuż, nie przecinając jednego końca.
Rozcięte połówki zapleść ze sobą, przekładając je na przemian jak warkocz i nadzieniem do góry. Zawijańca ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Końce ciasta podwinąć pod spód. Ciasto odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Żółtko wymieszać z 2 łyżkami mleka i posmarować nim zawijańca.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z gazety: "Rezepte pur".