Arbuzowy sernik na zimno

20 Komentarzy
Arbuzowy sernik na zimno

Lekki, piankowy sernik bez pieczenia o smaku arbuzowym. Sernik jest bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Smak arbuza w masie serowej jest delikatnie wyczuwalny. Masa serowo- arbuzowa doskonale komponuje się z galaretką przygotowaną na nektarze z czarnej porzeczki. W zamian można użyć również soku z czerwonej porzeczki lub w uproszczonej wersji np. galaretkę wiśniową.

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 200 g herbatników maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników)
  • 125 g miękkiego masła

Masa serowa:

  • 300 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 10 listków żelatyny (= 7,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 400- 600 g arbuza
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 limonka
  • 600 g słodkiej śmietany 30- 36%

Galaretka:

  • 200 ml nektaru z czarnej porzeczki
  • 2 listki żelatyny (lub 1,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasteczkowy spód. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Zagnieść z miękkim masłem.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasteczkową masę i ugnieść ją łyżką na dnie. Tortownicę włożyć do lodówki.
  3. Przygotować masę serową. Wycisnąć sok z limonki.
  4. Żelatynę namoczyć w 8 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
  5. Arbuza podzielić na kawałki, oddzielić od skóry i oczyścić z pestek. 200 g zmiksować blenderem razem z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z limonki na gładką masę.
  6. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw trochę zmiksowanego arbuza, a następnie wmieszać resztę.
  7. Wstawić do lodówki. Gdy zacznie tężeć, dodać twaróg i energicznie wymieszać.
  8. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowo- arbuzowej. Gotową masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby masa stężała.
  9. Przygotować galaretkę. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
  10. Pozostałego arbuza pokroić w niedużą kostkę i ułożyć na stężałej masie.
  11. Nektar z czarnej porzeczki podgrzać, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Ostudzić. Tak przygotowaną galaretkę wylać na sernik. Wstawić do lodówki do stężenia.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen & Backen”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Arbuzowy sernik na zimno Arbuzowy sernik na zimno Arbuzowy sernik na zimno
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 6 lat temu
    Nie mam dostępu do polskiego twarogu, czy niemiecki spaisequark będzie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak, Speisequark jest jak najbardziej odpowiedni. Wymieniłam go w składnikach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 6 lat temu
    Zdecydowałam się na galaretkę wiśniową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 10 lat temu
    Dałam więcej wody do żelatyny ale wyszło wszystko mimo to :)Sernik to faktycznie delikatna pianka - tak jak w opisie. Bardzo lekki deser.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 10 lat temu
    zamiast nektaru porzeczkowego, jaka galaretka pasowałaby najbardziej? i czy zamiast limonki może być cytryna czy nie bardzo? ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Może być galaretka wiśniowa, z czarnej porzeczki lub dowolna inna. Cytrynę też możesz dodać, ale może połowę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mela67 · 11 lat temu
    Sernik godny polecenia. Z uwagi na upał uprościłam spód - dałam gotowe biszkopty. Górę wykończyłam zmiksowanym arbuzem ok 1 szklanki + truskawkowa galaretka (taką tylko miałam) rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Wszystkim bardzo smakowało - dziękuję za przepis i inspiracje. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 12 lat temu
    W końcu zrobiłam ten sernik! Opinie w domu podzielone. Mąż zjadł połowę za jednym posiedzeniem :)Córka pogardziła ale to chyba ze względu na brak czekolady ;) Warty wypróbowania przepis, zwłaszcza na upały :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anytsujx · 14 lat temu
    Wygląda bajecznie, cudownie i bardzo smakowicie !:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    ma prześliczny kolor! cudownie arbuzowy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ivon · 14 lat temu
    Ach jak on cudnie się prezentuje !!!! Cieszy me oczy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 14 lat temu
    zaskakuje mnie to połączenie smaków
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Atria · 14 lat temu
    Nigdy arbuza nie próbowałam w cieście..
    Myślisz że dobre wyszłoby z brzoskwiniami? Bo mam brzoskwinie akurat w lodówce..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ilka_86 · 14 lat temu
    wow, ale piękny ten Twój torcik:) a arbuza kocham:) musi być pyszny ten serniczek:) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 14 lat temu
    ale fajny jest!!!! super!!
    Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ciastella · 14 lat temu
    no proszę już 2-gi przepis na wykorzystanie arbuza w wypieku, który dzisiaj widzę;D zapiszę sobie, bo świetnie wygląda;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olciaky · 14 lat temu
    Fajniutki,
    jestem go skłonna jutro zrobić.
    Doskonały na tę pogodę;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiosenka27 · 14 lat temu
    Takie połączenie, że chyba bym na nie wpada. Świetny pomysl:)