Lekki, piankowy sernik bez pieczenia o smaku arbuzowym. Sernik jest bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Smak arbuza w masie serowej jest delikatnie wyczuwalny. Masa serowo- arbuzowa doskonale komponuje się z galaretką przygotowaną na nektarze z czarnej porzeczki. W zamian można użyć również soku z czerwonej porzeczki lub w uproszczonej wersji np. galaretkę wiśniową.
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
200 g herbatników maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników)
125 g miękkiego masła
Masa serowa:
300 g twarogu z wiaderka lub quarku
10 listków żelatyny (= 7,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
2 listki żelatyny (lub 1,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasteczkowy spód. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Zagnieść z miękkim masłem.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasteczkową masę i ugnieść ją łyżką na dnie. Tortownicę włożyć do lodówki.
Przygotować masę serową. Wycisnąć sok z limonki.
Żelatynę namoczyć w 8 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
Arbuza podzielić na kawałki, oddzielić od skóry i oczyścić z pestek. 200 g zmiksować blenderem razem z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z limonki na gładką masę.
Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw trochę zmiksowanego arbuza, a następnie wmieszać resztę.
Wstawić do lodówki. Gdy zacznie tężeć, dodać twaróg i energicznie wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowo- arbuzowej. Gotową masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby masa stężała.
Przygotować galaretkę. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
Pozostałego arbuza pokroić w niedużą kostkę i ułożyć na stężałej masie.
Nektar z czarnej porzeczki podgrzać, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Ostudzić. Tak przygotowaną galaretkę wylać na sernik. Wstawić do lodówki do stężenia.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen & Backen”.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
7 lat temu
Nie mam dostępu do polskiego twarogu, czy niemiecki spaisequark będzie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Tak, Speisequark jest jak najbardziej odpowiedni. Wymieniłam go w składnikach.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
7 lat temu
Zdecydowałam się na galaretkę wiśniową.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
11 lat temu
Dałam więcej wody do żelatyny ale wyszło wszystko mimo to :)Sernik to faktycznie delikatna pianka - tak jak w opisie. Bardzo lekki deser.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
11 lat temu
zamiast nektaru porzeczkowego, jaka galaretka pasowałaby najbardziej? i czy zamiast limonki może być cytryna czy nie bardzo? ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Może być galaretka wiśniowa, z czarnej porzeczki lub dowolna inna. Cytrynę też możesz dodać, ale może połowę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
mela67·
12 lat temu
Sernik godny polecenia. Z uwagi na upał uprościłam spód - dałam gotowe biszkopty. Górę wykończyłam zmiksowanym arbuzem ok 1 szklanki + truskawkowa galaretka (taką tylko miałam) rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Wszystkim bardzo smakowało - dziękuję za przepis i inspiracje. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
13 lat temu
W końcu zrobiłam ten sernik! Opinie w domu podzielone. Mąż zjadł połowę za jednym posiedzeniem :)Córka pogardziła ale to chyba ze względu na brak czekolady ;) Warty wypróbowania przepis, zwłaszcza na upały :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
anytsujx·
15 lat temu
Wygląda bajecznie, cudownie i bardzo smakowicie !:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
15 lat temu
ma prześliczny kolor! cudownie arbuzowy :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ivon·
15 lat temu
Ach jak on cudnie się prezentuje !!!! Cieszy me oczy :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
asieja·
15 lat temu
zaskakuje mnie to połączenie smaków
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Atria·
15 lat temu
Nigdy arbuza nie próbowałam w cieście..
Myślisz że dobre wyszłoby z brzoskwiniami? Bo mam brzoskwinie akurat w lodówce..
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Myślę, że brzoskwinie to też dobry pomysł :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ilka_86·
15 lat temu
wow, ale piękny ten Twój torcik:) a arbuza kocham:) musi być pyszny ten serniczek:) pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
15 lat temu
ale fajny jest!!!! super!!
Pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ciastella·
15 lat temu
no proszę już 2-gi przepis na wykorzystanie arbuza w wypieku, który dzisiaj widzę;D zapiszę sobie, bo świetnie wygląda;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olciaky·
15 lat temu
Fajniutki,
jestem go skłonna jutro zrobić.
Doskonały na tę pogodę;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wiosenka27·
15 lat temu
Takie połączenie, że chyba bym na nie wpada. Świetny pomysl:)