Babówka, czyli zawijaniec drożdżowy z kakao
Ciasto drożdżowe z kakao. Ciasto mojego dzieciństwa. Piekła je bardzo często moja babcia, co najmniej raz w tygodniu i było uwielbiane przez wszystkich. To chyba najbrzydsze ciasto na stronie, a jednocześnie jedno z najsmaczniejszych. Podczas pieczenia kakao z masłem znajdujące się w środku po prostu rozsadza ciasto. Pęka gdzie mu się podoba. Im więcej damy nadzienia, tym prawdopodobieństwo pęknięcia większe ;). Koniecznie muszę wam zdradzić, że właśnie w miejscu pęknięcia ciasto jest najpyszniejsze. Dlatego nie żałuję nadzienia i nie przejmuję się jego wyglądem. Spróbujcie. To niebanalna, swojska i tania drożdżówka. Może nie dla gości, ale dla domowników gorąco polecam.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka (rozmiar M)
- 250 ml mleka
- 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny (tłuszcz roztopić)
Nadzienie:
- 240 g słodkiego kakao typu Nesquik (Może być też zwykłe kakao, patrz uwagi)
- 130 g zimnego masła
Dodatkowo:
- 1 żółtko
Sposób przygotowania:
- Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5- 7 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
- Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto (ręcznie ok. 10 minut lub przy użyciu robota kuchennego). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wielkości ok. 50x 40cm. Ciasto posypać kakao (pozostawiając spore odstępy od brzegów). Na kakao rozłożyć wiórki z masła.
- Ciasto zwinąć w roladę, dobrze sklejając boki i złączenie. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając ją w podkowę i złączeniem do dołu.
- Całe ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Uwaga:
- Zamiast słodkiego kakao można użyć zwykłe, gorzkie tylko należy je wtedy posypać jeszcze cukrem.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 17 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | niski |