Babówka, czyli zawijaniec drożdżowy z kakao

108 Komentarzy
Babówka

Ciasto drożdżowe z kakao. Ciasto mojego dzieciństwa. Piekła je bardzo często moja babcia, co najmniej raz w tygodniu i było uwielbiane przez wszystkich. To chyba najbrzydsze ciasto na stronie, a jednocześnie jedno z najsmaczniejszych. Podczas pieczenia kakao z masłem znajdujące się w środku po prostu rozsadza ciasto. Pęka gdzie mu się podoba. Im więcej damy nadzienia, tym prawdopodobieństwo pęknięcia większe ;). Koniecznie muszę wam zdradzić, że właśnie w miejscu pęknięcia ciasto jest najpyszniejsze. Dlatego nie żałuję nadzienia i nie przejmuję się jego wyglądem. Spróbujcie. To niebanalna, swojska i tania drożdżówka. Może nie dla gości, ale dla domowników gorąco polecam.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 250 ml mleka
  • 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny (tłuszcz roztopić)

Nadzienie:

  • 240 g słodkiego kakao typu Nesquik (Może być też zwykłe kakao, patrz uwagi)
  • 130 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5- 7 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto (ręcznie ok. 10 minut lub przy użyciu robota kuchennego). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wielkości ok. 50x 40cm. Ciasto posypać kakao (pozostawiając spore odstępy od brzegów). Na kakao rozłożyć wiórki z masła.

2

  1. Ciasto zwinąć w roladę, dobrze sklejając boki i złączenie. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając ją w podkowę i złączeniem do dołu.

3

  1. Całe ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

4

Uwaga:

  • Zamiast słodkiego kakao można użyć zwykłe, gorzkie tylko należy je wtedy posypać jeszcze cukrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 17

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babówka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nina · 5 lat temu
    Ciasto wyszlo nieslodkie, 2 lyzki cukru zdecydowanie za malo, dalam gorzkie kakao i za malo jak sie okazuje cukru wiec jest za malo slodkie nadzienie, jednym.slowem porazka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Do ciasta wystarczą 2 łyżki, a do nadzienia jak nie posypałaś dobrze kakao cukrem to nie moja wina ;) Słodkie kakao jest mocno słodkie i wystarczy sam tłuszcz, ale jak się używa gorzkiego kakao to trzeba go porządnie posypać cukrem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natka · 5 lat temu
    Czy zamiast masła może być margaryna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Zrobiłam przed chwilą! Wyszło wspaniałe w smaku, dziękuję za przepis!
    Posypałam gorzkim kakao i ksylitolem, dodatkowo drobno otartą skórką cytryny i rodzynkami, na to obficie masłem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jesika · 5 lat temu
    Wyszło ekstra! ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 5 lat temu
    czy ktoś zna kaloryczność ciasta?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Lolek · 5 lat temu
      Dla Ciebie jest zbyt kaloryczne;) żałuj
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria97 · 5 lat temu
    Czy zwykłego kakao też ma być 240g?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak, mniej więcej (nod)
      Ilość kakao zależy od Ciebie. Możesz dać dużo mniej, ale z większą ilością jest smaczniejsze ;) Moja babcia robiła to zawsze na oko. Po prostu posypała ciasto kakao, cukrem i dała na to wiórki z masła ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Super przepis. Pierwszy raz robiłam, ale napewno nie ostatni. Kakao jeszcze nie widać ale jest :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 5 lat temu
    Świetny przepis. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 5 lat temu
    Czy to ciasto można zawijać w tzw. "warkocz" czy nie bardzo?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 7 lat temu
    Naprawdę super drożdżowe... Ostatnio mam fazę na drożdżowe wypieki i wypróbowałam już kilka przepisów, ale ciasto z tego chyba najbardziej mi pasuje. Nadaje się niemal do wszystkiego, zawsze wychodzi. Inne niby ok, ale do tego wracam. Dziś upiekłam z niego bułeczki z dżemem jagodowym, wcześniej były z serem. Robiłam też makowca. Ostatnio zwyczajnie zastępuje ciasto z innych przepisów tym właśnie.
    Wersja z kakao też świetna, ale to nie koniec możliwości tego ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 7 lat temu
    Wszystko wyszło idealnie zgodnie z przepisem!!!!! Mniaaaaam:p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 7 lat temu
    Dzięki za przepis ☺ coś pysznego.
    Mąż upomina się o placka co tydzień. ..
    Wczoraj piekłam dziś końcówka ☺☺☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Linka · 9 lat temu
    Ja chciałam tylko powiedzieć, że to najlepszy i najmilszy przepis na ciasto drożdżowe i jeśli robię jakiekolwiek to tylko z TEGO przepisu.
    Robiłam już z rabarbarem w tortownicy, z serem, do babówki w środek włożyłam cząstki banana, albo zamiast kakao dżem :D
    PYCHA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Linka · 9 lat temu
    Miałam problem z rozkładaniem masła ale najzwyczajniej mieszam masło z kakao i cukrem i tym smaruję. I od tamtej pory nie mam problemu z suchym środkiem :)

    Ciasto super! Dziś robię babówkę w wersji makowiec :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuchareczka · 9 lat temu
    Witam, w sobotę piekłam Babówke wg Twego przepisu jednakze pojawil sie maly problem- kakao nie rozpuscilo sie i wyszlo suche, wszystko zrobilam tak jak w przepisie tyle, że kakao dalam naturalne. Jaki moze byc tego powod? napewno sproboje tez z nesquikiem ale nie ukrywam ze wole naturalne.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Moja babcia też robiła często ze zwykłym kakao i posypywała go cukrem ;) Musisz masło rozłożyć równomiernie, bo jeśli gdzieś podczas pieczenia nie dojdzie, tam zostanie suche kakao.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    miki · 9 lat temu
    Ja robiac ti cias0o tez dodalam wiecej maki bo konsystencja byla zbyt kleista
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kati · 10 lat temu
    Zamiast wiórek masla dodac powodlo duzo lepsze polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Mam pytanie co do konsystencji ciasta. Dziś robię je po raz drugi, wychodzi mi dość lepkie jak na ciasto drożdżowe (zawsze uczono mnie że ma odchodzić od ręki) i dodaje jeszcze sporo mąki. Czy konsystencja ma być tak jak na tradycyjne ciasto czy faktycznie inna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lena · 10 lat temu
    Pamiętam to ciasto z dzieciństwa, babcia zawsze je robiła, teraz ja mam taki zamiar :D Wielkie dzięki za przepis :) Moja babcia jeszcze posypywała je kruszonką, tylko nie wiem niestety czy taką kruszonkę należałoby posypać na ciasto zanim się włoży do piekarnika czy lepiej w trakcie, czy pod koniec pieczenia, może jakaś sugestia? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Ciasto możesz posypać kruszonką przed włożeniem do piekarnika, na rozkłócone żółtko.
      Musisz ją dobrze docisnąć do ciasta. Cześć kruszonki na pewno spadnie. Na takim kształcie będzie miała się cieżko utrzymać. Możesz spróbować zrobić "zaporę" z papieru do pieczenia wkoło ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marysia · 11 lat temu
    Wspomnienia z dziecinstwa wrocily... Moja babcia robila to ciasto zarowno z kakao jak i z powidlami - palce lizac! Uwielbiam to ciasto do kawy badz tez ze szklanka zimnego mleka!