Babówka, czyli zawijaniec drożdżowy z kakao

107 Komentarzy
Babówka

Ciasto drożdżowe z kakao. Ciasto mojego dzieciństwa. Piekła je bardzo często moja babcia, co najmniej raz w tygodniu i było uwielbiane przez wszystkich. To chyba najbrzydsze ciasto na stronie, a jednocześnie jedno z najsmaczniejszych. Podczas pieczenia kakao z masłem znajdujące się w środku po prostu rozsadza ciasto. Pęka gdzie mu się podoba. Im więcej damy nadzienia, tym prawdopodobieństwo pęknięcia większe ;). Koniecznie muszę wam zdradzić, że właśnie w miejscu pęknięcia ciasto jest najpyszniejsze. Dlatego nie żałuję nadzienia i nie przejmuję się jego wyglądem. Spróbujcie. To niebanalna, swojska i tania drożdżówka. Może nie dla gości, ale dla domowników gorąco polecam.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 250 ml mleka
  • 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny (tłuszcz roztopić)

Nadzienie:

  • 240 g słodkiego kakao typu Nesquik (Może być też zwykłe kakao, patrz uwagi)
  • 130 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5- 7 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto (ręcznie ok. 10 minut lub przy użyciu robota kuchennego). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wielkości ok. 50x 40cm. Ciasto posypać kakao (pozostawiając spore odstępy od brzegów). Na kakao rozłożyć wiórki z masła.

2

  1. Ciasto zwinąć w roladę, dobrze sklejając boki i złączenie. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając ją w podkowę i złączeniem do dołu.

3

  1. Całe ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

4

Uwaga:

  • Zamiast słodkiego kakao można użyć zwykłe, gorzkie tylko należy je wtedy posypać jeszcze cukrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 17

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babówka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Doris · 9 miesięcy temu
    Nie wiem co się stało ale pięknie wyrosła i wspaniale wyglądała ale... Ale w środku kakao nie rozpuściło się i cały tłuszcz podczas pieczenia wypłynął na blaszkę .... co poszło nie tak ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Według mnie była za słabo sklejona. Należy złączenia mocno posklejać i ułożyć je w stronę blachy. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gość · 10 miesięcy temu
    Wygląda dość nieestetycznie po ukrojeniu , fachu ciastkarza uczyłem się 40 lat temu i gdybym takie cisto przygotował na egzamin to z pewnością bym oblał. Ta masa po rozkrojeniu na porcje powinna być sucha lu leciutko wilgotna tak by wyglądała  tak samo jak rozkrojony makowiec. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Gdyby zrobić nadzienie suche lub lekko wilgotne to by tak nie smakowało, jak smakuje według przepisu. Pisałam we wstępie, że ciasto jest brzydkie, ale za to nadrabia smakiem i to jeszcze jakim 😉
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      blobo · 10 miesięcy temu
      człowieku to nie jest ciasto na egzamin ............ . Ma smakować i jest zajebiste, moja babcia je też robiła.  ....., liczy się smak ..............
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 11 miesięcy temu
    Katastrofa - wszystko według przepisu i zakalec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Pyszne to było ! Wczoraj z kakao a dziś z marmoladą zrobię ☺️a ciasto dziś z pamięci robię proste 🙃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 1 lat temu
    Świetny przepis :) ma ktoś może tylko jakąś radę jak zachować ciasto na drugi dzień żeby było takie miękkie i wilgotne jak po upieczeniu? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Pio · 7 miesięcy temu
      Wilgotna ściereczką przykryć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 1 lat temu
    Moja mama robiła masę kakaowa z kakao cukru i kwaśnej śmietany. W tym tygodniu robię zupełnie zapomniałam o tym cieście. Stała pozycja w dzieciństwie na zmianę z ciastem ucieranym  dzień i noc co niedziela
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Ciasto banalne do przygotowywania! Ja pomyliłam składniki i do pierwszego dałam 1kg mąki,i sama ze swojej głupoty się dziwiłam dlaczego jakieś takie twarde jak wyrobiłam. Żal mi było wyrzucić ciasto wiec upieklam.Ale wiecie co? Też wyszło bardzo dobre ! Robiłam z Puchatkiem, ale robiłam teraz drugie z masą makowa z puszki. Jest piękne! Dziękuję za przywołanie dzieciństwa. Nie myślałam,że taki banalny też przepis do zrobienia jest.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Pychota!!!!!!!! Super, szybko, smacznie!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 2 lat temu
    Babka wyszła rewelacyjna, jest mięciutka i mega smaczna ja dodatkowo zrobiłam sobie kruszonkę i ciasto podzieliłam na dwie babki, jedna zrobiłam z kakao a druga z nutella, czuje ze będzie u mnie gościć bardzo często. Dziękuje bardzo za przepis 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Pachnie cudownie😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 2 lat temu
    Jest pyszne. Czy uda się również z masą makową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 2 lat temu
    To już moja 3 Babówka z tego przepisu. Wszyscy goście zawsze zachwalają! Polecam. ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Smakosz.pl · 2 lat temu
    Mam pytanie czy na taką ilość mąki - tylko łyżka masła jest wystarczająca :)? nie wychodzi za twarde?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    A może ktoś mi powie jak zrobić aby nadzienie było lejące A nie suche. Bardzo proszę
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Przy takiej ilości nadzienie jest mokre, klejące, miejscami lejące. Możesz dać jeszcze więcej nadzienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 3 lat temu
    Paskudnie gorzkie, zamiast 240g kakao dałam 140g, 150g cukru i nadal było za dużo kakao... Nadzieja jeszcze, że ze słodkim kakao będzie dobre.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ajk · 7 miesięcy temu
      Moja babcia mieszała kakao z dużą ilością cukru -nadzienie robiła właściwie z cukru kakaowego :-)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Iwona · 5 miesięcy temu
        Ja miksuje miękkie masło z kakaem icukrem pudrem ,taką  masa smaruję  ciasto drozdzowe i zawijam jak makowiec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna · 3 lat temu
    Wyszło mega
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Świetny przepis Ciasto pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 3 lat temu
    Idealne 😍 zrobiłam dwa dni pod rząd bo zniknęło bardzo szybko. Za drugim razem masło starłam na małych oczkach. Pycha 🤤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Znowu ja. Babówka rządzi. Pyszności