Babówka, czyli zawijaniec drożdżowy z kakao

107 Komentarzy
Babówka

Ciasto drożdżowe z kakao. Ciasto mojego dzieciństwa. Piekła je bardzo często moja babcia, co najmniej raz w tygodniu i było uwielbiane przez wszystkich. To chyba najbrzydsze ciasto na stronie, a jednocześnie jedno z najsmaczniejszych. Podczas pieczenia kakao z masłem znajdujące się w środku po prostu rozsadza ciasto. Pęka gdzie mu się podoba. Im więcej damy nadzienia, tym prawdopodobieństwo pęknięcia większe ;). Koniecznie muszę wam zdradzić, że właśnie w miejscu pęknięcia ciasto jest najpyszniejsze. Dlatego nie żałuję nadzienia i nie przejmuję się jego wyglądem. Spróbujcie. To niebanalna, swojska i tania drożdżówka. Może nie dla gości, ale dla domowników gorąco polecam.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 250 ml mleka
  • 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny (tłuszcz roztopić)

Nadzienie:

  • 240 g słodkiego kakao typu Nesquik (Może być też zwykłe kakao, patrz uwagi)
  • 130 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5- 7 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto (ręcznie ok. 10 minut lub przy użyciu robota kuchennego). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wielkości ok. 50x 40cm. Ciasto posypać kakao (pozostawiając spore odstępy od brzegów). Na kakao rozłożyć wiórki z masła.

2

  1. Ciasto zwinąć w roladę, dobrze sklejając boki i złączenie. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając ją w podkowę i złączeniem do dołu.

3

  1. Całe ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

4

Uwaga:

  • Zamiast słodkiego kakao można użyć zwykłe, gorzkie tylko należy je wtedy posypać jeszcze cukrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 17

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babówka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pimpur · 3 lat temu
    Przepis pierwsza klasa. A u mnie to się nazywa Bułka z kałem i gości u nas na stole ze 40 lat . Pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Ciasto wyszło pyszne. U mnie nazywało się zawijocha. dobrze posłodzić i nie przesadzić z masłem i wychodzi ekstra.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Ciasto.wyszło super. Zrobiłam z podwójnej porcji mąki, ponieważ miałam kostkę drożdży 100g. Może i było ich trochę więcej niż w przepisie, ale w niczym nie przeszkodziło. Dziękuję za przepis. Będę wracać po inne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Super wyszło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Becia · 4 lat temu
    Dzisiaj wypróbowałam przepis. Ciasto wyszło doskonałe (ok). To ciekawe że ja też zapragnęłam je upiec na wspomnienie z dzieciństwa.., czy to ciasto ma jakąś szczególną moc... wielu z nas zapamiętało je właśnie w kontekście wspomnień z domem i dzieciństwem..Dziękuję za przepis.. (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Dziękuję za ten przepis! U nas ta babówka jest robiona regularnie (czasami co kilka dni - jak tylko zjemy, robię kolejną :D). Mam już nawet swój wyrobiony sposób. Jako, że nie lubię zbyt słodkich ciast, daję do środka pół na pół cukru brązowego i kakao (wcześniej w zamkniętym pojemniczku mieszam sobie). A masło zawsze wkładam do zamrażarki przed robieniem zaczynu i kiedy już rozłożę na cieście kakao z cukrem, to ścieram masło na tarce po wierzchu :) Jest przepyszna :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 4 lat temu
    Wyszło rewelacyjne! Polecam ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 4 lat temu
    Pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 4 lat temu
    Zrobiłam dzisiaj tego zawijańca...jest strasznie tłusty. Uważam, że w przepisie jest zdecydowanie za dużo masła...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Przepyszne ciasto, przepis Rewalacja-zawsze wychodzi!!!! Moje chłopaki uwielbiają Babówke :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Chyba jestem jedyna której nie wyszło to ciasto :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 4 lat temu
    Dziś robiłam wygląda super :) smakuje też tylko może ktoś mi powiedzieć co źle zrobiłam że wyszło takie trochę twarde od zewnątrz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 4 lat temu
    Piękę już któryś raz. Jest pycha. Na wierzch daję polewę czekoladową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 4 lat temu
    Polecam zrobić na niego kruszonkę. Pychotka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 4 lat temu
    Dziekuje za przepis! Upieklam ze zwyklym kalao i z cukrem. Wysmienita:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Czy ciasto wyjdzie, jeżeli użyje jedno opakowanie drożdży suchych ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 lat temu
    Zachciało mi się tego ciasta bo prababcia robiła dawno dawno temu i jego zapach przypominał mi dzieciństwo. Szczerze powiem, że nie spodziewałam się, że ciasto dorówna moim oczekiwaniom a jednak (heart) bardzo dziękuję, zrobię jeszcze nie raz! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 4 lat temu
    Prosto z piekarnika ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 4 lat temu
    Miałam tylko 25g drożdży ale też wyszło, super przepis, dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nina · 4 lat temu
    Ciasto wyszlo nieslodkie, 2 lyzki cukru zdecydowanie za malo, dalam gorzkie kakao i za malo jak sie okazuje cukru wiec jest za malo slodkie nadzienie, jednym.slowem porazka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Do ciasta wystarczą 2 łyżki, a do nadzienia jak nie posypałaś dobrze kakao cukrem to nie moja wina ;) Słodkie kakao jest mocno słodkie i wystarczy sam tłuszcz, ale jak się używa gorzkiego kakao to trzeba go porządnie posypać cukrem.