1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
750 g twarogu z wiaderka lub quarku
Dodatkowo:
ok. 600 g świeżych czereśni (można użyć również czereśni lub wiśni ze słoika)
Sposób przygotowania:
Czereśnie umyć i osuszyć. Ok. 24 sztuk z szypułkami odłożyć na bok. Pozostałe wypestkować i przekroić na pół. (Wiśnie ze słoika odsączyć na sitku).
Przygotować ciasto. W miseczce wymieszać makę z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i wmieszać mąkę z kakao.
Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.(Dno formy, w której piekłam, bez ramy, ma wymiar 38 x 25 cm).
Na cieście ułożyć połówki czereśni.
Przygotować masę serową. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Oddzielić żółtka od białek. Dalej miksując, dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać skrobię ziemniaczaną, budyń w proszku i twaróg. Białka ubić osobno na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
Masę serową wyłożyć na czereśnie. Odłożone czereśnie z szypułkami ułożyć na masie serowej w równych odstępach tak, aby każdy kawałek ciasta miał jedną czereśnię.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do lekkiego ostygnięcia. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu włożyć do lodówki.
Uwaga:
Jeśli chcemy, aby ser w góry pozostał jasny, to po ok. 30- 40 minutach należy przykryć ciasto z góry folią aluminiową.
Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Versunkene Kuchen”.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
5 miesięcy temu
Ciasto bardzo dobre :) tylko użyłam za małej formy i urosło wysokie :D po za tym ok tonują kolejny przepis wypróbowany
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
6 lat temu
Dzień dobry, czy do ciasta można dodać owoce mrozone? ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
9 lat temu
Bardzo smaczne ciasto serowe, o którym z wyglądu trudno powiedzieć, że będzie aż tak dobre! :) Serdecznie polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
marta·
11 lat temu
Koniecznie chciałam upiec ciasto z czereśniami, a Twoje tak apetycznie wyglądało, zatem miałam nadzieję na podobne arcydzieło... Wszystko zrobiłam popisowo, rosło pięknie i opadło:-( Mam cieniusieńki placuszek ciemny z cieniutką warstwą sera. Zrobiłam go na formie dużej, tej z piekarnika, lecz to nie zaważyło chyba na jakości. Szukam gdzie popełniłam błąd... Aż boję się próbować drugi raz:-(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Marto użyj mniejszej formy. Ta blacha z piekarnika jest za duża. Ona ma wymiar nawet ponad 40x 30cm (w zależności od piekarnika). Forma, w której piekłam według producenta ma 42x 30cm, a tak naprawdę samo dno ma 38x 25cm. Tak, że moja blacha była znacznie mniejsza od tej z piekarnika i dlatego moje ciasto jest wyższe.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika8507·
11 lat temu
Joanno mam wielką ochotę zrobić to ciasto, mam jednak pewne obawy czy wszystko się uda. Czy gotowe ciasto da się łatwo odwrócić aby zdjąć papier i czy ciasto podczas krojenia nie będzie się rozwarstwiac? Ciasto ma być na rodzinną uroczystość i bardzo mi zależy żeby wszystko wyszło.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Moniko nie odwracałabym ciasta do góry dnem, żeby nie uszkodzić wierzchu. Normalnie pokrój i wyciągaj po kawałku z formu. Jak zawsze najtrudniejsze jest wyciągnięcie pierwszego kawałka, a potem idzie. Nic się nie rozwarstwa. Zrób, polecam, bo ciasto jest ciekawe i smaczne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika8507·
8 lat temu
Joanno zrobiłam dzisiaj to ciasto 8) dziękuję, że mnie zachęciłaś bo okazało się, że nie było się czego bać. Degustacja dopiero w niedziele ale z tego co udało mi się uszczknąć to ciasto czekoladowe jest przepyszne lekkie i delikatne. Pomysł jest super, wszystko robi się sprawnie i szybko a efekt jednak bardzo satysfakcjonujący. Na pewno jeszcze nie raz wróce do tego przepisu, bo pomysł faktycznie kapitalny. Po degustacji dodam zdjęcia.Znów dziękuję Joanno za rady i świetny przepis :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
12 lat temu
Kolejne które robiłam z tego bloga, jak zawsze Pychota :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Violetta·
12 lat temu
Ciasto przepyszne.Nie zawsze polskie przepisy wychdza tu w Kanadzie,zawsze trzeba je zmodyfikowac.Ten placek wychodzi wspaniale po polsku i po angielsku :)
Dziekuje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
13 lat temu
Ciasto jest wspaniale i naprawdę godne polecenia. Następnym razem zmodyfikuję przepis na caly kg sera - bo kupuję go w kilogramowych wiaderkach i szkoda zostawiać tej odrobiny:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asiek·
13 lat temu
Zrobiłam to ciacho, jest przepyszne! Dziękuję za przepis.
Pozdrawiam:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
myniolinka·
15 lat temu
no i zrobilam... pyszne jest!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ivon·
15 lat temu
Wow jakie pyszne !!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
dagmara_65·
15 lat temu
Prze...śli...czne..!! Po prostu kulinarne arcydzieło! Pozdrawiam:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
myniolinka·
15 lat temu
bardzo, ale to bardzo apetyczne!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
dorota20w·
15 lat temu
ale piękne !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
konsti·
15 lat temu
Swietne ciacho! Bardzo mi sie podoba, zdecydowanie do wyprobowania.
Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
15 lat temu
Jak ja Ci zazdroszczę upieczenia tak pysznego ciasta!! Chyba nie ma co zazdrościć tylko zakasać rękawy i upiec identyczne. Wspanialy przepis.
Niesamowicie pysznie się prezentuje. I te ogonki ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
15 lat temu
Piekne to ciasto. Z całą pewnością musi być przepyszne:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
asieja·
15 lat temu
śliczne jest
zachwycające czereśniowe ogonki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kasiaaaa24·
15 lat temu
Super pomysl. Ciasto wygląda przepysznie. Pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wiosenka27·
15 lat temu
Pięknie wygląda. Serowe z czereśniami wiem, że smakuje pysznie, lączylam już te smaki:)