Czekoladowa Pavlova to duża, czekoladowa beza, chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, ozdobiona bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Składniki:
Beza:
4 białka
250 g cukru
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
1 łyżka kakao
2 łyżeczki cukru pudru
dowolne owoce sezonowe
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z termoobiegiem).
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i 2 łyżki kakao i jeszcze przez chwilę ubijać. (Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić).
Masę bezową przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągły placek mniej więcej o 3 cm grubości. Wyrównać z wierzchu.
Bezę wstawić do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 100°C. Piec ok. 1 godziny i 20 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca z zewnątrz, a mięciutka w środku.
Gdy beza ostygnie wyłożyć ją np. na paterę. (Najłatwiej jest odwrócić ją górą do dołu, wtedy nam się nie pokruszy i delikatnie ściągnąć z góry papier do pieczenia).
Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Śmietanę podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać łyżkę kakao. Białą i kakaową bitą śmietaną udekorować bezę.
Witaj. Zastanawiam się jak ustawić piekarnik...w starym nie byloby problemu:P natomiast teraz strsznie popularny jest termoobieg na którym wypieka mi się slicznie chleb...nie wiem jak będzie z bezą? Czy lepiej ustawiać grzałkę gora-dol?
Może być zarówno termoobieg jak i grzałka góra- dół. Oba ustawienia są dla bezy dobre. Wcześniej piekłam tylko na góra- dół (przyzwyczajenie ze starego piekarnika, gdzie nie miałam termoobiegu). Teraz piekę z termoobiegiem ;) Jeśli masz termoobieg to bym go polecała ;)