Czekoladowa Pavlova

15 Komentarzy
Czekoladowa Pavlova

Czekoladowa Pavlova to duża, czekoladowa beza, chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, ozdobiona bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Składniki:

Beza:

  • 4 białka
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • dowolne owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z termoobiegiem).
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i 2 łyżki kakao i jeszcze przez chwilę ubijać. (Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić).
  3. Masę bezową przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągły placek mniej więcej o 3 cm grubości. Wyrównać z wierzchu.
  4. Bezę wstawić do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 100°C. Piec ok. 1 godziny i 20 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca z zewnątrz, a mięciutka w środku.

2

  1. Gdy beza ostygnie wyłożyć ją np. na paterę. (Najłatwiej jest odwrócić ją górą do dołu, wtedy nam się nie pokruszy i delikatnie ściągnąć z góry papier do pieczenia).
  2. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Śmietanę podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać łyżkę kakao. Białą i kakaową bitą śmietaną udekorować bezę.
  3. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone owoce.
  4. Można serwować od razu. Przechowywać w lodówce.

Kuchnia:

Australijska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Czekoladowa Pavlova Czekoladowa Pavlova Czekoladowa Pavlova
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 6 lat temu
    Czy zamiast octu, mogę użyć cytryny ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iga · 7 lat temu
    Witam. Jaka mniej więcej ma być średnica bezy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Surowa beza o wysokości 3 cm miała u mnie ok. 21 cm średnicy. (Miałam jajka rozmiaru M).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nikol · 11 lat temu
    Dobra rada jak śmietanę się ubija to warto dodać śmietan-fix.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Można, ale niekoniecznie. Jak ktoś nie ma problemu z ubiciem śmietany na sztywno, to nie ma takiej potrzeby.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabrysia · 11 lat temu
    Witaj. Zastanawiam się jak ustawić piekarnik...w starym nie byloby problemu:P natomiast teraz strsznie popularny jest termoobieg na którym wypieka mi się slicznie chleb...nie wiem jak będzie z bezą? Czy lepiej ustawiać grzałkę gora-dol?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Może być zarówno termoobieg jak i grzałka góra- dół. Oba ustawienia są dla bezy dobre. Wcześniej piekłam tylko na góra- dół (przyzwyczajenie ze starego piekarnika, gdzie nie miałam termoobiegu). Teraz piekę z termoobiegiem ;) Jeśli masz termoobieg to bym go polecała ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    viridianka · 14 lat temu
    ta pianka czekoladowa w środku smakuje mi zawsze najbardziej :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    chantel · 14 lat temu
    właśnie ostatnio też chodzi za mną pavlova, na początek jednak zdecyduję się na białą :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ivon · 14 lat temu
    Piękna !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izaa · 14 lat temu
    pięknie wygląda czekoladowej jeszcze nie robiłam...;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiosenka27 · 14 lat temu
    Cudownie to wygląda:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Panna_Mmm · 14 lat temu
    genialne zdjęcia. aż ma się ochotę sięgnąć po te słodkości;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Czekoladowej jeszcze nie robiłam. Pieknie i pysznie u Ciebie wygląda :)