Czekoladowa Pavlova to duża, czekoladowa beza, chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, ozdobiona bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Składniki:
Beza:
4 białka
250 g cukru
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
1 łyżka kakao
2 łyżeczki cukru pudru
dowolne owoce sezonowe
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z termoobiegiem).
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i 2 łyżki kakao i jeszcze przez chwilę ubijać. (Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić).
Masę bezową przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągły placek mniej więcej o 3 cm grubości. Wyrównać z wierzchu.
Bezę wstawić do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 100°C. Piec ok. 1 godziny i 20 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca z zewnątrz, a mięciutka w środku.
Gdy beza ostygnie wyłożyć ją np. na paterę. (Najłatwiej jest odwrócić ją górą do dołu, wtedy nam się nie pokruszy i delikatnie ściągnąć z góry papier do pieczenia).
Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Śmietanę podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać łyżkę kakao. Białą i kakaową bitą śmietaną udekorować bezę.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julia·
7 lat temu
Czy zamiast octu, mogę użyć cytryny ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
iga·
8 lat temu
Witam. Jaka mniej więcej ma być średnica bezy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Surowa beza o wysokości 3 cm miała u mnie ok. 21 cm średnicy. (Miałam jajka rozmiaru M).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
nikol·
12 lat temu
Dobra rada jak śmietanę się ubija to warto dodać śmietan-fix.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Można, ale niekoniecznie. Jak ktoś nie ma problemu z ubiciem śmietany na sztywno, to nie ma takiej potrzeby.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabrysia·
12 lat temu
Witaj. Zastanawiam się jak ustawić piekarnik...w starym nie byloby problemu:P natomiast teraz strsznie popularny jest termoobieg na którym wypieka mi się slicznie chleb...nie wiem jak będzie z bezą? Czy lepiej ustawiać grzałkę gora-dol?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Może być zarówno termoobieg jak i grzałka góra- dół. Oba ustawienia są dla bezy dobre. Wcześniej piekłam tylko na góra- dół (przyzwyczajenie ze starego piekarnika, gdzie nie miałam termoobiegu). Teraz piekę z termoobiegiem ;) Jeśli masz termoobieg to bym go polecała ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
viridianka·
15 lat temu
ta pianka czekoladowa w środku smakuje mi zawsze najbardziej :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
chantel·
15 lat temu
właśnie ostatnio też chodzi za mną pavlova, na początek jednak zdecyduję się na białą :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ivon·
15 lat temu
Piękna !!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izaa·
15 lat temu
pięknie wygląda czekoladowej jeszcze nie robiłam...;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wiosenka27·
15 lat temu
Cudownie to wygląda:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Panna_Mmm·
15 lat temu
genialne zdjęcia. aż ma się ochotę sięgnąć po te słodkości;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
15 lat temu
Czekoladowej jeszcze nie robiłam. Pieknie i pysznie u Ciebie wygląda :)