Bardzo soczyste, gliniaste i mega czekoladowe Brownie. Smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą.
Składniki:
Ciasto:
250 g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
150 g masła
200 g cukru
3 łyżki kakao
150 g mąki pszennej
250 ml mleka
6 jajek
4 cl rumu (= 40 ml)
Polewa czekoladowa:
200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
150g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można formę wysmarować również masłem lub margaryną i posypać mąką). Odstawić na bok.
Przygotować ciasto: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
Jajka z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę.
Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
Przygotować polewę czekoladową: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej.
Polewą polać ciasto.
Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "For-me-Magazin".
Zrobiłam to brownie z mieszanką mąk bezglutenowych i tez wyszło świetnie. Przechowywałam poza lodówką od soboty wieczór do poniedziałkowego obiadu. Nic sie nie stało. Ciasto jest WSPANIAŁE. DZIĘKUJĘ
Zrobilam i wyszlo rewelacyjne.najlepsze brownie jakie jadlam a troche juz tego przerobilam. Zastanawiam sie czy mozna by dodac amaretto zamiast rumu?czy rum bedzie bardziej aromatyczny?
Witam
Dzisiaj upiekłam to ciasto i wyszło rewelacyjnie! Cała rodzina a jest ich co najmniej 6 osób jest zachwycona i prosi o więcej! :) Od kilku lat korzystam z tej strony i nigdy się nie zawiodłam :)
Proste w wykonaniu, ale..nie zachwyca w samku :/ okropnie mocno kakaowo-czekoladowe - 1,5 tabliczki do ciasta w zupełności by wystarczyło. Polewa nadaje ciasto dodatkowo gorzki posmak :/ Nie dla fanów słodkości