„Soczyste” Brownie

311 Komentarzy
Soczyste brownie

Bardzo soczyste, gliniaste i mega czekoladowe Brownie. Smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
  • 150 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 6 jajek
  • 4 cl rumu (= 40 ml)

Polewa czekoladowa:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 150g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można formę wysmarować również masłem lub margaryną i posypać mąką). Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  3. Jajka z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę.
  4. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
  6. Przygotować polewę czekoladową: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej.
  7. Polewą polać ciasto.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "For-me-Magazin".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Soczyste brownie Soczyste brownie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Dobrogojska · 5 lat temu
    Przepyszne ciasto ,dodałam do niego powidła .........zmodyfikowana wersja ;) znika z talerza jak świeże bułeczki .Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 5 lat temu
    Zrobiłam i jestem w szoku... przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 5 lat temu
    Mnie nie zachwyciło.6 jaj to za dużo żeby ubić ładnie z tak mała ilością cukru a czekolada zważyła się już w misce ,polecam żeby krótko to rozpuszczać bo chwilę wcześniej było ok .nie urosło.a polewa nie zastyga.nie da się przechowywać bez ubrudzenia połowy sprzętu.a dzieci twierdzą i ja też że jednak jest zbyt mało słodkie.poszukam innego przepisu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Oliwia · 5 lat temu
      Zamiast gorzkiej daj do całości jedna gorzka i półtora mlecznej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Od razu cały zniknął (rofl)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ibis · 6 lat temu
    Zrobilam. Faktycznie nie jest trudne, a efekt wart wyprobowania. 3/4 juz zniknelo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 6 lat temu
    czy wyjdzie z czekolady 95% ? bo mam taka i nie wiem co z nia zrobic :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzia · 6 lat temu
    A czy trzeba dodać rum czy mozna ciasto bez rumu zrobic ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jsm · 6 lat temu
    Mozna dodac do ciasta zurawine ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 6 lat temu
    Genialny przepis, wyszło bardzo dobre i soczyste. Polecam dodać do masy pokruszone orzechy włoskie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emi · 6 lat temu
    A mi chyba nie wyrosło... Czy ono na być takie właśnie cienkie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Trzmiel · 6 lat temu
    :^)Hmm, a czy ciasto powinno być rzadkie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Robert · 6 lat temu
    Właśnie robię jestem ciekaw jak wyjdzie (mm)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 6 lat temu
    Świetny przepis, polecam, zamiast rumu polecam spirytus
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 6 lat temu
    Czy można upiec w foremce do keksa??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 6 lat temu
    Najlepsze pyszności
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ekweolinta · 6 lat temu
    Zrobiłam ! Pyszne i w srodku idealne ! Polecam przepis!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 6 lat temu
    Ciasto podaje się z polewą od razy czy jak zastygnie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Polewa będzie płynna. Możesz serwować jak chcesz, od razu lekko ciepłe ciasto lub jak poleży :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 6 lat temu
    Rewelacja!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sotha · 6 lat temu
    Pierwszy raz robiłam brownie i wyszło IDEALNE. Konsystencja taka jaka powinna być- mokra i gliniasta, wierzch chrupiący. Smak mocno czekoladowy, ale nie przesłodzony. Zrezygnowałam z rumu i polewy. Bardzo oryginalne, według mnie to wyśmienita odmiana od tradycyjnych ciast. Mogłabym wsunąć na raz całą blachę :) Przepis też jest bardzo łatwy i przyjemny w wykonaniu. Miałam tylko problem, że ciasto zaczęło mi przeciekać powoli przez tortownicę, jednak szybko przelałam je do innej, zabudowanej formy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 6 lat temu
    Jestem w ciąży, co mogę dać zamiast rumu? (happy)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Pominęłabym.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 6 lat temu
      Orzechy :) dla dzidzi najlepsze! :) same kwasy omega :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 6 lat temu
      Alkohol pod wpływem temperatury paruje zostaje tylko smak. Całą ciąże jadłam z rumem i wszystko ok