Makaroniki na bezie francuskiej
Ocena użytkowników: 5 / 5






Jest to podstawowy przepis na upieczenie makaroników na bezie francuskiej. Przepis jest łatwy do przygotowania, ale wymagający wprawy i precyzji. Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście makaroników lub macie za sobą nieudane próby to zachęcam najpierw do zapoznania się z artykułem: „Jak upiec makaroniki”.
Składniki na ok. 36 pojedynczych makaroników:
- 70g zmielonych migdałów bez skórki
- 100g cukru pudru
- 50g białka
- szczypta soli
- ewentualnie barwnik spożywczy lub kakao
Sposób przygotowania:
- Migdały wymieszać z połową cukru pudru, zmielić i przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
- Białko dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder. Miksować, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Teraz można, w zależności od przepisu, dodać trochę barwnika spożywczego lub kakao i zmiksować krótko, aż powstanie jednolity kolor.
- Wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach mieszając delikatnie silikonową szpatułką.
- Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/ opadać ze szpatułki.
Masa zaraz po połączeniu składników:
Tak powinna wyglądać gotowa masa na makaroniki:
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej z podłożonym szablonem) lub z matą silikonową. Masę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7- 10mm. Trzymając rękaw cukierniczy pionowo, wyciskać masę tworząc makaroniki o średnicy ok. 3cm. (Masa rozleje się jeszcze trochę na boki).
- Blachę z przygotowanymi makaronikami stuknąć kilkakrotnie o blat. Blachę odstawić na ok. 20- 60min., aby makaroniki obeschły. (Makaroniki są gotowe do pieczenia, gdy po delikatnym dotknięciu opuszkiem palca powierzchnia makaronika nie będzie się do niego kleić).
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C, z funkcją termoobiegu. Makaroniki piec ok. 15 min.
- Po upieczeniu pozostawić makaroniki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągnąć z maty (papieru do pieczenia). Po ostygnięciu spód makaroników powinien być suchy, a środek lekko wilgotny.
- Gotowe makaroniki przełożyć nadzieniem.
Smacznego.
Przepis pochodzi z książki: „Jeder kann macarons backen!” Birkmann
Zachęcam również do oglądnięcia przykładowego filmu na youtube.
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepraszam bardzo ale nie zabardzo rozumiem. Wychodzi 36 ciasteczek po złożeniu czy tyle wychodzi tych bez ?
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.36 pojedynczych sztuk. Po złożeniu wyjdzie 18 ;)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A proszę mi powiedzieć... makaroniki z tego przepisu robiłam 2 razy, za pierwszym wyszły idealne! Natomiast za drugim razem czekałam ok 2h i niestety nadal ciasto kleiło się do palców... wsadziłam takie do piekarnika i ogólnie w smaku ok, ale nie było tej jakby „koronki” na dole... Czym to może być spowodowane? ?
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Właśnie tym, że nie wyschły odpowiednio. Makaroniki są kapryśne, nawet z tej samej masy, mogą raz wyjść, a raz nie.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak długo makaroniki mogą być przechowywane?i w jaki sposób?juz przełożone kremem czy najlepiej przełożyć je przed samym podaniem, bede je potrzebować do dekoracji tortu na sobotę i część na stół na niedzielę.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Proszę przeglądnąć artykuł: https://www.domowe-wypieki.pl/porady/wskazowki-kulinarne/670-jak-upiec-makaroniki
jest tam mowa o przechowywaniu makaroników ;)- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pierw ubić białko a potem na 2 dni do lodówki ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie poprostu zrobić tak jak jest w przepisie
- {"set":null,"list":{"2":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A czy zamiast tradycyjnego cukru mogę użyć cukier puder z ksylitolu ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Powiem tak: Jeśli masz opanowane robienie makaroników to można by było spróbować. Makaroniki wymagają wprawy w przygotowaniu. Ogólnie bezy na ksylitolu nie są już tak ładne jak na zwykłym cukrze, więc podobnie może być z makaronikami, bo to też ciasto bezowe.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nadmiar ksylitolu jest też niewskazany, trzeba uważać żeby nie zjeść później za dużo ciastek z jego dodatkiem.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy zamiast migdałów można użyć maki migdałowe?
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, im drobniejsza tym lepiej.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzięki za przepis mi nie wyszły myślę że niewłaściwie ubilam białka czy trzeba je dokładnie oddzielić białka od żółtek
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Oczywiście. Białka muszą być dokładnie oddzielone od żółtek inaczej się dobrze nie ubiją.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam pytanie dotyczące formy do makaroników, ta która jest na zdjęciach zdaje się jest sztywna, gdzie można taka kupić? I jeszcze chciałam zapytać o barwniki jakie będą najlepsze w żelu, proszku czy w płynie? Pozdawiam Daria
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie jest sztywna. To jest forma filikonowa. Trzeba ją położyć na blasze. Barwniki najlepsze będą w żelu lub proszku. Barwniki w płynie mogą rozrzedzić masę.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy moge dodac Cream of Tartam do bialek na makaroniki? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam Elwira
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Szczyptę możesz dodać, ale nie widzę potrzeby.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeżeli chciałbym zrobić makaroniki z tego przepisu, tylko że z dodatkiem kakao, ile mam go dać i czy zmieniać wtedy proporcje innych składników?
Pozdrawiam- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.czemu moje makaroniki wyszly puste w srodku ? :D
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Za mało odpowietrzona masa. Trzeba dokładniej rozmieszać, stuknąć blaszką przed ich suszeniem i pozbyć się bąbelków powietrza.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam wiem o tym ze białko trzeba odstawić do lodówki na 2-3 dni ale 50g ile jest to około jajek? Nie chce żeby się okazało ze w dniu pieczenia mam za mało albo za dużo białka
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Musisz miec 2 jajka. Jedno białko to ok. 30g.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy makaroniki pieczone na papierze będą miały mniejsza falbankę niż takie z foremki? :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Powinna wyjść taka sama. Z maty silikonowej makaroniki wychodzą równe, a na papierze to już większa sztuka.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam pytanie dotyczace białek. Mianowicie w niektórych przepisach pisze ze trzeba je odstawić na kilka dni do lodówki. Trzeba to robić? Czym sie beda różniły jeśli bie ze świeżych białek?? ;) :) :D
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, na 2- 3 dni. Pisałam o tym w artykule [url="http://www.domowe-wypieki.pl/porady/wskazowki-kulinarne/670-jak-upiec-makaroniki"]"Jak upiec makaroniki"[/url].
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam Wszystko wyszło pięknie ale w piekarniku nie powstała obwódka na dole makaronika i góra niestety popękała . A leżały godzinę w pokoju aż powstała odpowiednia powłoka. Gdzie zrobiłem błąd ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Polecam przeczytać artykuł [url="http://www.domowe-wypieki.pl/porady/wskazowki-kulinarne/670-jak-upiec-makaroniki"]"Jak upiec makaroniki"[/url] i obejrzeć film podany na dole przepisu. Później tylko ćwiczyć i ćwiczyć, aż wyjdą ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Fajowy przepis. Przeczytałam poradnik, porównałam przepis i mam pytanie. Czy jak miesza się mielone migdały z cukrem pudrem to trzeba je z nim zmielić jeszcze raz, i w czym je zmielić? Poza tym mogłabyś podać jakiś przepis na krem?. Jadłam już makaroniki, widziałam wiele przepisów i moim zdaniem krem to coś więcej niż masło albo mascarpone zmieszane z cukrem pudrem. Z góry bardzo dziękuję. :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Migdały mieszasz z połową cukru pudru, to razem mielisz i przesiewasz. (Tak, jak jest napisane w punkcie 1). Zmielić należy w np. malakserze lub podobnym urządzeniu z ostrym nożem.
Tutaj są dwa przepis na makaroniki z kremem:
1. [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/makaroniki/673-makaroniki-cytrynowe-na-bezie-francuskiej"]Makaroniki cytrynowe[/url]
2. [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/makaroniki/672-makaroniki-z-biala-czekolada-na-bezie-francuskiej"]Makaroniki z białą czekoladą[/url]- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Jak dlugo i w jakiej temp.piec jezeli nie mam piekarnika z termoobiegiem :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Klaudio, ok. 15- 16 minut, w temperaturze 150st, ale to zależy w dużej mierze od piekarnika. Musisz obserować. Ja czasami siedzę przed piekarnikiem i patrzę jak rosną ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, zamierzam wypróbować przepis. :)
Mam jednak pytanie dotyczące przygotowania. W większości przepisów do ubitych białek dodaje się gorący syrop, z czym za każdym razem mam spory problem. Masa nie chce wystygnąć, bo przygotowuje deser w thermomixie, który musi być podczas miksowania zamknięty, jest zbyt płynna itp. Czy bez tego syropu makaroniki będą miały swój tradycyjny smak?- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.tak. To jest tylko inny sposób przygotowania. Z syropem cukrowym przygotowuje się makaroniki na bezie włoskiej.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.dziękuję za ten przepis zrobię je ponownie w :P moje urodziny 8) :-*
- {"set":null,"list":{"2":0,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Świetny przepis!
Zbierałam się do zrobienia makaroników od dłuższego czasu i przeczytałam mnóstwo przepisów i porad,ale żadne nie były tak szczegółowe i spójne jak ten. Mimo,że próbowałam je robić po raz pierwszy, wyszły idealnie !- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się