Makaroniki na bezie francuskiej
Ocena użytkowników: 5 / 5






Jest to podstawowy przepis na upieczenie makaroników na bezie francuskiej. Przepis jest łatwy do przygotowania, ale wymagający wprawy i precyzji. Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście makaroników lub macie za sobą nieudane próby to zachęcam najpierw do zapoznania się z artykułem: „Jak upiec makaroniki”.
Składniki na ok. 36 pojedynczych makaroników:
- 70g zmielonych migdałów bez skórki
- 100g cukru pudru
- 50g białka
- szczypta soli
- ewentualnie barwnik spożywczy lub kakao
Sposób przygotowania:
- Migdały wymieszać z połową cukru pudru, zmielić i przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
- Białko dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder. Miksować, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Teraz można, w zależności od przepisu, dodać trochę barwnika spożywczego lub kakao i zmiksować krótko, aż powstanie jednolity kolor.
- Wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach mieszając delikatnie silikonową szpatułką.
- Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/ opadać ze szpatułki.
Masa zaraz po połączeniu składników:
Tak powinna wyglądać gotowa masa na makaroniki:
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej z podłożonym szablonem) lub z matą silikonową. Masę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7- 10mm. Trzymając rękaw cukierniczy pionowo, wyciskać masę tworząc makaroniki o średnicy ok. 3cm. (Masa rozleje się jeszcze trochę na boki).
- Blachę z przygotowanymi makaronikami stuknąć kilkakrotnie o blat. Blachę odstawić na ok. 20- 60min., aby makaroniki obeschły. (Makaroniki są gotowe do pieczenia, gdy po delikatnym dotknięciu opuszkiem palca powierzchnia makaronika nie będzie się do niego kleić).
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C, z funkcją termoobiegu. Makaroniki piec ok. 15 min.
- Po upieczeniu pozostawić makaroniki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągnąć z maty (papieru do pieczenia). Po ostygnięciu spód makaroników powinien być suchy, a środek lekko wilgotny.
- Gotowe makaroniki przełożyć nadzieniem.
Smacznego.
Przepis pochodzi z książki: „Jeder kann macarons backen!” Birkmann
Zachęcam również do oglądnięcia przykładowego filmu na youtube.
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moge prosic o radę? Zrobiłam dzis te pierwsze makaroniki i niestety klapa... Czy moze Pani podpowiedzieć, czemu dol taki daremny? Moze przez to, ze mata byla na blaszcze, a nie na kratce piekarnika?
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja matę też kładę na blasze. Wyglądają na niedosuszone, albo za szybko ściągnięte z maty zanim ostygły. Muszą całkowicie ostygnąć. Spróbuj piec je dłużej, albo w ciut wyższej temperaturze i obseruj je.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Hej, potrzebuję pomocy... Chcialam zrobic dzisiaj pierwsza probe i upiec makaroniki, tyle, ze mata silikonkwa, którą wyslano mi poskładaną, ma zagięcia przez środek i boje się, ze mi te makaroniki będą spływać... Czy jest na to jakiś patent??
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ojoj, ale zapakowali :^) Powinna być zwinięta tylko w rulon. Ja bym jej nie używała. Spróbuj może przycisnąć deską, na to garnek z wodą (coś cieżkiego ) i może się wyprostuje. Jak nie to odesłałabym.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ehh, niestety, dociazylam już te mate nawet po uprzednim nagrzaniu, ale niestety, te zagięcia nie znikają... Juz bym dawno je odeslala, ale akurat zamawiala je dla mnie mija mama i nie chcialam jej robic problemu, ale chyba będę musiała... No njc, dziekuje bardzo za odpowiedź, jak juz mi sie uda zrobic te makaroniki, to dam znac jak wyszly 🙂 pozdrawiam serdecznie!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tez uzywam maty na makaroniki.Napewno pomoze zamoczenie w goracej wodzie a poznie dodatkowo polozyc deske na cala ,jeszcze ciepla mate lub cos ciezszego
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie wiem dlaczego wychodzą takie płaskie :( odliczałam co do grama :( ktoś pomoże?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyglądają na przepieczone. Za wysoka temperatura i za krótko suszone.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyglądają przepięknie! Ciekawa jestem, czy z tego przepisu, w podobny sposób możnaby upiec duży blat bezowy?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.nie
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry,Mam w domu migdały blanszowane mielone, czy ten produkt będzie odpowiedni do zrobienia tych makaroników?
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, o takie właśnie chodzi :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super :D Dziękuję za odpowiedź. Będę musiała w najbliższym czasie zrobić...😍 Pozdrawiam!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.mogę zapytać jakie nadzienie najbardziej pasowałoby do tych makaroników ?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Do klasycznych makaroników pasuje dowolne nadzienie ;) Ja na stronie mam tylko 2 przepisy:
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/makaroniki/673-makaroniki-cytrynowe-na-bezie-francuskiej
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/makaroniki/672-makaroniki-z-biala-czekolada-na-bezie-francuskiej- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.dziękuje
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeżeli mam kupioną mąkę migdałową, a nie mielone migdały, to czy muszę, ją zmielić z cukrem pudrem?Jeżeli nie, to ile należy jej wówczas dodać?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zasadniczo mąka migdałowa nie nadaje się do przygotowania makaroników. Mąka migdałowa jest odtłuszczona lub częściowo odtłuszczona. Tym różni się od zmielonych migdałów bez skórki. Niektórzy mylą te pojęcia. Również zdarza się, że producenci na opakowaniu zmielonych migdałów piszą mąka migdałowa. Musisz przeczytać co stoi na opakowaniu. Jeśli jest to mąka migdałowa to jej nie używaj do makoroników.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Makaroniki wyszły idealnie, Ja tylko muszę nauczyć się ładnie je formować. Smak rewelacyjny.Polecam ten przepis z całego serca.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Makaroniki robiłam pierwszy raz, wyszły idealnie! Pierwszego dnia zaraz po upieczeniu obawiałam się że piekłam je trochę za długo; były twarde.Przełożone kremem i schowane w lodówce, na następny dzień były przepyszne.
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":2,"3":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiła Pani z mąki migdałowej czy mielonych migdałów?
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zaczęłam mielić migdały z cukrem pudrem ale niestety dodałam cały cukier czy jest szansa, że jak dodam do białek połowę masy migdalowo-bialkowej to też wyjdzie czy mąka z migdałów już jest do niczego? :(
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Połowa migdałów to będzie za mało. Ja dodałabym do tej mieszanki migdałowo- cukrowej drugą porcję migdałów i zmieliłabym (będziesz miała wtedy migdały z cukrem na dwa razy), a pianę ubij jak w przepisie z 50 g cukru pudru. Dodaj połowę mieszanki migdałowo- cukrowej, a drugą zachowaj na następny raz.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję Kochana za tak przejrzysty przepis, lepszego nie spotkałam. Wyszły idealne i nie tak słodkie jak na bezie włoskiej, które robiłam po raz pierwszy.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ile rzeczywiście czasu trzeba je mieszać? Wychodzą mi zbyt gęste troszeczkę i nie umiem się pozbyć czubków już drugi raz. Boję się, że je zamieszam za mocno :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Musisz wyczuć moment, aż masa będzie lekko spływać ze szpatułki. Jeśli jest za gęsta, to nie bój się mieszać dalej. Czubki powinny zniknąć jak postukasz blachą o blat. Ja porządnie uderzam ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Oczywiście guma ksantanowa jako stabilizator struktury. Natomiast w kwestii smaku słodkiego to już inna bajka. Stevia lub inne. Pozdrawiam.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam czy mogę zamienić cukier na ksylitol , bo jestem cukrzykiem
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie polecam. Robiłam raz bezy z ksylitolem. Po wysuszeniu, były w dotyku dalej miękkie. Jak postały przez noc na blacie to dopiero zrobiły się twarde i kruche. W smaku nam nie podeszły. Było czuć tylko ten chłód od ksylitolu, a nie słodycz bezy. Makaroniki są dodatkowo kapryśne i nie wiem, czy wyjdą w ogóle bez cukru. Jeśli mają tak smakować jak bezy na ksylitolu to odradzam.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Spróbuj z gumą ksantanową, maksymalny dodatek nie więcej jak 2%. Dobre efekty są już przy 1%. Bez cukru się obejdzie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy mogę dać mrożone białka ;)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W końcu za 6 razem wysxły jak tu na zdjęciach. Uparłam się że też upiekę prawidłowo makaroniki. Zawzięłam się. I są...teraz jeszcze dobrać najidealniejszy krem.
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":3,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzieki wielkie za przepis. Mi nie wyszło, bo pieczenie nigdy mi nie wychodzi, będę próbował do skutku aż będą wyglądały jak makaroniki-_-. Dziś to nie wiem co to wyszło...
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A mi masa wyszła gęsta i sztywna. A wszystko zwazylam i robiłam krok po kroku .
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli wszystkie składniki były faktycznie dobrze odmierzone, to mieszać, aż masa się rozrzedzi :
"Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/ opadać ze szpatułki."- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeżeli nie ma termoobiegu to jak piec?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Próbuj przy temperaturze 150- 160 stopni na grzałce góra- dół. Musisz testować na swoim piekarniku i znaleźć odpowiednią temperaturę w Twoim piekarniku.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się