Makaroniki na bezie francuskiej
Ocena użytkowników: 5 / 5






Jest to podstawowy przepis na upieczenie makaroników na bezie francuskiej. Przepis jest łatwy do przygotowania, ale wymagający wprawy i precyzji. Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście makaroników lub macie za sobą nieudane próby to zachęcam najpierw do zapoznania się z artykułem: „Jak upiec makaroniki”.
Składniki na ok. 36 pojedynczych makaroników:
- 70g zmielonych migdałów bez skórki
- 100g cukru pudru
- 50g białka
- szczypta soli
- ewentualnie barwnik spożywczy lub kakao
Sposób przygotowania:
- Migdały wymieszać z połową cukru pudru, zmielić i przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
- Białko dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder. Miksować, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Teraz można, w zależności od przepisu, dodać trochę barwnika spożywczego lub kakao i zmiksować krótko, aż powstanie jednolity kolor.
- Wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach mieszając delikatnie silikonową szpatułką.
- Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/ opadać ze szpatułki.
Masa zaraz po połączeniu składników:
Tak powinna wyglądać gotowa masa na makaroniki:
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej z podłożonym szablonem) lub z matą silikonową. Masę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7- 10mm. Trzymając rękaw cukierniczy pionowo, wyciskać masę tworząc makaroniki o średnicy ok. 3cm. (Masa rozleje się jeszcze trochę na boki).
- Blachę z przygotowanymi makaronikami stuknąć kilkakrotnie o blat. Blachę odstawić na ok. 20- 60min., aby makaroniki obeschły. (Makaroniki są gotowe do pieczenia, gdy po delikatnym dotknięciu opuszkiem palca powierzchnia makaronika nie będzie się do niego kleić).
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C, z funkcją termoobiegu. Makaroniki piec ok. 15 min.
- Po upieczeniu pozostawić makaroniki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągnąć z maty (papieru do pieczenia). Po ostygnięciu spód makaroników powinien być suchy, a środek lekko wilgotny.
- Gotowe makaroniki przełożyć nadzieniem.
Smacznego.
Przepis pochodzi z książki: „Jeder kann macarons backen!” Birkmann
Zachęcam również do oglądnięcia przykładowego filmu na youtube.
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":3,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Cudowny przepis, prosty, a jakie pyszne makaroniki z niego wychodzą. Kiedy trzyma się dokładnie przepisu, uważam, że nie mogą się nie udać. Robiłam je dziś z 5 latką po raz pierwszy i wyszły idealnie. Użyłyśmy mąki z migdałów 100%, nie odtłuszczonej. Z przepisu zrobiłyśmy 40 ciasteczek, czyli 20 makaroników.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam mielone migdały ale ze skórką chyba. Dlaczego takich nie można użyć?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Makaroniki ze względu na wygląd powinno robić się ze zmielonych midgałów bez skórki. Ze skórką będą miały nieładne, ciemne punkty, a jeśli jeszcze będziesz chciała dodać barwnik spożywczy to wynik będzie najprawdopodobniej nie taki, jaki chciałaś, szczególnie przy jasnych kolorach.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rozumiem, dziękuję
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Że skórka migdały będą gorzkie :(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Śmiało można robic ze skórką i wcale nie są gorzkie. Jedyna roznica ze maja ciemne plamki. Znam cukiernię w centrum wiednia ktora robi tylko ze skorkami i są pyszne. Sama tez takie piekłam jak nie miałam innej mąki i nie czuje zadnej roznicy w smaku
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszło za rzadkie wszystko się porozlewalo zmarnowalam tylko nerwy i 4 godziny. robiłam 3 razy i za każdym razem to samo
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Widocznie piana bezowa nieodpowiednio ubita. Powinna wyjść sztywna. Proszę przeczytać artykuł: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/bezy/340-jak-zrobic-bezy
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można zrobić z płatków migdałowych?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, jeśli je zmielisz na mąkę (nod)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy zamiast zmielonych migdałów może być mąka migdałowa
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Może pod warunkiem, że mąka migdałowa = 100% migdałów zmielonych bez skórki i nieodtłuszczonych. W Niemczech na przykład można kupić najczęściej mąkę migdałową, która jest cześciowo odtłuszczona i taka do makaroników się nie nadaje. W Polsce często producenci używają nazwy "mąka migdałowa" jako synonim zmielonych migdałów bez skórki. Dlatego należy przeczytać uważnie opakowanie.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mąka migdałowa (w firmie, w której pracuje) powstaje podczas krojenia migdałów na drobne kawałki. Odpad jest przesiewany jeszcze z dużych kawałków migdałów.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Co zrobić z reszta masy w czasie kiedy pierwsza blacha odpoczywa a potem się piecze? Jak to skoordynować jeśli chce zrobić więcej niż jedna blachę?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Masa nie może czekać. Należy ją od razu rozłożyć. Jeśli masz jedną matę do makaroników to resztę należy wycisnąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec można kilka blach naraz z termoobiegiem lub w przypadku dwóch można piec jedną po drugiej.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis cudowny, robię pierwszy raz a wyszły idealne ☺️
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Co mogłam zrobić źle? Mieszam mąkę migdałową (100% migdały blanszowane mielone) szpatułką i zamiast robić się rzadsze to jest cały czas gęste
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Proszę mieszać dalej ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis super, ale wyszło mi z niego tylko 9 makaroników, nie wiem jakim cudem piszecie o 18 😁 a zrobiłam naprawdę malutkie 😁
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam z tego przepisu i wyszło mi 18
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mi tez 9 wyszło
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam pytanie czy mogą być płatki migdałowe czyli migdały blanszowane w płatkach? ☺️
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, tylko proszę je zmielić.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wlasnie popelnilam makaroniki z Pani receptury jestem zachwycona
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam pytanie czy można migdały zmielone zastąpić zmielonymi pistacjami?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, niesolonymi
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, czy białka muszą leżeć 3 dni?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przy metodzie francuskiej muszą poleżeć minimum dobę, a zaleca się 2- 3 dni, w celu zmniejszenia wilgoci.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na razie przegrywam 1:0Miałam wrażenie, że moja masa w miarę mieszania stawała się coraz bardziej gęsta... Co mogłam zrobić źle? Czy gotową (kupowaną) mąkę migdałową należy również zmielić z cukrem pudrem?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pytanie jest jaką mąkę migdałową użyłaś. To mają być tylko zmielone migdały. Jeśli będzie to mąka odtłuszczona lub częściowo odtłuszczona to się do makaroników nie będzie nadawała.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Sprawdziłam opakowanie i jest na nim tylko, że są to 100%blanszowane migdały. Informacji o odtłuszczeniu nie znalazłam. Może ma Pani jakaś sprawdzoną mąkę migdałową do polecenia? A może to wina tego, że nie zmieniłam jej ponownie z cukrem. W tym tygodniu kolejne podejście :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To powinny być dobre. Proszę je również zmielić z cukrem pudrem i mieszać do odpowiedniej konsystencji. W trakcie dłuższego mieszania musi się rozrzedzić.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Gdzie można kupić taką matę ? :-)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moja jest chyba z Aldi, ale możesz popatrzeć na allegro czy sklepach cukierniczych online.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":6,"2":1,"3":1,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":4,"2":0,"3":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety nie posiadam wagi kuchennej, a bardzo zależy mi na zrobieniu makaroników na prezent. Czy jest jakiś inny sposób na odmierzenie ilości białka, np. w mililitrach?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Hmmmm, nie widzę za bardzo innego sposobu. Jajka są różne wielkościowo. W miarce też nie odmierzysz dokładnie. A może masz możliwość pożyczyć od sąsiadki?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie mam takiej możliwości:(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jest przepis lidlowy ,w którym jest mowa o białkach na sztuki.Przepis na 4białka wielkości M.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niesamowicie szczegółowy przepis. Próbuje po raz pierwszy, także jestem bardzo wdzięczna za wszystkie wskazówki.Serdecznie pozdrawiam Agnieszka, Londyn
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się