Makaroniki na bezie francuskiej
Ocena użytkowników: 5 / 5
Jest to podstawowy przepis na upieczenie makaroników na bezie francuskiej. Przepis jest łatwy do przygotowania, ale wymagający wprawy i precyzji. Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście makaroników lub macie za sobą nieudane próby to zachęcam najpierw do zapoznania się z artykułem: „Jak upiec makaroniki”.
Składniki na ok. 36 pojedynczych makaroników:
- 70g zmielonych migdałów bez skórki
- 100g cukru pudru
- 50g białka
- szczypta soli
- ewentualnie barwnik spożywczy lub kakao
Sposób przygotowania:
- Migdały wymieszać z połową cukru pudru, zmielić i przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
- Białko dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder. Miksować, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Teraz można, w zależności od przepisu, dodać trochę barwnika spożywczego lub kakao i zmiksować krótko, aż powstanie jednolity kolor.
- Wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach mieszając delikatnie silikonową szpatułką.
- Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/ opadać ze szpatułki.
Masa zaraz po połączeniu składników:
Tak powinna wyglądać gotowa masa na makaroniki:
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej z podłożonym szablonem) lub z matą silikonową. Masę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7- 10mm. Trzymając rękaw cukierniczy pionowo, wyciskać masę tworząc makaroniki o średnicy ok. 3cm. (Masa rozleje się jeszcze trochę na boki).
- Blachę z przygotowanymi makaronikami stuknąć kilkakrotnie o blat. Blachę odstawić na ok. 20- 60min., aby makaroniki obeschły. (Makaroniki są gotowe do pieczenia, gdy po delikatnym dotknięciu opuszkiem palca powierzchnia makaronika nie będzie się do niego kleić).
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C, z funkcją termoobiegu. Makaroniki piec ok. 15 min.
- Po upieczeniu pozostawić makaroniki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągnąć z maty (papieru do pieczenia). Po ostygnięciu spód makaroników powinien być suchy, a środek lekko wilgotny.
- Gotowe makaroniki przełożyć nadzieniem.
Smacznego.
Przepis pochodzi z książki: „Jeder kann macarons backen!” Birkmann
Zachęcam również do oglądnięcia przykładowego filmu na youtube.
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na pierwszy raz wyszły cudowne <3
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszły mi przepiękne makaroniki z idealną stópką, napewno będę polecać pani przepis.
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dlaczego w innych przepisach jest cukier puder i cukier zwykły a tutaj tylko cukier puder?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Inny rodzaj
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bo to metoda francuska, a w metodzie włoskiej jest cukier zwykły i puder 😊😉
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super przepis , wychodzą piękne , najważniejsze to dobra mąka i makaroniki dobrze wysuszone przed pieczeniem :) oto moje wariacje 😜
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Hej dziewczyny niewiem co robie źle próbowałam juz 5 razy I zakażdym razem gdy mieszam mąkę migdałową z białkami masa jest gęsta nawet pokrótkim mieszaniu robi się luźniejsza I wygląda jak na 1szym zdięciu I'm dlużej mieszam dalej jest taka sama I podczas pieczenia nie ma nóżki.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Prawdopodobnie za słabo ubite białka i/lub za długo mieszane z mąką ( trzeba krótko tylko do połączenia składników ) i/lub ( to najczęściej ) za krótko schły przed pieczeniem , moje schną min. godzinę
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.wydaje mi się, że to dlatego, że były pieczone na nierównej powierzchni
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bveza wychodzi mi za rzadka i nie ma pierścienia😕
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis super bo prosty, ładnie równo się wypiekły ale nie mogę ich nazwać mkaronikami bo w ani jednej nie zrobił mi się pierścień 🥺 co zrobiłam nie tak?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziś robiłam po raz pierwszy makaroniki i pomimo ze mieliłam migdały (w płatkach) w młynku sama, podwoiłam proporcje to wyszły idealnie. Piekłam tak jak w przepisie z termoobiegiem ok 15 min. Przepis super. Ja dodałabym jeszcze mak :)
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super przepis 🥰 z innego przepisu nie wyszły a tu za pierwszym razem 🙂 Dziękuję
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciągle beza wychodzi rzadka
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dlaczego masa mimo mieszania nie rzednie? Jak długo trzeba ją mieszać?
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Krótko, tylko do połączenia składników , im dłużej mieszasz tym bardziej białka tracą strukturę i robi się rzadkie
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiłam makaroniki tą metodą już 5 razy i za każdym razem wychodzą puste w środku i nie białe,a beżowe. Próbowałam już kombinacji z temp, czasem pieczenia, półkami na których się pieką itp, mam termometr w piekarniku więc wiem ile jest stopni dokładnie, wyglądają idealnie poza kolorem a po rozgryzieniu są puste i nie wiem już co robię źle i dlaczego są beżowe, a nie białe skoro w różnych temp próbowałam i nic nie dało pod względem koloru,już nie wiem co robić i nawet nie chce mi się już próbować :-( ... a jak ogólnie poznać, że nie są puste bez wtkania palucha lub zjadania, bo przecież 1 dobry nie musi oznaczać że wszystkie są dobre w środku?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie ma opcji aby były śnieżno-biale. Mąka migdałowa nie jest biała tylko właśnie beżowa. Tak samo z pianą od białek, po upieczeniu robi się beżowa.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moje pierwsze makaroniki w życiu i wyszły prawie idealnie, jestem z siebie mega duma :D Dziękuję za ten przepis i super wskazówki
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moje makaroniki przykleiły się do maty silikonowej.. ciasto wyszło za gęste chyba, może złe wymieszałam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ile to jajek 50g białka? 4 jaja?
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Potrzebne będą 2 jajka, ale ilość białka proszę odważyć.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.2 białka
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy to normalne, że podczas mieszania trzeba użyć tyle siły? Mięśnie w ręce aż mnie palą 🙈 powinno tak być, czy cisz ciastem jest nie tak? Pozdrawiam 😊😊😊
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie trzeba używać siły. Coś nie tak. Może migdały są odtłuszczone i wciągnęły całą wilgoć z białka?
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na mące nic nie napisali, że migdały odtłuszczone, tylko info, że 100 proc migdałów. A kupiłam porządną jakościowo mąkę... Ale może to rzeczywiście wina składników 🤷♀️ jeśli nie, to czego?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli wszystko zostało prawidłowo odważone, to nie widzę innego powodu.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja jak mam za gęste dodaję jeszcze trochę białka i wtedy jest dużo łatwiej mieszać i lepsza konsystencja. Nawet jak dokładnie odważam to różnie ta masa wychodzi.
- {"set":null,"list":{"5":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super, dobrze wiedzieć. Odważone bardzo precyzyjnie, więc może to pomoże 😉 dziękuję
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A skąd wie pani że porządną jakościowo mąka ? Powinni napisać wartości odżywcze na opakowaniu. I może pani odczytać ilość tłuszczu.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W przepisie nie ma mąki migdałowej tylko MIGDAŁY MIELONE.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.mąka migdałowa to mielone migdały
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.(heart)Mam jeszcze jedno pytanie. Czy migdały można zmielić w młynku do mielenia kawy ? Jak tak to obrane czy w skórce ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kup już zmielone bez skórki i takie możesz z cukrem pudrem zmielić w młynku do kawy, żeby nie było grudek.
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na pewno obrane
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry ! Jutro robię makaroniki tylko mam jedno pytanie. Nie wiem jaki krem zrobić czy da pani/pan przepis na jakiś fajny krem ? (Robię czerwone i zielone makaroniki) (heart)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":2,"2":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się