Wafle czekoladowe
Ocena użytkowników: 5 / 5
![Gwiazdka aktywna](/media/system/images/rating_star.png)
![Gwiazdka aktywna](/media/system/images/rating_star.png)
![Gwiazdka aktywna](/media/system/images/rating_star.png)
![Gwiazdka aktywna](/media/system/images/rating_star.png)
![Gwiazdka aktywna](/media/system/images/rating_star.png)
![](/plugins/content/jlexcomment/assets/icon.png)
![Wafle czekoladowe Wafle czekoladowe](/images/content/399/wafle-czekoladowe.jpg)
Przepis na domowe, przekładane wafle czekoladowe z masą z mlekiem w proszku. Są proste i ekspresowe do przygotowania. Przepis stary jak świat. Robiła je moja mama i babcia odkąd sięgam pamięcią. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Składniki:
- 1 opakowanie wafli (ok. 6 sztuk)
- 250 g masła (lub margaryny)
- 2 kopiate łyżki kakao
- 80 g cukru
- 8 łyżek wody
- 6 mocno kopiatych łyżek mleka w proszku (ok. 120g*. Mleko w proszku powinno być pełne np. w niebieskim opakowaniu i nie może być granulowane).
Sposób przygotowania:
- Masło, kakao, cukier i wodę przełożyć do garnka i mieszając od czasu do czasu zagotować.
- Ostudzić. (Można garnek włożyć do zimnej wody, wtedy masa szybko się ostudzi).
- Do wystudzonej masy dodawać stopniowo mleko w proszku, szybko mieszając najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki.
- Smarować wafle masą i układać jeden na drugim.
- Gotowe obciążyć deską, która przykryje całą powierzchnię wafli. Na desce postawić coś ciężkiego np. garnek z wodą.
- Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (minimum 1 godzinę, ale lepiej dłużej). Następnie pokroić na dowolnej wielkości kawałki.
- Wafelki przechowywać w lodówce do kilku dni.
Uwaga:
*Dałam kopiate łyżki (ok. 120g), ale to nie jest tak ważne. Masa może być rzadsza lub gęstsza, oby tylko za bardzo się nie rozlewała.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 30 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |
![Wafle czekoladowe Wafle czekoladowe](/images/content/399/wafle-czekoladowe_2.jpg)
![Wafle czekoladowe Wafle czekoladowe](/images/content/399/wafle-czekoladowe_3.jpg)
![Wafle czekoladowe Wafle czekoladowe](/images/content/399/wafle-czekoladowe_4.jpg)
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Woda wydziela się z masy i przez to masa robi się niemożliwa do rozsmarowania
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy masło było prawdziwe o co najmniej 82% tłuszczu? Nic nie powinno się oddzielać.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najgorszy przepis na wafle na świecie! Z kremu oddziela się woda i ZA NIC nie można połączyć składników w jednolitą masę. Robione dwukrotnie i dwa razy zmarnowane składniki. ODRADZAM.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dobry przepis zrobiłam za pierwszym razem i nic się nie rozdziela
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czym mogę zastąpić mleko w proszku ( nie chce używać jakiś innych mlek w proszku typu kokosowe czy sojowe ) czymś bardziej popularnym bym wolała
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis na ekspresowe wafelki, 20min. tylko? Poza tym po co ta woda, daje się mleko 3,2% pełne.. Następnie masło nie margarynę. Mleka w proszku nie wsypuje się na końcu do ostudzonej półmasy, wszystko musi być przegotowane! Cukru o 1/3 więcej, wiadomo jaki dziś mamy cukier, jest to biały piasek a nie cukier.Mój przepis: Masło rozpuścić w rondlu, dodać wymieszane z zimnym mlekiem kakao, wsypać 3/4 szklanki cukru, mieszać. W kolejnym kubku (półlitrowym) rozrobić z zimnym mlekiem mleko w proszku, rozetrzeć najlepiej drewnianą łyżką, wlać do podgrzewanej masy, zagotować. Jak będzie za rzadkie po lekkim, spokojnym schłodzeniu na boku, wstawić, mieszać, gotować dalej. Trwa to ze 3 (trzy) godziny. Nasze babcie, które nie znały jeszcze mleka w proszku, pojawiło się ono pod koniec lat 60-tych, gotowały taką masę na mleku prosto od własnej krówki nawet całą dobę, pamiętam. No i tamte wafelki były naprawdę domowe, żadne tam substytuty.
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Co za beznadziejny przepis! Po co te 8 łyżek wody? Woda nie łączy się z tłuszczem i przez to woda pływa w masie.. Miałem mieszane uczucia co do tej wody no ale skoro jest napisane no to dałem. Nigdy więcej tego przepisu i nie rozumiem dlaczego wyświetlił mi się on jako jeden z pierwszych. Nie polecam! (ktoś w komentarzach miał podobny przypadek)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niemożliwe, nam się wszystko pięknie łączy i jest pyszne. Tylko my dajemy masło zamiast margaryny. W ogóle dla nas margaryna to wróg numer jeden wszelkich słodkości.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.moze dałas'es czubate ;)
- {"set":null,"list":{"3":0,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rzeczywiście jak łączę bazę czekoladową z mlekiem, to w pewnym momencie krem rzednie. Po czym po rozmieszaniu ponownym zaczyna gęstnieć porządnie już. Myślę, że jest to kwestia właśnie nie poddawania się w momencie, gdy zaczyna się wytrącać woda. Jest dobre. Po chwili smarowania mam już mazidło konsystencji nutelli.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rozwarstwilo się, bo zagotowałes masę. Ja mieszam do rozpuszczenia i połączenia składników, ale pilnuję, żeby się nie zagotowało i jest ok.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dla mnie za słodkie, mimo że dałam połowę cukru.... pociągnęłam jedno pięterko kwaśnym dżemem porzeczkowym a na jedną z warstw masy kakaowej dałam pokruszone wloskie orzechy.... Pyszota
- {"set":null,"list":{"2":3,"7":1,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy Wy tez macie problem z tym, ze z masy oddziela się woda? I wtedy już nie ma możliwości rozsmarowania.
- {"set":null,"list":{"2":4,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie, musisz dobrze odmierzyć osiem łyżeczek wody i na pewno zagotować całą masę. Proponuję dodać łyżkę, dwie więcej mleka w proszku. Pamiętaj, że nakładana masa musi być wystudzona do temperatury pokojowej.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Gdy ,Ci się oddziela woda ,to trzeba dodać gorącej wody 2-3łyżki i mieszać .Jak jeszcze będzie oddzielać ,dodać jeszcze gorącej wody.Cały czas mieszać nie gotować !
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak się zrobiło jak dodałam margarynę. Masa do wyrzucenia. Zrobiłam drugi raz na maśle i wyszła ok. Tylko trochę wafel twardy...
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Masło zamiast margaryny, podwójna porcja składników i te wafle to niebo w gębie. Smakują wszystkim, których częstowałam :)
- {"set":null,"list":{"2":3,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak lepiej będzie użyć masło (heart)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mi wyszły gumowe, pyszne!, ale gumowe :(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy mleko w proszku mozna zastapic czyms innym :-( ?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.można użyć ryżowego lub sojowego "mleka" w proszku, dostępne jest w Auchanie :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Masa smaczna, tylko wafel wyszedł mi strasznie suchy. Ma ktoś pomysł czego to może być przyczyna?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wszystkie słodycze świata się przy tym kryją. Najlepsze co może być :)
- {"set":null,"list":{"2":5,"4":1,"3":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można dodać mleko w proszku dla dzieci?? ?
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":3,"4":0,"5":1,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Właśnie robię. Długo nie poleżą. :)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pychota
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo dobre
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo dziękuję za wspaniały przepis. Zamiast margaryny dodałam 1 kostkę masła i łyżkę wódki orzechówki(wersja dla dorosłych). Pycha. Polecam wszystkim
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzięki, jest pyszny :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super maz uwielbia
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.super masa pycha wafel...zniknął w mig...
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się