Wafle czekoladowe

77 Komentarzy
Wafle czekoladowe

Przepis na domowe, przekładane wafle czekoladowe z masą z mlekiem w proszku. Są proste i ekspresowe do przygotowania. Przepis stary jak świat. Robiła je moja mama i babcia odkąd sięgam pamięcią. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli (ok. 6 sztuk)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • 80 g cukru
  • 8 łyżek wody
  • 6 mocno kopiatych łyżek mleka w proszku (ok. 120g*. Mleko w proszku powinno być pełne np. w niebieskim opakowaniu i nie może być granulowane).

Sposób przygotowania:

  1. Masło, kakao, cukier i wodę przełożyć do garnka i mieszając od czasu do czasu zagotować.
  2. Ostudzić. (Można garnek włożyć do zimnej wody, wtedy masa szybko się ostudzi).
  3. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo mleko w proszku, szybko mieszając najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki.
  4. Smarować wafle masą i układać jeden na drugim.
  5. Gotowe obciążyć deską, która przykryje całą powierzchnię wafli. Na desce postawić coś ciężkiego np. garnek z wodą.

2

  1. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (minimum 1 godzinę, ale lepiej dłużej). Następnie pokroić na dowolnej wielkości kawałki.
  2. Wafelki przechowywać w lodówce do kilku dni.

Uwaga:

*Dałam kopiate łyżki (ok. 120g), ale to nie jest tak ważne. Masa może być rzadsza lub gęstsza, oby tylko za bardzo się nie rozlewała.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 30

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Wafle czekoladowe Wafle czekoladowe Wafle czekoladowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 6 lat temu
    Super maz uwielbia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 6 lat temu
    super masa pycha wafel...zniknął w mig...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 7 lat temu
    ;)bardzo dobra masa na wafle.polecam i dzięki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 8 lat temu
    Wafelki przepyszne! Z tym, że mała uwaga, jestem bardzo słodkolubna... udało mi się wysmarować jedynie 3 wafle kwadratowe. Polecam podwójną porcję i smarować na ciepło (lepiej się sklejają wafle i łatwiej się rozprowadza masa). Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilka · 8 lat temu
    Hej :). Mam prytanie. Czy po wykonaniu masy mogę posmarować wafle np. na następny dzień. Nigdy nie robiłam takich wafli a chce mieć 6 z techniki i muszę zrobić coś więcej. Dlatego to pytanie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 9 lat temu
    Wafle pyszne, tylko nie wiem czemu ale z tej porcji udało mi się przełożyć tylko 4 wafle :-\
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maks · 9 lat temu
    Śmiało margarynę można zastąpić masłem. Tak samo jak zamiast mleka w proszku dać granulowane. Z tym, że wtedy trzeba intensywniej mieszać by nie porobiły się grudki. i jak najbardziej wiórki kokosowe, jak ktoś lubi oczywiście.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Kingo[/b] połowa porcji powinna wystarczyć Ci na 3 wafle. Ja robiąc z całej porcji przekładam dokładnie 6 wafli.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 10 lat temu
    Czy wie ktos jaka wysokosc ma taki wafel?? Gdy zrobie mase z polowy skladbikow to wystarczy na 3wafle? Moze ktos sie mniej wiecej orientuje i mi odpowie. Dzieki :p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 lat temu
    Pychotka, wypróbowałam przepis i polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 12 lat temu
    Właśnie zrobiłam wafla, masa jest przepyszna. W paczce było 6 wafli i co prawda zużyłam tylko 5 bo w innym razie nie wystarczyło by masy ale i tak są pyszne :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    teresa · 12 lat temu
    Wyszły mi bardzo pyszne chyba zaczne robić je częściej :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 12 lat temu
    one są przepyszne :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 12 lat temu
    Moja babcia takie robila byly przepyszne :) takie miesiutkie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzej · 12 lat temu
    Mleko można zastąpić śmietanką do kawy, Ja tak robilem i wyszo praktycznie tak samo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 12 lat temu
    Mmm... Znany przepis, bardzo łatwy w przygotowaniu, a takie dobre te wafelki =)
    Podziwiam Twoją pasje,Joanno!
    Oby tak dalej!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Poranna · 13 lat temu
    zrobiłam dwie wersje: z masą czekoladową i czekoladowo-porzeczkową (dżem z czarnej porzeczki), obie wersje bardzo nam smakują :o)
    dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Znane i lubiane. Super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DarkANGELika · 13 lat temu
    Też lubię przekładane wafelki;) Z takim nadzieniem najlepsze;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    W lodówce wytrzymają na pewno parę dni.