Czarno- białe kruche ciasteczka w kształcie ślimaczków. Ciasteczka są proste do wykonania, smaczne i chrupiące. Cieszą się powodzeniem szczególnie wśród dzieci.
Z podanych składników (poza kakao) zagnieść ciasto kruche.
Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao i zagnieść ponownie ciasto. Oba ciasta zawinąć osobno w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Ciasta rozwałkować osobno, na posypanym mąką blacie, na dwa prostokąty o jednakowej wielkości na grubość ok. 7mm. (U mnie o wymiarach 23x 31 cm). Ciasto jasne posmarować rozkłóconym białkiem i nałożyć ciemne ciasto, lekko dociskając wałkiem. Ciasto ciemne posmarować białkiem. Całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. (Jeśli rolada jest miękka, zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki, aby lekko stwardniała).
Następnie ostrym nożem pokroić roladę na plasterki o grubość ok. 1 cm. Ślimaczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odstępach. Z góry posmarować białkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawiać na kilka minut na blasze. (Zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie). Następnie przenieść na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Źródło: Na podstawie przepisu podanego przez siostrę Leonillę w radiu.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
GosiaL·
3 lat temu
Przepyszne. dziękuję za przepis ❤
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dari May·
10 lat temu
Mam 9 lat i wyszło mi bardzo dobre myślę że wam też się uda tak jak mi
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuza·
11 lat temu
Pyszne ciasteczka. Mi wyszło ich 28 :). Pierwszy raz w życiu piekła kruche ciasto i wyszły rewelacyjne. Polecam gorąco :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Graszka·
11 lat temu
Przepyszne ciasteczka. Przepis super. Bardzo jasno i klarownie wszystko opisane. Staje się stałą czytelniczką:-) pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
11 lat temu
Ciasteczka są przepyszne! Piekłam je już kilka razy z moją Siostrzenicą. My wykrawamy ciasto foremkami, aby Mała miała większą frajdę. Po upieczeniu nie możemy się doczekać kiedy wystygną i będziemy mogły się nimi rozkoszować! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
11 lat temu
Przepraszam, ale czy tam nie powinno być proszku do pieczenia? :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Nie trzeba dodawać proszku do pieczenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
12 lat temu
Mój pierwszy wypiek w życiu i wyszedł idealnie,ciasteczka są kruche i na tyle słodkie,żeby nie zjeść wszystkich na raz,polecam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ilona·
12 lat temu
czy można użyć mąki pełnoziarnistej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
12 lat temu
Ja jeszcze dodatkowo obtaczam gotową roladę w brązowym lub białym grubym cukrze (żeby było widać kryształki). Trzeba pamiętać, żeby wcześniej taką roladę posmarować białkiem. Dopiero potem pokroić na placki i układać na blasze. Pychotka :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Delicious·
12 lat temu
Ciasteczka bardzo kruche i smaczne. Wygodnie się je kroi i bardzo ładnie się prezentują. Moim zdaniem wychodzą troszkę "tłuste," ale są tak smaczne, że i tak jadłam bez ograniczeń ;) Moje ciasteczka po upieczeniu nie były w ogóle miękkie, tylko kruche. Polecam bo w sklepie takich się nie kupi :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karolina dewicka·
12 lat temu
ciasteczka są przepyszne :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ewa·
12 lat temu
witam czy zamiast do lodóki moge dać ciasto do zamrażalki? jak tak to na ile?
i po co smarować ciasta białkiem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Jeśli Ci się śpieszy, możesz nie chłodzić ciasta. Ciasta smaruje się białkiem, aby lepiej się skleiły. Z wierzchu smaruje się, aby po upieczeniu ładnie się błyszczały ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
marcin·
12 lat temu
:D super :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria·
13 lat temu
ciasteczka są naprawdę pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu :) Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
13 lat temu
Wlaśnie upieklam ślimaczki. Są wspaniale. Dziękuję za przepis. Mniam, mniam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
13 lat temu
ciasteczka są super, właśnie wyjęłam pierwszą blachę z piekarnika i zajadamy się :) gorąco polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
najsmaczniejsze.pl·
14 lat temu
Urocze ślimaki, nie wiem czemu, ale nazwa ciasteczek kojarzy mi się z wiosną :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
mniamusne.blox.pl·
14 lat temu
Cudownie zakręcone :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
JOANNA·
14 lat temu
Zbliża się bal karnawalowy w szkole mojej córki,napewno zrobię dzieciom na poczęstunek .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
14 lat temu
Śliczne! Robiłam je dwa razy, bardzo nam smakowały :)