Kruche ślimaczki

24 Komentarzy
Kruche ślimaczki

Czarno- białe kruche ciasteczka w kształcie ślimaczków. Ciasteczka są proste do wykonania, smaczne i chrupiące. Cieszą się powodzeniem szczególnie wśród dzieci.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g masła (lub margaryny), zimnego
  • 200 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 20 g kakao

Dodatkowo:

  • białko do smarowania ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników (poza kakao) zagnieść ciasto kruche.
  2. Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao i zagnieść ponownie ciasto. Oba ciasta zawinąć osobno w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Ciasta rozwałkować osobno, na posypanym mąką blacie, na dwa prostokąty o jednakowej wielkości na grubość ok. 7mm. (U mnie o wymiarach 23x 31 cm). Ciasto jasne posmarować rozkłóconym białkiem i nałożyć ciemne ciasto, lekko dociskając wałkiem. Ciasto ciemne posmarować białkiem. Całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. (Jeśli rolada jest miękka, zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki, aby lekko stwardniała).
  4. Następnie ostrym nożem pokroić roladę na plasterki o grubość ok. 1 cm. Ślimaczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odstępach. Z góry posmarować białkiem.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawiać na kilka minut na blasze. (Zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie). Następnie przenieść na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Źródło: Na podstawie przepisu podanego przez siostrę Leonillę w radiu.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kruche ślimaczki Kruche ślimaczki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    GosiaL · 2 lat temu
    Przepyszne. dziękuję za przepis ❤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dari May · 8 lat temu
    Mam 9 lat i wyszło mi bardzo dobre myślę że wam też się uda tak jak mi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 9 lat temu
    Pyszne ciasteczka. Mi wyszło ich 28 :). Pierwszy raz w życiu piekła kruche ciasto i wyszły rewelacyjne. Polecam gorąco :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Graszka · 9 lat temu
    Przepyszne ciasteczka. Przepis super. Bardzo jasno i klarownie wszystko opisane. Staje się stałą czytelniczką:-) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 10 lat temu
    Ciasteczka są przepyszne! Piekłam je już kilka razy z moją Siostrzenicą. My wykrawamy ciasto foremkami, aby Mała miała większą frajdę. Po upieczeniu nie możemy się doczekać kiedy wystygną i będziemy mogły się nimi rozkoszować! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Przepraszam, ale czy tam nie powinno być proszku do pieczenia? :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 10 lat temu
    Mój pierwszy wypiek w życiu i wyszedł idealnie,ciasteczka są kruche i na tyle słodkie,żeby nie zjeść wszystkich na raz,polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ilona · 10 lat temu
    czy można użyć mąki pełnoziarnistej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 11 lat temu
    Ja jeszcze dodatkowo obtaczam gotową roladę w brązowym lub białym grubym cukrze (żeby było widać kryształki). Trzeba pamiętać, żeby wcześniej taką roladę posmarować białkiem. Dopiero potem pokroić na placki i układać na blasze. Pychotka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Delicious · 11 lat temu
    Ciasteczka bardzo kruche i smaczne. Wygodnie się je kroi i bardzo ładnie się prezentują. Moim zdaniem wychodzą troszkę "tłuste," ale są tak smaczne, że i tak jadłam bez ograniczeń ;) Moje ciasteczka po upieczeniu nie były w ogóle miękkie, tylko kruche. Polecam bo w sklepie takich się nie kupi :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina dewicka · 11 lat temu
    ciasteczka są przepyszne :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 11 lat temu
    witam czy zamiast do lodóki moge dać ciasto do zamrażalki? jak tak to na ile?
    i po co smarować ciasta białkiem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Jeśli Ci się śpieszy, możesz nie chłodzić ciasta. Ciasta smaruje się białkiem, aby lepiej się skleiły. Z wierzchu smaruje się, aby po upieczeniu ładnie się błyszczały ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marcin · 11 lat temu
    :D super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 11 lat temu
    ciasteczka są naprawdę pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu :) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 12 lat temu
    Wlaśnie upieklam ślimaczki. Są wspaniale. Dziękuję za przepis. Mniam, mniam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 12 lat temu
    ciasteczka są super, właśnie wyjęłam pierwszą blachę z piekarnika i zajadamy się :) gorąco polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    najsmaczniejsze.pl · 12 lat temu
    Urocze ślimaki, nie wiem czemu, ale nazwa ciasteczek kojarzy mi się z wiosną :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mniamusne.blox.pl · 12 lat temu
    Cudownie zakręcone :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    JOANNA · 12 lat temu
    Zbliża się bal karnawalowy w szkole mojej córki,napewno zrobię dzieciom na poczęstunek .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Śliczne! Robiłam je dwa razy, bardzo nam smakowały :)