Przepis na domowe, przekładane wafle czekoladowe z masą z mlekiem w proszku. Są proste i ekspresowe do przygotowania. Przepis stary jak świat. Robiła je moja mama i babcia odkąd sięgam pamięcią. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Składniki:
1 opakowanie wafli (ok. 6 sztuk)
250 g masła (lub margaryny)
2 kopiate łyżki kakao
80 g cukru
8 łyżek wody
6 mocno kopiatych łyżek mleka w proszku (ok. 120g*. Mleko w proszku powinno być pełne np. w niebieskim opakowaniu i nie może być granulowane).
Sposób przygotowania:
Masło, kakao, cukier i wodę przełożyć do garnka i mieszając od czasu do czasu zagotować.
Ostudzić. (Można garnek włożyć do zimnej wody, wtedy masa szybko się ostudzi).
Do wystudzonej masy dodawać stopniowo mleko w proszku, szybko mieszając najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki.
Smarować wafle masą i układać jeden na drugim.
Gotowe obciążyć deską, która przykryje całą powierzchnię wafli. Na desce postawić coś ciężkiego np. garnek z wodą.
Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (minimum 1 godzinę, ale lepiej dłużej). Następnie pokroić na dowolnej wielkości kawałki.
Wafelki przechowywać w lodówce do kilku dni.
Uwaga:
*Dałam kopiate łyżki (ok. 120g), ale to nie jest tak ważne. Masa może być rzadsza lub gęstsza, oby tylko za bardzo się nie rozlewała.
Pani od przepisu...podpisuje się pod innymi komentarzami....na końcu po dodaniu mleka w proszku masa się nie łączy i coś się wydziela...woda lub tluszcz....slabo!W związku z tym proszę Panią o zwrot pieniędzy za składniki....w Pani przepisie jest błąd, a komentarze są powtarzalne:Wafle 5 złMleko w proszku użyta porcja 5 złCukier i kakao użyta porcja 5 złMasko 5 zł
Rachunek prosty: 20 zł do zwrotuProszę o instrukcje w jaki sposób chce mi Pani zwrócić pieniądze.
Najgorszy przepis na wafle na świecie! Z kremu oddziela się woda i ZA NIC nie można połączyć składników w jednolitą masę. Robione dwukrotnie i dwa razy zmarnowane składniki. ODRADZAM.
Przepis na ekspresowe wafelki, 20min. tylko? Poza tym po co ta woda, daje się mleko 3,2% pełne.. Następnie masło nie margarynę. Mleka w proszku nie wsypuje się na końcu do ostudzonej półmasy, wszystko musi być przegotowane! Cukru o 1/3 więcej, wiadomo jaki dziś mamy cukier, jest to biały piasek a nie cukier.Mój przepis: Masło rozpuścić w rondlu, dodać wymieszane z zimnym mlekiem kakao, wsypać 3/4 szklanki cukru, mieszać. W kolejnym kubku (półlitrowym) rozrobić z zimnym mlekiem mleko w proszku, rozetrzeć najlepiej drewnianą łyżką, wlać do podgrzewanej masy, zagotować. Jak będzie za rzadkie po lekkim, spokojnym schłodzeniu na boku, wstawić, mieszać, gotować dalej. Trwa to ze 3 (trzy) godziny. Nasze babcie, które nie znały jeszcze mleka w proszku, pojawiło się ono pod koniec lat 60-tych, gotowały taką masę na mleku prosto od własnej krówki nawet całą dobę, pamiętam. No i tamte wafelki były naprawdę domowe, żadne tam substytuty.
Co za beznadziejny przepis! Po co te 8 łyżek wody? Woda nie łączy się z tłuszczem i przez to woda pływa w masie.. Miałem mieszane uczucia co do tej wody no ale skoro jest napisane no to dałem. Nigdy więcej tego przepisu i nie rozumiem dlaczego wyświetlił mi się on jako jeden z pierwszych. Nie polecam! (ktoś w komentarzach miał podobny przypadek)
Niemożliwe, nam się wszystko pięknie łączy i jest pyszne. Tylko my dajemy masło zamiast margaryny. W ogóle dla nas margaryna to wróg numer jeden wszelkich słodkości.
Rzeczywiście jak łączę bazę czekoladową z mlekiem, to w pewnym momencie krem rzednie. Po czym po rozmieszaniu ponownym zaczyna gęstnieć porządnie już. Myślę, że jest to kwestia właśnie nie poddawania się w momencie, gdy zaczyna się wytrącać woda. Jest dobre. Po chwili smarowania mam już mazidło konsystencji nutelli.
Dla mnie za słodkie, mimo że dałam połowę cukru.... pociągnęłam jedno pięterko kwaśnym dżemem porzeczkowym a na jedną z warstw masy kakaowej dałam pokruszone wloskie orzechy.... Pyszota
Nie, musisz dobrze odmierzyć osiem łyżeczek wody i na pewno zagotować całą masę. Proponuję dodać łyżkę, dwie więcej mleka w proszku. Pamiętaj, że nakładana masa musi być wystudzona do temperatury pokojowej.
Gdy ,Ci się oddziela woda ,to trzeba dodać gorącej wody 2-3łyżki i mieszać .Jak jeszcze będzie oddzielać ,dodać jeszcze gorącej wody.Cały czas mieszać nie gotować !
Bardzo dziękuję za wspaniały przepis. Zamiast margaryny dodałam 1 kostkę masła i łyżkę wódki orzechówki(wersja dla dorosłych). Pycha. Polecam wszystkim