Wafle czekoladowe

76 Komentarzy
Wafle czekoladowe

Przepis na domowe, przekładane wafle czekoladowe z masą z mlekiem w proszku. Są proste i ekspresowe do przygotowania. Przepis stary jak świat. Robiła je moja mama i babcia odkąd sięgam pamięcią. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli (ok. 6 sztuk)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • 80 g cukru
  • 8 łyżek wody
  • 6 mocno kopiatych łyżek mleka w proszku (ok. 120g*. Mleko w proszku powinno być pełne np. w niebieskim opakowaniu i nie może być granulowane).

Sposób przygotowania:

  1. Masło, kakao, cukier i wodę przełożyć do garnka i mieszając od czasu do czasu zagotować.
  2. Ostudzić. (Można garnek włożyć do zimnej wody, wtedy masa szybko się ostudzi).
  3. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo mleko w proszku, szybko mieszając najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki.
  4. Smarować wafle masą i układać jeden na drugim.
  5. Gotowe obciążyć deską, która przykryje całą powierzchnię wafli. Na desce postawić coś ciężkiego np. garnek z wodą.

2

  1. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (minimum 1 godzinę, ale lepiej dłużej). Następnie pokroić na dowolnej wielkości kawałki.
  2. Wafelki przechowywać w lodówce do kilku dni.

Uwaga:

*Dałam kopiate łyżki (ok. 120g), ale to nie jest tak ważne. Masa może być rzadsza lub gęstsza, oby tylko za bardzo się nie rozlewała.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 30

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Wafle czekoladowe Wafle czekoladowe Wafle czekoladowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dario · 2 lat temu
    Pani od przepisu...podpisuje się pod innymi komentarzami....na końcu po dodaniu mleka w proszku masa się nie łączy i coś się wydziela...woda lub tluszcz....slabo!W związku z tym proszę Panią o zwrot pieniędzy za składniki....w Pani przepisie jest błąd, a komentarze są powtarzalne:Wafle 5 złMleko w proszku użyta porcja 5 złCukier i kakao użyta porcja 5 złMasko 5 zł
    Rachunek prosty: 20 zł do zwrotuProszę o instrukcje w jaki sposób chce mi Pani zwrócić pieniądze.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gość · 2 lat temu
      Mam tak samo niestety ☹
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gość · 2 lat temu
      Nikt nie ma obowiązku zwracać Panu pieniędzy za przepis, który Panu nie wyszedł, najprawdopodobniej, z Pana winy 🤔🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosc · 3 lat temu
    Woda wydziela się z masy i przez to masa robi się niemożliwa do rozsmarowania
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Czy masło było prawdziwe o co najmniej 82% tłuszczu? Nic nie powinno się oddzielać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    :P · 3 lat temu
    Najgorszy przepis na wafle na świecie! Z kremu oddziela się woda i ZA NIC nie można połączyć składników w jednolitą masę. Robione dwukrotnie i dwa razy zmarnowane składniki. ODRADZAM.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Natalua · 2 lat temu
      Dobry przepis zrobiłam za pierwszym razem i nic się nie rozdziela
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 3 lat temu
    Czym mogę zastąpić mleko w proszku ( nie chce używać jakiś innych mlek w proszku typu kokosowe czy sojowe ) czymś bardziej popularnym bym wolała
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dziadek od wafelków · 3 lat temu
    Przepis na ekspresowe wafelki, 20min. tylko? Poza tym po co ta woda, daje się mleko 3,2% pełne.. Następnie masło nie margarynę. Mleka w proszku nie wsypuje się na końcu do ostudzonej półmasy, wszystko musi być przegotowane! Cukru o 1/3 więcej, wiadomo jaki dziś mamy cukier, jest to biały piasek a nie cukier.Mój przepis: Masło rozpuścić w rondlu, dodać wymieszane z zimnym mlekiem kakao, wsypać 3/4 szklanki cukru, mieszać. W kolejnym kubku (półlitrowym) rozrobić z zimnym mlekiem mleko w proszku, rozetrzeć najlepiej drewnianą łyżką, wlać do podgrzewanej masy, zagotować. Jak będzie za rzadkie po lekkim, spokojnym schłodzeniu na boku, wstawić, mieszać, gotować dalej. Trwa to ze 3 (trzy) godziny. Nasze babcie, które nie znały jeszcze mleka w proszku, pojawiło się ono pod koniec lat 60-tych, gotowały taką masę na mleku prosto od własnej krówki nawet całą dobę, pamiętam. No i tamte wafelki były naprawdę domowe, żadne tam substytuty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 3 lat temu
    Co za beznadziejny przepis! Po co te 8 łyżek wody? Woda nie łączy się z tłuszczem i przez to woda pływa w masie.. Miałem mieszane uczucia co do tej wody no ale skoro jest napisane no to dałem. Nigdy więcej tego przepisu i nie rozumiem dlaczego wyświetlił mi się on jako jeden z pierwszych. Nie polecam! (ktoś w komentarzach miał podobny przypadek)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Krysia · 3 lat temu
      Niemożliwe, nam się wszystko pięknie łączy i jest pyszne. Tylko my dajemy masło zamiast margaryny. W ogóle dla nas margaryna to wróg numer jeden wszelkich słodkości.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      kazet · 3 lat temu
      moze dałas'es czubate ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Monika · 3 lat temu
        Rzeczywiście jak łączę bazę czekoladową z mlekiem, to w pewnym momencie krem rzednie. Po czym po rozmieszaniu ponownym zaczyna gęstnieć porządnie już. Myślę, że jest to kwestia właśnie nie poddawania się w momencie, gdy zaczyna się wytrącać woda. Jest dobre. Po chwili smarowania mam już mazidło konsystencji nutelli.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justa · 3 lat temu
      Rozwarstwilo się, bo zagotowałes masę. Ja mieszam do rozpuszczenia i połączenia składników, ale pilnuję, żeby się nie zagotowało i jest ok.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewalina · 3 lat temu
    Dla mnie za słodkie, mimo że dałam połowę cukru.... pociągnęłam jedno pięterko kwaśnym dżemem porzeczkowym a na jedną z warstw masy kakaowej dałam pokruszone wloskie orzechy.... Pyszota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 4 lat temu
    Czy Wy tez macie problem z tym, ze z masy oddziela się woda? I wtedy już nie ma możliwości rozsmarowania.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Łukasz · 3 lat temu
      Nie, musisz dobrze odmierzyć osiem łyżeczek wody i na pewno zagotować całą masę. Proponuję dodać łyżkę, dwie więcej mleka w proszku. Pamiętaj, że nakładana masa musi być wystudzona do temperatury pokojowej.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Bożena · 3 lat temu
      Gdy ,Ci się oddziela woda ,to trzeba dodać gorącej wody 2-3łyżki i mieszać .Jak jeszcze będzie oddzielać ,dodać jeszcze gorącej wody.Cały czas mieszać nie gotować !
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Asia · 2 lat temu
      Tak się zrobiło jak dodałam margarynę. Masa do wyrzucenia. Zrobiłam drugi raz na maśle i wyszła ok. Tylko trochę wafel twardy...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Masło zamiast margaryny, podwójna porcja składników i te wafle to niebo w gębie. Smakują wszystkim, których częstowałam :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ala · 4 lat temu
      Tak lepiej będzie użyć masło (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Mi wyszły gumowe, pyszne!, ale gumowe :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 4 lat temu
    Czy mleko w proszku mozna zastapic czyms innym :-( ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      G · 3 lat temu
      można użyć ryżowego lub sojowego "mleka" w proszku, dostępne jest w Auchanie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Masa smaczna, tylko wafel wyszedł mi strasznie suchy. Ma ktoś pomysł czego to może być przyczyna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    K · 4 lat temu
    Wszystkie słodycze świata się przy tym kryją. Najlepsze co może być :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Czy można dodać mleko w proszku dla dzieci?? ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elka · 4 lat temu
    Właśnie robię. Długo nie poleżą. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Pychota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 4 lat temu
    Bardzo dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danna · 5 lat temu
    Bardzo dziękuję za wspaniały przepis. Zamiast margaryny dodałam 1 kostkę masła i łyżkę wódki orzechówki(wersja dla dorosłych). Pycha. Polecam wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamola · 5 lat temu
    Dzięki, jest pyszny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Super maz uwielbia