Przepis na domowe, przekładane wafle czekoladowe z masą z mlekiem w proszku. Są proste i ekspresowe do przygotowania. Przepis stary jak świat. Robiła je moja mama i babcia odkąd sięgam pamięcią. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Składniki:
1 opakowanie wafli (ok. 6 sztuk)
250 g masła (lub margaryny)
2 kopiate łyżki kakao
80 g cukru
8 łyżek wody
6 mocno kopiatych łyżek mleka w proszku (ok. 120g*. Mleko w proszku powinno być pełne np. w niebieskim opakowaniu i nie może być granulowane).
Sposób przygotowania:
Masło, kakao, cukier i wodę przełożyć do garnka i mieszając od czasu do czasu zagotować.
Ostudzić. (Można garnek włożyć do zimnej wody, wtedy masa szybko się ostudzi).
Do wystudzonej masy dodawać stopniowo mleko w proszku, szybko mieszając najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki.
Smarować wafle masą i układać jeden na drugim.
Gotowe obciążyć deską, która przykryje całą powierzchnię wafli. Na desce postawić coś ciężkiego np. garnek z wodą.
Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (minimum 1 godzinę, ale lepiej dłużej). Następnie pokroić na dowolnej wielkości kawałki.
Wafelki przechowywać w lodówce do kilku dni.
Uwaga:
*Dałam kopiate łyżki (ok. 120g), ale to nie jest tak ważne. Masa może być rzadsza lub gęstsza, oby tylko za bardzo się nie rozlewała.