Wafle czekoladowe

77 Komentarzy
Wafle czekoladowe

Przepis na domowe, przekładane wafle czekoladowe z masą z mlekiem w proszku. Są proste i ekspresowe do przygotowania. Przepis stary jak świat. Robiła je moja mama i babcia odkąd sięgam pamięcią. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli (ok. 6 sztuk)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • 80 g cukru
  • 8 łyżek wody
  • 6 mocno kopiatych łyżek mleka w proszku (ok. 120g*. Mleko w proszku powinno być pełne np. w niebieskim opakowaniu i nie może być granulowane).

Sposób przygotowania:

  1. Masło, kakao, cukier i wodę przełożyć do garnka i mieszając od czasu do czasu zagotować.
  2. Ostudzić. (Można garnek włożyć do zimnej wody, wtedy masa szybko się ostudzi).
  3. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo mleko w proszku, szybko mieszając najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki.
  4. Smarować wafle masą i układać jeden na drugim.
  5. Gotowe obciążyć deską, która przykryje całą powierzchnię wafli. Na desce postawić coś ciężkiego np. garnek z wodą.

2

  1. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (minimum 1 godzinę, ale lepiej dłużej). Następnie pokroić na dowolnej wielkości kawałki.
  2. Wafelki przechowywać w lodówce do kilku dni.

Uwaga:

*Dałam kopiate łyżki (ok. 120g), ale to nie jest tak ważne. Masa może być rzadsza lub gęstsza, oby tylko za bardzo się nie rozlewała.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 30

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Wafle czekoladowe Wafle czekoladowe Wafle czekoladowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 23 dni temu
    Niestety, słaby przepis. Masa mi sie nie rozwarstwila,  ale musialam dodac 2x wiecej mleka w proszku, bo inaczej bylaby woda. Wszystko robilam zgodnie z przepisem. No i wiecej cukru, ale to juz kwestia smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Honorata · 4 miesięcy temu
    Przepis dobry :-) Wody dałam na oko na dno garnka, margaryna kasia i mleko niebieskie przesiewalam do całkowicie przestygnietej masy i nic się nie rozwarstwialo :-) Dodałam aromatu rumowego. Masa smaczna.Dziękujemy za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oki · 10 miesięcy temu
    Zrobiłam! Masa jest pyszna!! Tylko ze miałam mleko granulowane ale jak widać w niczym to nie przeszkodziło. Palce lizać mmmm😄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emi · 1 lat temu
    Witam..😊Zabrałam się za robienie wafelków o nietypowej porze (jest 4:00 rano ,już się wyspałam😉tak czasem bywa w 7 miesiącu ciąży 😄 ..)Przepis jest banalnie prosty i to nie ulega wątpliwości Nie wiem jak można napisać że,np „woda jest zbędna, że masa wychodzi zbyt rzadka -tylko moczy wafle, czy że składniki i czas zmarnowanyalbo, że do przepisu ktoś dodaje tylko 1 płaską łyżkę kakao ?..Oryginalny przepis od początku do końca przeczytany ze zrozumieniem -gwarantuje udaną masę i pyszne wafelki 😋👌Jednak zawsze warto dodać od siebie coś ekstra! U mnie to były 3 łyżki Nutelli (dlatego wcześniej  cukier ograniczyłam do 1,5 łyżki )oraz do połowy gotowej już masy ,dodałam dwie garści rozdrobnionych orzechów włoskich. Masę na wafle smarowałam na przemian Wyszły wyśmienite 💛🧡🤎👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzanna · 2 lat temu
    Przepis bardzo prosty i szybki. Nic mi się nie rozwarstwiło. Masę mieszałam energicznie rózgą, a po ostudzeniu wsypałam mleko w proszku. Na koniec dodałam jeszczę trochę spirytusu i parę kropli olejku pomarańczowego. Polecam przepis i naprawdę nie rozumiem tych nieprzychylnych komentarzy. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    Dobrze , że nie przeczytałam komentarzy bo nie zrobiłabym tego przepisu 😅 wrzuciłam do gara wszystko oprócz mleka w proszku, te dodałam do juz wystudzinej masy. Przepis zrozumiały i przepyszny !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    NINA · 2 lat temu
    Wlasnie zrobiłam masę z tego przepisu i też mi się oddzielił tłuszcz od masy. Jeżeli można to proszę przerobić trochę ten przepis i dokładniej opisać np co zrobić aby masa się nie rozdzielała. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Mi sie masa zważyła jak dodalam mleko w proszku do mocno ciepłej masy, ale jakos udalo sie ja uratować mikserem. Nastepnym razem dodalam mleko do zimnej masy i wszystko wyszło tak jak trzeba. Z tym, ze ja dodaje 1 płaska łyżkę kakao bo 2 czubate jak dla mnie to za duzo. Ogolnie polecam przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KarolA · 2 lat temu
    Przepis Ok. Wszystko wyszło. Ale to nie jest przepis z mojego dzieciństwa:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ... · 2 lat temu
    Wyszło przepychaNajpierw rozpuszcza sie margarynę dodaje cukier i kakao i PODGRZEWA do połączenia składników nie wolno zbyt dlugo gotowac wodę dodalam chwile później do cieplej masy wszystko ladnie sie złączylo odczekalam 10 min i dodalam mleko w proszku do takiej letniej masy nie wiem naprawdę co moglo sie tu oddzielac niektórym osobą przepis banalnie prosty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adrianna · 2 lat temu
    Czytam te wszystkie komentarze i zastanawiam się jak? Jak można zepsuć tak prosty i klarowny przepis. Jestem technikiem żywienia. I choc akurat ten przepis bo nie trzeba piec zrobiłam od niechcenia (tu mi się sypnęło za dużo, tam za mało) to wyszło idealnie. Nie gotujcie masy, masę podgrzewamy do zagotowania. Nie gotujcie masła z cukrem tylko rozpuszczajcie 🤦🏻‍♀️, po rozpuszczeniu pisze jak byk kakao. Miszu miszu i jak się tylko kakao wymiesza to 8 łyżek wody, jak zacznie się tylko gotować od razu z gazu i chłodzimy. Do schłodzonego mleko w proszku po łyżce i miksujemy mikserem. Albo macie składniki z innej planety albo ja nie wiem. 😅😂 Albo ktoś bardzo nie lubi tego przepisu i specjalnie dodaje komentarze na nie 😂 wafle przepyszne a jutro robię po raz setny z tej strony Jagodzianki ❣️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Z tym rozdzielaniem to jest tak samo jak przy polewie czekoladowej. To oddziela się tłuszcz i żeby masa zrobiła się jednolita, wodę dodawać trzeba nie od razu ale dopiero jak masło całkowicie się rozpuści, cukier roztopi i wszystkie składniki się połączą. wtedy dopiero zdejmijcie garnek z gazu i mieszajcie dodając po łyżce wody. Masa się pięknie połączy i zrobi jedwabista. Tylko bądźcie cierpliwi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 2 lat temu
    Beznadziejny przepis. Masa się rozwarstwia. Żałuję, że z niego skorzystałam bo tylko zmarnowałam składniki :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 2 lat temu
    Totalny niewypał. Nie wiem, czy to kwestia wody, która moim zdaniem jest absolutnie zbędna, czy niepotrzebne jest gotowanie masła z cukrem i kakao, zamiast po prostu je utrzeć, ale masa wychodzi rzadka, lejąca i rozmacza wafle. Nawet podwójna ilość mleka w proszku jej nie uratowała. Zmarnowane składniki i czas.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Masa wyszła idealnie gęsta i gładka narazie wafle stygną ale widać że będą przepyszne. Miałam 5 wafli i wydaje mi się że nie wystarczyłoby na 6. Dziękujemy za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Niestety u mnie tez nie wyszla masa. Tluszcz oddzielil sie od reszty, po probie ratowanie wyszedl jeden wielki glut.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Hmm. Średnio! masa wprawdzie wychodzi ale przy smarowaniu wafla jakby się zaczyna rolować tak zbierać.. Masę wystudziłam zanim dodałam mleko w proszku. Mam wątpliwości co do przepisu. Wolę te z których zawsze wychodzi a takich jest mnóstwo 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 2 lat temu
    Robiłam wafle z przepisu i potwierdzam, że masa musi być zimna. Masę wystawiłam na podwórko, żeby lepiej ostygła. Na górze była zmarznięta warstwa tłuszczu, pod spodem reszta. Po dodaniu mleka, wszystko wymieszalam, warstwa tłuszczu również nie była wyczuwalna. Dodam, że rozwarstwienie masy powstało na pierwszym etapie czyli przy podgrzewaniu masła, cukru, kakao. Następnym razem spróbuję najpierw rozpuścić masło, a dopiero później dodać resztę, bo tak robiłam przy innym przepisie. Ogólnie przepis ok. Nie wiem tylko czemu zawsze masy wychodzi mi za mało:).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Robiłam te wafle już kilka razy, wczoraj trzy porcje, każdą masę osobno, jest przepyszna i ani razu mi się nic nie zważyło. Dziękuję za przepis i życzę wszystkim Wesołych Swiąt 🤗