Przepis na tort kopiec kreta. Przepis z pewnością godny polecenia. Jest nieskomplikowany i jak na tort dość szybki do przygotowania. Zarazem jest bardzo smaczny i efektowny, szczególnie jeśli pokusicie się o zrobienie krecika z marcepanu. Ucieszy zarówno oko jak i podniebienie małych i dużych gości.
Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Cukier, cukier waniliowy, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (Sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
We wgłębieniu należy ułożyć połówki z trzech bananów.
4- ty banan rozgnieść na papkę widelcem. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Twaróg utrzeć z rozgniecionym bananem, cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera. Na końcu wmieszać delikatnie kawałki czekolady.
Masę serową wyłożyć na ciasto, formując kopiec.
Z góry posypać masę pokruszonym ciastem. (Ciasto można lekko docisnąć, aby nie spadało). Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować krecika. Część masy marcepanowej zagnieść z kakao i uformować głowę i ręce krecika. Część masy zagnieść z żółtym barwnikiem i uformować nos i łapki. Resztę masy marcepanowej zagnieść z zielonym barwnikiem i uformować listki. (Jeśli masa będzie się kleić, podsypać ją cukrem pudrem i zagniatać dalej).
Gotowego krecika i liście ułożyć na torcie. Ciasto przechowywać w lodówce.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
1 lat temu
Świetne ciasto. Delikatne, lekkie i do tego łatwe.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ktoś·
4 lat temu
Wyśmienite
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Viola·
5 lat temu
Super ciasto. Naprawdę pyszne. Ja zamiast twarogu dodałam galaretkę cytrynową , bo akurat nie miałam sera i też wyszło świetne. Polecam wszystkim. ☺
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
5 lat temu
Ciasto pyszne Asiu! 😋Dziękuję! 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Przepiękny krecik (heart)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
8 lat temu
Czy można zamiast sera twarogowego użyć mascarpone?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak, można. Możesz pominąć śmietan- fix jak chcesz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karola·
9 lat temu
zamierzam zrobić to ciasto tylko w wersji babeczkowej ;) mam pytanie: ile w przybliżeniu wyjdzie tych babeczek z tej ilości masy? ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
10 lat temu
Bardzo dobre :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Stanisławo[/b] tak, możesz zrobić dzień wcześniej. Jeśli ciasto nie będzie rozkrojone, to banany nie ściemnieją.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
stanislawa·
11 lat temu
Witam,czy ciasto mozna upiec na dzien przed podaniem? Banany nie zczernieja?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
11 lat temu
Za dużo proszku do pieczenia,daje się tylko łyżeczkę....
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Pati[/b] właściwie dowolny. Na każdym Ci wyjdzie. Kup sobie twaróg w wiaderku dowolnej firmy, tylko taki czysty twaróg bez dodatków.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pati·
11 lat temu
mam pytanie, jaki to dokładnie ma być twaróg? ciasto wygląda tak apetycznie że muszę wypróbować! ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzanna·
11 lat temu
po prostu pycha :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
12 lat temu
w weekend upiekłam to ciasto moje 5 -letnie dziecko ogromnie się zajadało nie mówiąc już o mężu, przepyszne ciasto ,polecam wszystkim rewelacja !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
12 lat temu
z tego przepisu wykorzystałam przepis na ciasto, środek zrobiłam ze śmietany kremówki i galaretki cytrynowej, PYCHA :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika Wankowicz·
12 lat temu
Czemu ja szybciej nie zrobiłam tego torciku?! On na prawde powinien być bardziej rozreklamowany, każdy powinien go spróbować, masa jest przepyszna cos a la straciatella, ciasto mimo prostoty wykonania jest przepyszne i to wykonanie niby banalne a jednak człowiek sam się do siebie uśmiecha, że tak fajnie to wszystko wygląda :) od dzisiaj będę każdemu niosła wieść o torciku kopiec kreta. Co do samego mojego kreta to usłyszałam kilka niewybrednych komentarzy na jego temat :eek: że niby bardziej wygląda jak podziemne potwory z filmu "wstrząsy" :eek: ale się nie zrażam i zdjęcia i tak zamieściłam w galerii :-* hehehe. Dziękuję Joanno za super przepis i na prawde bardzo bardzo polecam Wszystkim. :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
12 lat temu
Torcik wyszedł pyszny:) jak na zdjęciu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Agnieszko[/b] moim zdaniem niepotrzebne są dodatkowe owoce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
agnieszka·
12 lat temu
zabieram sie wlasnie do pracy, choc mysle o pewnych modyfikacjachi, dlatego chce zapytac Autorki co mysli o tym, by dno ciasta wylozyc dodatkowo wisniami? Pozdrawiam