„Soczyste” Brownie

311 Komentarzy
Soczyste brownie

Bardzo soczyste, gliniaste i mega czekoladowe Brownie. Smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
  • 150 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 6 jajek
  • 4 cl rumu (= 40 ml)

Polewa czekoladowa:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 150g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można formę wysmarować również masłem lub margaryną i posypać mąką). Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  3. Jajka z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę.
  4. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
  6. Przygotować polewę czekoladową: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej.
  7. Polewą polać ciasto.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "For-me-Magazin".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Soczyste brownie Soczyste brownie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 9 lat temu
    Rewelacja! Proste w przygotowaniu i pyszne -faktycznie na ciepło smakuje niesamowicie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ASIA · 10 lat temu
    Wyszło idealne jak na zdjeciu:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    Dziękuję za odpowiedź w środę będę robić zobaczymy jak mi wyjdzie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    @Moniko. Jeśli pieczesz ciasto, dowolne, to ono zawsze najpierw upiecze się z zewnątrz, a dopiero później w środku. Zatem jeśli upieczesz jakieś brownie i będziesz chciała je mieć płynne w środku, to musisz je tak piec, aby z góry ciasta zrobiła się właśnie taka skorupka, a w środku pozostało jeszcze płynne. Zobacz na te przepisy:

    > https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/516-brownies-z-oreo
    > lub ten: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/457-brownie-z-kremem-mascarpone-porzeczkami
    > albo ten: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/338-babka-jogurtowa-z-jagodami

    Jak ogłądniesz zdjęcia, zwłaszcza tego ostatniego ciasta, to widać, że ono jest wilgotne w środku, a z zewnątrz jest skorupka. Możesz piec je troszkę krócej i wtedy środek będzie jeszcze luźniejszy, bądź płynny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    Ostatnio byliśmy w restauracji z narzeczonym i jedliśmy brownie (chyba), było mocno czekoladowe w środku wypływające z orzechami i rodzynkami. Ale mój luby zachwycił się nim, bo jego wierch był chrupiący tak, że łamał się pod widelcem jak lód. Czy jest jakiś sposób na taki chrupki wierzch ? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nowa · 11 lat temu
    Co jeśli zapomniałam dodać mleka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Moniko[/b] to ciasto piecze się w temperaturze 160stopni, a zazwyczaj inne przepisy są na 180st. Najlepiej sprawdź je patyczkiem. Ciasto jest gotowe, gdy patyczek będzie suchy. Piekąc na termoobiegu zmniejsz trochę temperaturę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 12 lat temu
    Witam, mam pytanie, co prawda nikt się tu nie skarżył jeszcze że coś nie tak ;)
    Nie robiłam nigdy brownie, dopiero mam zamiar i ten przepis wyjątkowo przypadł mi do gustu, jednak wszystkie przepisy które przeglądałam podawały czas pieczenia ok 20-25 min, więc martwi mnie że te 50 min to będzie za dużo :( (mam zamiar piec na termoobiegu) Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 12 lat temu
    Genialny przepis, upiekłam wczoraj to ciasto i od tego czasu non stop kręcę się wokół lodówki :D. Zimne mi nie smakuje, ale podane na ciepło jest rewelacyjne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 12 lat temu
    [quote][b]Agnieszko[/b] jeśli jest napisane "jajka" to zawsze całe.[/quote]
    Dziękuję! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] jeśli jest napisane "jajka" to zawsze całe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 12 lat temu
    Ubić jajka na masę? Tj. całe czy tylko białka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    Nie musisz dawać rumu. Możesz dać inny alkohol, albo zrezygnować z niego w ogóle. Może wtedy zwiększ ilość mleka o te 40ml.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    atena-mm · 13 lat temu
    Dziękuje bardzo za szybką odpowiedz :) napisz mi proszę jeszcze czy ten rum jest konieczny ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Ateno-mm[/b] polewam całe ciasto lekko ciepłe od razu po upieczeniu. Resztę niezjedzonego ciasta wstawiam do lodówki, a gdy mamy na niego ochotę kroję kawałki i pogrzewam w mikrofalówce. Można również wstawić na chwilę do piekarnika. Zimne też jest dobre, ale jakoś preferuję na ciepło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    atena-mm · 13 lat temu
    A gdzie podgrzewasz ciasto?? Polewasz polewą tuż przed podaniem kawałki ciasta czy całe ciasto ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 14 lat temu
    ciasto przepyszne! czuć tą cudowną nutę czekolady, rozpływa się w ustach :) można to spokojnie podać jako naprawdę wykwintny i drogi deser. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 14 lat temu
    Bardzo dobre ciasto. Trzeba podawać je koniecznie na ciepło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ivon · 14 lat temu
    Mmmm ale kusząco ni pysznie wygląda. A, że ja lubię brownies to już się ślinię na jego widok.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 14 lat temu
    No tak, na pewno :)) Ale mam wrazenie, ze bylabym czestym gosciem :))