Szybki blok czekoladowy

89 Komentarzy

szybki blok czekoladowy

Pyszny blok czekoladowy. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Wystarczy połamać orzechy i herbatniki, wymieszać z resztą składników, owinąć w folię i wstawić do lodówki.
Tak dobry, że nie potrafiłam mu się oprzeć :)

Składniki:

  • 400g herbatników
  • 200g orzechów włoskich
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 100ml mleka

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki i orzechy połamać na małe kawałki i razem wymieszać. (Można je włożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka połamać, tylko nie za drobno).
  2. Mleko, cukier i kakao wymieszać i zagotować. Dodać masło i rozpuścić je ciągle mieszając. Masę dodać do herbatników i orzechów i dobrze wymieszać.
  3. Masę wyłożyć na folię spożywczą i uformować w kształcie wałka, zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny. (Zrobiłam 2 mniejsze wałeczki).
  4. Gdy masa będzie twarda, pokroić nożem na plasterki.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, „Süße Wurst”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

2 godz.
trudnosc Trudność: proste
koszt Koszt: średni

szybki blok czekoladowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 7 miesięcy temu
    Cudowny przepis, udaje się za każdym razem kiedy go robię. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 7 miesięcy temu
    Pyszny mniammm,mniammm💋👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Niezadowolona · 8 miesięcy temu
    Pływa i wygląda jak sraka. Nie polecam nikomu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tamara · 1 lat temu
    Robiłam parę razy świetny przepis Dziękuję 💕❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANNA · 1 lat temu
    Super , robię ten blok bardzo często i nie znudził mi się jeszcze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malwina · 1 lat temu
    Czy można nie dodawać orzechów?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mela · 1 lat temu
    Dobre jak szlak, uzależniające ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Liliana · 2 lat temu
    :)Super nigdy takiego czegoś nie jadłam po prostu rewelacja będę to częściej robić polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Mega przepis,blok wyszedł przepyszny. Dziękuję;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 3 lat temu
    Czy można wstawić do zamrażalnika na krócej zamiast do lodówki na 2h?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 3 lat temu
    Czy zamiast herbatników można zamienić na ryż preparowany?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Myślę, że może nie stężeć, bo jednak herbatniki wciągają wilgoć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Blok wyszedł fantastyczny. Dałam nieco mniej cukru, ale i tak bardzo słodki :) Herbatników miałam 250g i okazało się, że idealnie na ilość składników. Najlepszy jest następnego dnia. 2h to trochę za krótko (, ale oczywiście spróbowaliśmy po tych 2h).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 4 lat temu
    Piszę to do osób, którym wychodzi mazia. Sprobojcie dodać 150g herbatników rozgniecionych na pył. Mi pomogło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 4 lat temu
    Ja chyba zbyt grubo połamałam herbatniki bo o gnieceniu wałeczka nie mogło być mowy. Wrzuciłam masę na prostokątną formę wyłożoną papierem i uklepałam łyżką tak, by była jak najbardziej zbita. Po nocy w lodówce otrzymałam pyszne herbatnikowo-orzechowe ciasto do krojenia (konsystencją trochę mi przypomina szyszki z karmelem z dzieciństwa). Jak dla mnie, jest idealnie słodkie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olcia · 4 lat temu
    Wychodzi idealnie i bardzo szybko. Naprawde nie wiem co robia nie tak ludzie narzekajacy na to ze wychodzi im mazia. Uzylam masla herbatnikow i orzechow wloskich. Dokladnie wymieszalam mase z herbatnikami po czym zalozylam rekawiczki nitrylowe ugniotlam w waleczek i zawinelam folia aluminiowa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna · 4 lat temu
    Zamiast cukru można dać ksilitol
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie i wyszło dobrze. Może osoby , którym wyszło płynne ,dodały za mało herbatników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ada · 4 lat temu
    zamiast masy wychodzi ciecz, bo przepis jest zły. Powinno być mleko w proszku, a nie zwykłe mleko. Mleko w proszku zetnie masę i będzie gęsta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danusia · 4 lat temu
    Niestety tak jak wiele osób wcześniej pisało, wyszła polewa czekoladowa zamiast czekolady... kiepski przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 4 lat temu
    Ja też, jak ktoś wcześniej pisze, robię blok na waflach, nie muszę wtedy się brudzic. I tym sposobem mam nugaty. A i też dodaje wiórki kokosowe w wersji bez bakalii.