Czekoladowe salami

95 Komentarzy
Czekoladowe salami

Czekoladowe salami to szybki blok czekoladowy. Bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy połamać herbatniki, wymieszać je z posiekanymi orzechami i czekoladową polewą, uformować całość w rulon i... uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Po kilku godzinach w lodówce deser jest gotowy do krojenia.

Dla efektu wow – i żeby naprawdę przypominało plasterki salami – warto obtoczyć gotowy blok w cukrze pudrze. Dzięki temu wygląda jeszcze bardziej apetycznie i nieco zaskakująco.

Składniki:

  • 400 g herbatników
  • 200 g orzechów włoskich
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 ml mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki połamać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski.
  2. Orzechy posiekać drobno, dodać do herbatników i wymieszać.

2

  1. W garnku połączyć mleko, cukier i kakao, zagotować, mieszając. Następnie dodać masło i roztopić je, cały czas mieszając.
  2. Gorącą masę czekoladową wlać do miski z herbatnikami i orzechami, wszystko dokładnie wymieszać. (Masa czekoladowa jest płynna).

3

  1. Masę przełożyć na kawałek folii spożywczej i uformować wałek, ugniatając przez folię. Ściśle zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny – najlepiej na całą noc. (Z tej ilości zrobiłam dwa mniejsze wałeczki. Ze względu na dużą ilość herbatników masa początkowo nie jest zwarta, dlatego warto ją mocno ugnieść i ciasno owinąć folią).

4

  1. Gdy masa stwardnieje, odwinąć ją z folii i obtoczyć w cukrze pudrze. (Ja robię to tak: odwijam folię, pozostawiając blok na jej środku, posypuję go i folię grubą warstwą cukru pudru, a następnie wcieram cukier puder w jego powierzchnię, pocierając przez folię. Dzięki temu się nie pobrudzimy, a cukier puder będzie dobrze przylegał do bloku czekoladowego).
  2. Gotowe, czekoladowe salami pokroić ostrym nożem na plasterki. Przechowywać w lodówce.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Czekoladowe salami Czekoladowe salami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olcik · 2 miesięcy temu
    Czy można w ogóle nie dawać dodatków?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      Obawiam się, że masa się nie zwiąże, jeśli nie będzie herbatników. Herbatniki wciągają wilgoć z masy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 3 miesięcy temu
    Niestety po spędzeniu całej nocy w lodówce masa była w konsystencji gęstego budyniu przez co nie dało jej się kroić więc zamiast ją wyrzucać zmieniłam blachę wyłożyłam ją papierem i na spód ułożyłam herbatniki potem masę i na górę znowu herbatniki 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 5 miesięcy temu
    Mi na początku wyszedł rzadki, ale się nie zraziłam. Dałam za drugim razem więcej herbatników i inne masło. I jest świetny 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 7 miesięcy temu
    Ja dodałam 2 paczki budyniu czekoladowego i zagotowalam. Plus kilka kropel aromatu pomarańczowego. Herbatników na pewno mniej niż 400 g :) wyszło pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Cudowny przepis, udaje się za każdym razem kiedy go robię. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Pyszny mniammm,mniammm💋👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Niezadowolona · 1 lat temu
    Pływa i wygląda jak sraka. Nie polecam nikomu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tamara · 1 lat temu
    Robiłam parę razy świetny przepis Dziękuję 💕❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANNA · 2 lat temu
    Super , robię ten blok bardzo często i nie znudził mi się jeszcze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malwina · 2 lat temu
    Czy można nie dodawać orzechów?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mela · 2 lat temu
    Dobre jak szlak, uzależniające ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Liliana · 2 lat temu
    :)Super nigdy takiego czegoś nie jadłam po prostu rewelacja będę to częściej robić polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Mega przepis,blok wyszedł przepyszny. Dziękuję;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 4 lat temu
    Czy można wstawić do zamrażalnika na krócej zamiast do lodówki na 2h?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 4 lat temu
    Czy zamiast herbatników można zamienić na ryż preparowany?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Myślę, że może nie stężeć, bo jednak herbatniki wciągają wilgoć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Blok wyszedł fantastyczny. Dałam nieco mniej cukru, ale i tak bardzo słodki :) Herbatników miałam 250g i okazało się, że idealnie na ilość składników. Najlepszy jest następnego dnia. 2h to trochę za krótko (, ale oczywiście spróbowaliśmy po tych 2h).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 4 lat temu
    Piszę to do osób, którym wychodzi mazia. Sprobojcie dodać 150g herbatników rozgniecionych na pył. Mi pomogło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 4 lat temu
    Ja chyba zbyt grubo połamałam herbatniki bo o gnieceniu wałeczka nie mogło być mowy. Wrzuciłam masę na prostokątną formę wyłożoną papierem i uklepałam łyżką tak, by była jak najbardziej zbita. Po nocy w lodówce otrzymałam pyszne herbatnikowo-orzechowe ciasto do krojenia (konsystencją trochę mi przypomina szyszki z karmelem z dzieciństwa). Jak dla mnie, jest idealnie słodkie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olcia · 4 lat temu
    Wychodzi idealnie i bardzo szybko. Naprawde nie wiem co robia nie tak ludzie narzekajacy na to ze wychodzi im mazia. Uzylam masla herbatnikow i orzechow wloskich. Dokladnie wymieszalam mase z herbatnikami po czym zalozylam rekawiczki nitrylowe ugniotlam w waleczek i zawinelam folia aluminiowa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna · 5 lat temu
    Zamiast cukru można dać ksilitol