Szybki blok czekoladowy

95 Komentarzy

szybki blok czekoladowy

Pyszny blok czekoladowy. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Wystarczy połamać orzechy i herbatniki, wymieszać z resztą składników, owinąć w folię i wstawić do lodówki.
Tak dobry, że nie potrafiłam mu się oprzeć :)

Składniki:

  • 400g herbatników
  • 200g orzechów włoskich
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 100ml mleka

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki i orzechy połamać na małe kawałki i razem wymieszać. (Można je włożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka połamać, tylko nie za drobno).
  2. Mleko, cukier i kakao wymieszać i zagotować. Dodać masło i rozpuścić je ciągle mieszając. Masę dodać do herbatników i orzechów i dobrze wymieszać.
  3. Masę wyłożyć na folię spożywczą i uformować w kształcie wałka, zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny. (Zrobiłam 2 mniejsze wałeczki).
  4. Gdy masa będzie twarda, pokroić nożem na plasterki.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, „Süße Wurst”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

2 godz.
trudnosc Trudność: proste
koszt Koszt: średni

szybki blok czekoladowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    szarotek · 14 lat temu
    Wyglada mega apetycznie a blok czekoladowy to dawne wspomnienie braków sodyczowych w sklepach :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kuchareczka · 14 lat temu
    podoba mi się, bo szybkie i fajnie wygląda. Lube czekolade i jak byłam mała zajadałam się takim blokiem jak mama robiła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amber · 14 lat temu
    To przysmak mojego dzieciństwa.Oj,jaka tęsknota za tym smakiem mnie ogarnęła...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Pychotka!!!:))