„Soczyste” Brownie
Ocena użytkowników: 5 / 5







Bardzo soczyste, gliniaste i mega czekoladowe Brownie. Smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
- 150 g masła
- 200 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 150 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 6 jajek
- 4 cl rumu (= 40 ml)
Polewa czekoladowa:
- 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 150g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można formę wysmarować również masłem lub margaryną i posypać mąką). Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
- Jajka z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę.
- Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
- Przygotować polewę czekoladową: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej.
- Polewą polać ciasto.
Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "For-me-Magazin".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis rewelacyjny, ciasto przepyszne i soczyste. Zrobilam wszystko według przepisu. Jak na pierwszy raz wyszło mega :) Dziękuję.
- {"set":null,"list":{"4":5,"2":13,"3":0,"5":0,"6":1,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.(clap)Wyszło super !Dałam mniej cukru i mniej mleka .Dodałam śliwki pokrojone . Polecam upieczcie jest super ,nie jest trudne !Alicja T
- {"set":null,"list":{"2":4,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam to brownie z mieszanką mąk bezglutenowych i tez wyszło świetnie. Przechowywałam poza lodówką od soboty wieczór do poniedziałkowego obiadu. Nic sie nie stało. Ciasto jest WSPANIAŁE. DZIĘKUJĘ
- {"set":null,"list":{"2":8,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super ! A Jakie mąki do tego wykorzystałas?
- {"set":null,"list":{"2":4,"5":1,"4":1,"3":2,"6":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najlepsze ciasto jakie do tej pory jadłam.
Przepyszne, idealne. Tylko pytanie mam do właścicielki przepisu. Lepiej trzymać ciasto w lodówce czy nie?- {"set":null,"list":{"2":14,"3":0,"4":3,"7":1,"5":0,"6":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że w lodówce.
- {"set":null,"list":{"2":6,"3":2,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciasto bez masy nie musi stać w lodówce.
- {"set":null,"list":{"2":4,"5":0,"7":1,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czemu nie musi stać w lodówce?
- {"set":null,"list":{"3":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Brownie moze smialo stac nie w lodówce
- {"set":null,"list":{"2":5,"4":1,"7":2,"3":0,"5":0,"6":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciasto moim zdaniem nie musi leżeć w lodówce jeśli się je szybko się zje 🙂
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":1,"4":1,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobilam i wyszlo rewelacyjne.najlepsze brownie jakie jadlam a troche juz tego przerobilam. Zastanawiam sie czy mozna by dodac amaretto zamiast rumu?czy rum bedzie bardziej aromatyczny?
- {"set":null,"list":{"2":12,"4":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dodałam amaretto, dzięki temu delikatnie pachnie migdałami. Wychodzi bardzo smaczne ciasto
- {"set":null,"list":{"2":6}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja dodałam soplicy orzech włoski i też pycha :)
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja dodałam aromat migdałowy i wyszło rewelacyjnie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam
Dzisiaj upiekłam to ciasto i wyszło rewelacyjnie! Cała rodzina a jest ich co najmniej 6 osób jest zachwycona i prosi o więcej! :) Od kilku lat korzystam z tej strony i nigdy się nie zawiodłam :)- {"set":null,"list":{"2":10,"4":6,"3":2,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ile to urośnie?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można zastąpić rum wódką lub w ogóle go nie dodawać?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Można pominąć.
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciasto smaczne, ale Brownie bym tego nie nazwała. Brownie jest zbite, a to ciasto jest puszyste.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dobre ciasto, ale nie smakuje jak brownie, bardziej jak murzynek . Mało słodkie
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można do ciasta dodać np „pijane śliwki😀” i orzechy, czy wtedy ciasto będzie za ciężkie?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Proste w wykonaniu, ale..nie zachwyca w samku :/ okropnie mocno kakaowo-czekoladowe - 1,5 tabliczki do ciasta w zupełności by wystarczyło. Polewa nadaje ciasto dodatkowo gorzki posmak :/ Nie dla fanów słodkości
- {"set":null,"list":{"3":2,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam pytanie, czy jajka z cukrem to ubijamy całe czy same białka, bo to nie jest dla mnie do końca jasne. Z góry dziękuję za odpowiedź.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Całe jajka należy ubić z cukrem. (Inaczej podaję, że trzeba oddzielić białka od żółtek 😉 )
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis super!!! Ciasto przepyszne ❤️
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.mam pytanie czy jak naleje mi się trochę wody do kąpieli wodnej to ciasto wyjdzie czy nie
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie bardzo rozumiem. Czy nalałaś wodę do roztopionych składników?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robię kolejny raz z tego przepisu. Kiedyś robiłam z innego przepisu, to wszedl mi taki zakalec, że zrezygnowałam całkiem z pieczenia Brownie, jednak ten przepis jest dla mnie idealny. Robię tylko bez runu, bo jedzą dzieci i w blaszce kwadratowej. Daje też samą czekoladę mleczną + jedną gorzka. Tu na zdjęciu akurat była polewą z gorzkiej, dzisiaj będzie z mlecznej :) . Pychota! Dziękuję za przepis 🥰 i pozdrawiam serdecznie 🌻. Asia
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bez proszku do pieczenia?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jakie kakao do tego użyć? Czy musi to być zwykłe kakao czy słodkie do mleka?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Powinno być zwykłe kakao do wypieków, bez cukru.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak czytam o mąkach bezglutenowych, mniej cukru, mniej tłuszczu to aż się słabo robi. Ludzie na miłość boską, brownie to ciasto tłuste, słodkie i niezdrowe. Jak tego nie rozumiecie, to zjedźcie sobie jakieś warzywo albo owoc, a nie bierzcie się za pieczenie ciast.
- {"set":null,"list":{"2":10,"7":1,"3":2,"4":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.to u Pana tak wszystko albo nic?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się