Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte)


Jeden z ulubionych, klasycznych, niemieckich tortów znanych obecnie na całym świecie. Tort Szwarcwaldzki składa się z czekoladowego biszkoptu, nasączonego wódką wiśniową, przełożonego wiśniowym nadzieniem i bitą śmietaną. Mieszkając w Bawarii, nie mogę pominąć tak popularnego i smacznego tortu.
Składniki:
Biszkopt:
- 140g kuwertury lub czekolady gorzkiej
- 75g masła
- 6 jajek
- 180g cukru
- 100g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 800g wiśni ze słoika (waga samych owoców, soku nie wylewać)
- 500ml soku z wiśni (tego ze słoika)
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (= 40g)
- 2 łyżki cukru
- 100ml wódki wiśniowej (Kirschwasser lub wiśniówki)
- 800ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 5 łyżeczek cukru waniliowego
Do dekoracji:
- 16 wiśni kandyzowanych (świeżych lub z kompotu)
- ok. 150g gotowych wiórków/ płatków czekoladowych lub startej na tarce o dużych oczkach czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
- Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo przestudzoną kuwerturę.
- Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Białka z mąką dodać do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Chłodny biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
- Przygotować nadzienie. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć 500ml soku z wiśni. (Gdyby było za mało, uzupełnić wodą).
- Cukier, mąkę ziemniaczaną i trochę soku dobrze wymieszać. Resztę z 500ml soku zagotować. Dodać rozmieszaną mąkę z cukrem i chwilę gotować (ok. 1 minuty), mieszając, aż powstanie kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać 50ml wódki wiśniowej (lub wiśniówki).
- Dwa blaty biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową (pozostawiając trochę wódki do nasączenia trzeciego blatu) i rozłożyć po połowie kisielu z wiśniami. Blaty wstawić na chwilę do lodówki.
- Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
- Jeden blat z kisielem ułożyć na paterze. Wyłożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć drugim blatem z kisielem. Nałożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową. Boki i wierzch posmarować bitą śmietaną. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką i zrobić 16 kleksów. Na każdym położyć kandyzowaną wiśnię. (Jeśli chcecie użyć do dekoracji wiśni z kompotu, należy je wcześniej dobrze osączyć na ręczniku papierowym). Boki i środek tortu posypać płatkami czekoladowymi lub startą czekoladą.
- Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Źródło: Przepis pochodzi ze strony www.chefkoch.de
![]() |
Kuchnia: |
Niemiecka |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.