Sernik trójczekoladowy


Potrójnie czekoladowy sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady. Sernik jest kremowy, mocno czekoladowy i delikatny, a do tego nieskomplikowany w przygotowaniu. Masę serową dzielimy na trzy części, mieszamy oddzielnie z roztopionymi czekoladami, dodajemy ubitą śmietanę i już sernik prawie gotowy. Teraz układamy warstwowo w formie, na to herbatniki i czekamy, aż masa stężeje. Gotowe.
Sernik jest pyszny. Przyozdobiony czekoladą wygląda atrakcyjniej. Uważajcie tylko, żeby sernik nie polewać dużą ilością czekolady. Najlepiej zrobić cienkie paseczki, żeby dało się go łatwo pokroić.
https://www.youtube.com/watch?v=0GhpDoh0If4
Składniki:
Masa serowa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady białej
- 500 g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 300 g słodkiej śmietany 30- 36%
Do dekoracji:
- ok. 30 g czekolady gorzkiej
- ok. 30 g czekolady mlecznej
- ok. 30 g czekolady białej
Dodatkowo:
- ok. 10 herbatników (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników)
Sposób przygotowania:
- Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. (Użyłam o długości 30 cm, ale zostało jeszcze trochę miejsca, więc można wziąć krótszą). Odstawić na bok.
- Do żelatyny dodać 6 łyżek zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
- Twaróg utrzeć trzepaczką lub mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.
- Czekolady posiekać i roztopić pojedynczo w kąpieli wodnej.
- Napęczniałą żelatynę pogdrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw 2 łyżki twarogu, a następnie wymieszać z resztą twarogu.
- Do każdej chłodnej, ale płynnej roztopionej czekolady dodać po 1/3 masy serowej i dokładnie wymieszać.
- Śmietanę ubić na sztywno i dodać po 1/3 do każdej miski z masą czekoladowo- serową i delikatnie wymieszać.
- Wylać do formy najpierw masę czekoladowo- serową z gorzką czekoladą, na nią masę z mleczną i na koniec z białą. Na wierzchu ułożyć herbatniki.
- Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając ją do góry dnem np. na podłużny talerz. Ściągnąć papier i polać sernik roztopionymi w kąpieli wodnej czekoladami.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.