Makaroniki na bezie francuskiej

209 Komentarzy

Makaroniki na bezie francuskiej

Jest to podstawowy przepis na upieczenie makaroników na bezie francuskiej. Przepis jest łatwy do przygotowania, ale wymagający wprawy i precyzji. Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście makaroników lub macie za sobą nieudane próby to zachęcam najpierw do zapoznania się z artykułem: „Jak upiec makaroniki”.

Składniki na ok. 36 pojedynczych makaroników:

  • 70g zmielonych migdałów bez skórki
  • 100g cukru pudru
  • 50g białka
  • szczypta soli
  • ewentualnie barwnik spożywczy lub kakao

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wymieszać z połową cukru pudru, zmielić i przesiać przez sitko. Odstawić na bok.

4

  1. Białko dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

35

  1. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder. Miksować, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Teraz można, w zależności od przepisu, dodać trochę barwnika spożywczego lub kakao i zmiksować krótko, aż powstanie jednolity kolor.

6

  1. Wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach mieszając delikatnie silikonową szpatułką.

7

8

  1. Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/ opadać ze szpatułki.

Masa zaraz po połączeniu składników:

9

Tak powinna wyglądać gotowa masa na makaroniki:

10

  1. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej z podłożonym szablonem) lub z matą silikonową. Masę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z tylką  z okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7- 10mm. Trzymając rękaw cukierniczy pionowo, wyciskać masę tworząc makaroniki o średnicy ok. 3cm. (Masa rozleje się jeszcze trochę na boki).
  2. Blachę z przygotowanymi makaronikami stuknąć kilkakrotnie o blat. Blachę odstawić na ok. 20- 60min., aby makaroniki obeschły. (Makaroniki są gotowe do pieczenia, gdy po delikatnym dotknięciu opuszkiem palca powierzchnia makaronika nie będzie się do niego kleić).

11

  1. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C, z funkcją termoobiegu. Makaroniki piec ok. 15 min.
  2. Po upieczeniu pozostawić makaroniki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągnąć z maty (papieru do pieczenia). Po ostygnięciu spód makaroników powinien być suchy, a środek lekko wilgotny.

    2

  3. Gotowe makaroniki przełożyć nadzieniem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Jeder kann macarons backen!” Birkmann

Zachęcam również do oglądnięcia przykładowego filmu na youtube.

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 lat temu
    Moje pierwsze jakieś dziwnie stopki im wyszły, popękały i puste wsrodku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jula · 2 lat temu
    Niewiem dlaczego wyszło mi tak mało ciasta i kremu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 2 lat temu
    Dzisiaj robiłam pierwsze raz makaroniki z tego przepisu. Jak na pierwsze raz myślę, że nie najgorzej. Ale chyba niedopiekłam, bo mój piekarnik ma raczej tendencje do przepiekania i trzymałam krócej. Jeśli są lepiące w środku tzn że niedopieczone?  I jakby mi opadły. Po upieczeniu wyjąć od razu z piekarnika czy zostawić w nim?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      W środku mają być wilgotne, a w wierzchu skorupka. Wyciągam od razu z piekarnika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Werkaa · 2 lat temu
    Moje pierwsze makaroniki. Przepis zostaje ze mną,dzieki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 2 lat temu
    Na pierwszy raz wyszły cudowne <3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 2 lat temu
    Wyszły mi przepiękne makaroniki z idealną stópką, napewno będę polecać pani przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 2 lat temu
    Dlaczego w innych przepisach jest cukier puder i cukier zwykły a tutaj tylko cukier puder?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Nikodem · 2 lat temu
      Inny rodzaj
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ann · 2 lat temu
      Bo to metoda francuska, a w metodzie włoskiej jest cukier zwykły i puder 😊😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 lat temu
    Super przepis , wychodzą piękne , najważniejsze to dobra mąka i makaroniki dobrze wysuszone przed pieczeniem :) oto moje wariacje 😜
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Hej dziewczyny niewiem co robie źle próbowałam juz 5 razy I zakażdym razem gdy mieszam mąkę migdałową z białkami masa jest gęsta nawet pokrótkim mieszaniu robi się luźniejsza I wygląda jak na 1szym zdięciu I'm dlużej mieszam dalej jest taka sama I podczas pieczenia nie ma nóżki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 2 lat temu
    Wszystko według przepisu 😅😅😅Czemu popękały?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 2 lat temu
      Prawdopodobnie za słabo ubite białka i/lub za długo mieszane z mąką ( trzeba krótko tylko do połączenia składników ) i/lub ( to najczęściej ) za krótko schły przed pieczeniem , moje schną min. godzinę
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      j · 2 lat temu
      wydaje mi się, że to dlatego, że były pieczone na nierównej powierzchni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 2 lat temu
    Bveza wychodzi mi za rzadka i nie ma pierścienia😕
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Przepis super bo prosty, ładnie równo się wypiekły ale nie mogę ich nazwać mkaronikami bo w ani jednej nie zrobił mi się pierścień 🥺 co zrobiłam nie tak? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Grekus · 2 lat temu
      A to moje :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zan · 2 lat temu
    Dziś robiłam po raz pierwszy makaroniki i pomimo ze mieliłam migdały (w płatkach) w młynku sama, podwoiłam proporcje to wyszły idealnie. Piekłam tak jak w przepisie z termoobiegiem ok 15 min. Przepis super. Ja dodałabym jeszcze mak :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 2 lat temu
    Super przepis 🥰 z innego przepisu nie wyszły a tu za pierwszym razem 🙂 Dziękuję 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Ciągle beza wychodzi rzadka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 2 lat temu
    Dlaczego masa mimo mieszania nie rzednie? Jak długo trzeba ją mieszać? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 2 lat temu
      Krótko, tylko do połączenia składników , im dłużej mieszasz tym bardziej białka tracą strukturę i robi się rzadkie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elcia · 2 lat temu
    Robiłam makaroniki tą metodą już 5 razy i za każdym razem wychodzą puste w środku i nie białe,a beżowe. Próbowałam już kombinacji z temp, czasem pieczenia, półkami na których się pieką itp, mam termometr w piekarniku więc wiem ile jest stopni dokładnie, wyglądają idealnie poza kolorem a po rozgryzieniu są puste i nie wiem już co robię źle i dlaczego są beżowe, a nie białe skoro w różnych temp próbowałam i nic nie dało pod względem koloru,już nie wiem co robić i nawet nie chce mi się już próbować :-( ... a jak ogólnie poznać, że nie są puste bez wtkania palucha lub zjadania, bo przecież 1 dobry nie musi oznaczać że wszystkie są dobre w środku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Bruh · 2 lat temu
      Nie ma opcji aby były śnieżno-biale. Mąka migdałowa nie jest biała tylko właśnie beżowa. Tak samo z pianą od białek, po upieczeniu robi się beżowa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 2 lat temu
    Moje pierwsze makaroniki w życiu i wyszły prawie idealnie, jestem z siebie mega duma :D Dziękuję za ten przepis i super wskazówki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 3 lat temu
    Moje makaroniki przykleiły się do maty silikonowej.. ciasto wyszło za gęste chyba, może złe wymieszałam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    Ile to jajek 50g białka? 4 jaja?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Potrzebne będą 2 jajka, ale ilość białka proszę odważyć.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Grześ · 2 lat temu
      2 białka