Makaroniki na bezie francuskiej

207 Komentarzy

Makaroniki na bezie francuskiej

Jest to podstawowy przepis na upieczenie makaroników na bezie francuskiej. Przepis jest łatwy do przygotowania, ale wymagający wprawy i precyzji. Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście makaroników lub macie za sobą nieudane próby to zachęcam najpierw do zapoznania się z artykułem: „Jak upiec makaroniki”.

Składniki na ok. 36 pojedynczych makaroników:

  • 70g zmielonych migdałów bez skórki
  • 100g cukru pudru
  • 50g białka
  • szczypta soli
  • ewentualnie barwnik spożywczy lub kakao

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wymieszać z połową cukru pudru, zmielić i przesiać przez sitko. Odstawić na bok.

4

  1. Białko dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

35

  1. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder. Miksować, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Teraz można, w zależności od przepisu, dodać trochę barwnika spożywczego lub kakao i zmiksować krótko, aż powstanie jednolity kolor.

6

  1. Wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach mieszając delikatnie silikonową szpatułką.

7

8

  1. Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/ opadać ze szpatułki.

Masa zaraz po połączeniu składników:

9

Tak powinna wyglądać gotowa masa na makaroniki:

10

  1. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej z podłożonym szablonem) lub z matą silikonową. Masę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z tylką  z okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7- 10mm. Trzymając rękaw cukierniczy pionowo, wyciskać masę tworząc makaroniki o średnicy ok. 3cm. (Masa rozleje się jeszcze trochę na boki).
  2. Blachę z przygotowanymi makaronikami stuknąć kilkakrotnie o blat. Blachę odstawić na ok. 20- 60min., aby makaroniki obeschły. (Makaroniki są gotowe do pieczenia, gdy po delikatnym dotknięciu opuszkiem palca powierzchnia makaronika nie będzie się do niego kleić).

11

  1. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C, z funkcją termoobiegu. Makaroniki piec ok. 15 min.
  2. Po upieczeniu pozostawić makaroniki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągnąć z maty (papieru do pieczenia). Po ostygnięciu spód makaroników powinien być suchy, a środek lekko wilgotny.

    2

  3. Gotowe makaroniki przełożyć nadzieniem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Jeder kann macarons backen!” Birkmann

Zachęcam również do oglądnięcia przykładowego filmu na youtube.

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mari ❤️‍? · 2 lat temu
    (heart)Mam jeszcze jedno pytanie. Czy migdały można zmielić w młynku do mielenia kawy ? Jak tak to obrane czy w skórce ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mari ❤️‍? · 3 lat temu
    Dzień dobry ! Jutro robię makaroniki tylko mam jedno pytanie. Nie wiem jaki krem zrobić czy da pani/pan przepis na jakiś fajny krem ? (Robię czerwone i zielone makaroniki) (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 3 lat temu
    wyszły rewelacyjne😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Przemo · 3 lat temu
    Nie mam maszynki do mięsa. Czy mielone migdały można połączyć z cukrem pudrem za pomocą blendera?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie mielimy w maszynce do mięsa tylko właśnie jakimś mocnym blenderem z hakiem w kształcie S, nie ręcznym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 3 lat temu
    Właśnie jestem w trakcie robienia ale nie mam czym zmielić migdałów ubilam je tłuczkiem do mięsa ale nie przechodzą przez drobne sitko jest to praktycznie pył ale zdarza się zwykły migdał czy coś stanie się z ciastem jeśli będzie tam kilka całych migdałów?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jozefina · 3 lat temu
    Pieklam kilka miesiecy temu i powiem tyle przepis rewelacyjny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka Szklanka · 3 lat temu
    Wyszły za pierwszym razem🤩🤩🤩,przełożyłam je domowym solonym karmelem ♥️♥️♥️♥️Są przepyszne 😍
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 3 lat temu
      Witam piekła Pani góra dół i na środkowym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ana · 3 lat temu
    Udały mi się za pierwszym razem, super przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karen · 3 lat temu
    Cudowny przepis, prosty, a jakie pyszne makaroniki z niego wychodzą. Kiedy trzyma się dokładnie przepisu, uważam, że nie mogą się nie udać. Robiłam je dziś z 5 latką po raz pierwszy i wyszły idealnie. Użyłyśmy mąki z migdałów 100%, nie odtłuszczonej. Z przepisu zrobiłyśmy 40 ciasteczek, czyli 20 makaroników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Moniś · 3 lat temu
    Mam mielone migdały ale ze skórką chyba. Dlaczego takich nie można użyć?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Makaroniki ze względu na wygląd powinno robić się ze zmielonych midgałów bez skórki. Ze skórką będą miały nieładne, ciemne punkty, a jeśli jeszcze będziesz chciała dodać barwnik spożywczy to wynik będzie najprawdopodobniej nie taki, jaki chciałaś, szczególnie przy jasnych kolorach.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 2 lat temu
      Śmiało można robic ze skórką i wcale nie są gorzkie. Jedyna roznica ze maja ciemne plamki. Znam cukiernię w centrum wiednia ktora robi tylko ze skorkami i są pyszne. Sama tez takie piekłam jak nie miałam innej mąki i nie czuje zadnej roznicy w smaku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 3 lat temu
    Wyszło za rzadkie wszystko się porozlewalo zmarnowalam tylko nerwy i 4 godziny. robiłam 3 razy i za każdym razem to samo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Czy można zrobić z płatków migdałowych?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 3 lat temu
    Czy zamiast zmielonych migdałów może być mąka migdałowa
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Może pod warunkiem, że mąka migdałowa = 100% migdałów zmielonych bez skórki i nieodtłuszczonych. W Niemczech na przykład można kupić najczęściej mąkę migdałową, która jest cześciowo odtłuszczona i taka do makaroników się nie nadaje. W Polsce często producenci używają nazwy "mąka migdałowa" jako synonim zmielonych migdałów bez skórki. Dlatego należy przeczytać uważnie opakowanie.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Alicja · 2 lat temu
        Mąka migdałowa (w firmie, w której pracuje) powstaje podczas krojenia migdałów na drobne kawałki. Odpad jest przesiewany jeszcze z dużych kawałków migdałów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 3 lat temu
    Co zrobić z reszta masy w czasie kiedy pierwsza blacha odpoczywa a potem się piecze? Jak to skoordynować jeśli chce zrobić więcej niż jedna blachę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Masa nie może czekać. Należy ją od razu rozłożyć. Jeśli masz jedną matę do makaroników to resztę należy wycisnąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec można kilka blach naraz z termoobiegiem lub w przypadku dwóch można piec jedną po drugiej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    Przepis cudowny, robię pierwszy raz a wyszły idealne ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 3 lat temu
    Co mogłam zrobić źle? Mieszam mąkę migdałową (100% migdały blanszowane mielone) szpatułką i zamiast robić się rzadsze to jest cały czas gęste
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 3 lat temu
    Przepis super, ale wyszło mi z niego tylko 9 makaroników, nie wiem jakim cudem piszecie o 18 😁 a zrobiłam naprawdę malutkie 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    BEATA ZGLEJSZEWSKA · 3 lat temu
    Mam pytanie czy mogą być płatki migdałowe czyli migdały blanszowane w płatkach? ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jozefina · 3 lat temu
    Wlasnie popelnilam makaroniki z Pani receptury jestem zachwycona
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kokosowanki · 3 lat temu
    Mam pytanie czy można migdały zmielone zastąpić zmielonymi pistacjami?