Kajzerki

586 Komentarzy
Kajzerki

Miękkie, puszyste, pszenne bułki kajzerki, z chrupiącą skórką.

Składniki na 8 sztuk:

1 szklanka = 250 ml

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
  • ¾ szklanki letniej wody (190 ml)
  • 1½ łyżeczki (5g) drożdży instant (lub 20g świeżych drożdży*)
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze ok. 5 minut. Ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyrobić ponownie przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć ręką, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. (Nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek).
  3. Wyrośnięte bułki można naciąć. (Polecam żyletkę, ale może być też ostry nóż).
  4. Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 225°C, grzałka góra- dół.

Uwaga:

* Jeśli używacie drożdży świeżych to można przygotować najpierw zaczyn. (Nie jest to jednak konieczne. Bułki wyrosną również, jeśli połączymy od razu wszystkie składniki). Zaczyn przygotowuje się, łącząc lekko ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Całość należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Wyrośnięty zaczyn należy połączyć z resztą składników i dalej postępować jak w przepisie.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.cincin.cc

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kajzerki Kajzerki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinia · 3 lat temu
    Cudowny przepis buleczki smakuja pysznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Super przepis, ciasto świetnie wyrasta. Ja robiłam w robocie kuchennym po 5minut wyrabiania , elastyczne, miękkie, rewelacja, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Świetny przepis, bardzo prosty, a bułeczki wyszły pyszne 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Serwatka · 3 lat temu
    Bułeczki wychodzą super ,jutro napewno powtórka 😁😁bo wszystkie już zjedzone😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Czy mogę zrobić wieczorem, a rano tylko upiec?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariusz · 3 lat temu
    Super przepis bułki wychodzą pyszne i chrupiące. Przepis godny polecenia. Mimo że zaczynam swoją przygodę z wypiekami bułki są rewelacja!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    GK · 3 lat temu
    Bułki nie były jakieś najpiękniejsze, jednak to tylko kwestia ich uformowania, ale smak... cudowny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewela · 3 lat temu
    Bułeczki mi nie wyrosły aż tak ale już wiem jaki błąd popełniłam :$ ale wyszły mniejsze ale przepyszne (heart) przepis super polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 3 lat temu
    Jakiej mąki używacie ? Specjalnej do chleba typ 720 czy zwykłej typ 450?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucy · 3 lat temu
    Bardzo dobre kajzerki :) Z ciastem przyjemnie się "współpracuje" :-D jest miękkie.
    Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łucja · 3 lat temu
    Witam. Czy smarujecie czymś bułeczki przed posypaniem ziarnami? :^)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 3 lat temu
    Super wyszły :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Ten przepis jest mega wczoraj robiłam pierws, y raz i wyszły przepyszne cieszę się że właśnie na pani przepis trafilam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Czy mogę zamienić masło na olej lub oliwę? Jeśli tak to ile ml?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzej · 3 lat temu
    Super wyszły oto dowód
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Witam.co zrobiłam źle że moje nie wyszły chrupiące??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 3 lat temu
    Świetne bułeczki, dzisiaj powtórka i tu moje pytanie czy jak zamrożę to na następny poranek po odmrożeniu nadal będą chrupiące?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sir Patrick · 3 lat temu
      po rozmrożeniu jeśli nie są chrupiące włożyć na ~40 sekund do mikrofali na pełną moc wraz z 1/2 szklanki zimnej wody
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jakub · 3 lat temu
    Super bułeczki!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaszubka · 3 lat temu
    Pyszne bułeczki. Dlugo wyrabiałam ręcznie, bo nie mam haka w mikserze. Robiłam kilka razy. Zawsze wychodzą świetnie. Dobre nawet następnego dnia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agazgaga · 3 lat temu
    Super łatwe w przygotowaniu bułki. Robię z czarnuszką i słonecznikiem. Rodzina się "zajada". Zamiast masła dodaję oliwę z oliwek, a drożdże rozpuszczam w mleku. I tak wychodzą super:). Dziękuję za przepis. Bałam się, że wyjdą "pancerne". A tu niespodzianka.:)