Kajzerki

586 Komentarzy
Kajzerki

Miękkie, puszyste, pszenne bułki kajzerki, z chrupiącą skórką.

Składniki na 8 sztuk:

1 szklanka = 250 ml

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
  • ¾ szklanki letniej wody (190 ml)
  • 1½ łyżeczki (5g) drożdży instant (lub 20g świeżych drożdży*)
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze ok. 5 minut. Ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyrobić ponownie przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć ręką, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. (Nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek).
  3. Wyrośnięte bułki można naciąć. (Polecam żyletkę, ale może być też ostry nóż).
  4. Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 225°C, grzałka góra- dół.

Uwaga:

* Jeśli używacie drożdży świeżych to można przygotować najpierw zaczyn. (Nie jest to jednak konieczne. Bułki wyrosną również, jeśli połączymy od razu wszystkie składniki). Zaczyn przygotowuje się, łącząc lekko ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Całość należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Wyrośnięty zaczyn należy połączyć z resztą składników i dalej postępować jak w przepisie.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.cincin.cc

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kajzerki Kajzerki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja Kędzior · 5 miesięcy temu
    Bułki w smaku genialne, chrupka z zewnątrz, mięciutka w środku. Posiadając mikser planetarny, czas włożenia własnej pracy w wypiek to ok. 10 min, (nie licząc pieczenia i rośnięcia). Polecam każdemu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariusz · 9 miesięcy temu
    Bułeczki pierwsza klasa wystarczy tylko dodać dodatki jakie się chce ( czosnek , bazylia , suszone pomidory ) i z samym masłem można jeść takie pyszne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 10 miesięcy temu
    Pychota jak kupne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    An · 1 lat temu
    Dwie godziny roboty a bulki wychodzą twarde
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 1 lat temu
    Wyszły pyszne , z tego samego przepisu robię chlebek i kolejne bułki , później pochwalę się jak wyszedł chlebek 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 1 lat temu
    250ml = jedna szklanka, a w przepisie są 3 szklanki mąki, a przeliczone na 450g....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Dokładnie tak. 1 szklanka (o pojemności 250 ml) to ok. 150 g mąki pszennej, czyli 3 szklanki to 450g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Robiłam, wyszły bardzo smaczne były dobrze wyrośnięte i puszyste, polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 1 lat temu
    Dałam 50g mąki orkiszowej 2000. Bardzo fajne, proste bułki ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alta · 1 lat temu
    Z ciastem dobrze się pracuje, ale wyszła twarda skóra po upieczeniu, od czego moze tak być? A Cukier nie jest konieczny do wyrośnięcia drożdży, a w bułkach tym bardziej zbędny. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Benia · 1 lat temu
    Bułeczki są pyszne zwłaszcza jeszcze ciepłe.Miekkie i chrupiące.Dziekuje za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 1 lat temu
    Moje pierwsze bułeczki,pachną i wyglądają pysznie. Jeszcze nie próbowałam ale myślę, że smakują równie cudownie :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ffff · 1 lat temu
    A mi nie wyszły, ciasto było twarde jak kamień, nie wiem co zrobiłam źle. :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Emi · 9 miesięcy temu
      Prawdopodobnie dodałaś zbyt ciepłą wodę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 1 lat temu
    Bardzo smaczne bułeczki 😍😍😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Robiłam wczoraj pyszotka :)