Kajzerki

Miękkie, puszyste, pszenne bułki kajzerki, z chrupiącą skórką.
Składniki na 8 sztuk:
1 szklanka = 250 ml
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
- ¾ szklanki letniej wody (190 ml)
- 1½ łyżeczki (5g) drożdży instant (lub 20g świeżych drożdży*)
- 1½ łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki masła, temperatura pokojowa
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze ok. 5 minut. Ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyrobić ponownie przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć ręką, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. (Nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek).
- Wyrośnięte bułki można naciąć. (Polecam żyletkę, ale może być też ostry nóż).
- Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 225°C, grzałka góra- dół.
Uwaga:
* Jeśli używacie drożdży świeżych to można przygotować najpierw zaczyn. (Nie jest to jednak konieczne. Bułki wyrosną również, jeśli połączymy od razu wszystkie składniki). Zaczyn przygotowuje się, łącząc lekko ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Całość należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Wyrośnięty zaczyn należy połączyć z resztą składników i dalej postępować jak w przepisie.
Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.cincin.cc
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
|
Ilość porcji: |
8 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski |

- 588 Komentarzy
- Regulamin
- Zarejestruj
lub pisz komentarz jako gość
- ← Poprzednie
- ...
- Następne →
Przepisy na klasyczne bułki i bagietki
W tej kategorii „Bułki i bagietki” znajdziesz przepisy na tradycyjne bułki jak bułki pszenne na drożdżach oraz puszyste bułki hamburgerowe. Domowe bułki są idealne na śniadanie, kanapki lub jako dodatek do posiłków, z miękkim wnętrzem i delikatną skórką.
Bułki i bagietki – również bezglutenowe i zdrowe przepisy
Są tu także zdrowsze przepisy, np. rustykalne bagietki bezglutenowe czy gryczane bułki bezglutenowe z siemieniem lnianym. Te bułki i bagietki są lekkie, naturalne i idealne dla osób na diecie bezglutenowej lub szukających alternatywy dla klasycznego pieczywa.
Chrupiące bułki i bagietki
Zobacz przepisy na bagietki, takie jak bagietki na zaczynie poolish czy delikatne bagietki jogurtowe. Dzięki poolish bagietki zyskują chrupiącą skórkę i miękki środek, a wersje z jogurtem są lekko wilgotne i puszyste.
Wyszukane bułki i bagietki – z ziarnami i dodatkami
Wśród wypieków znajdziesz bułki dodatkami ziaren, przypraw, suszonych warzyw i ziół. To smaczne, odżywcze bułki, które świetnie sprawdzają się przy kanapkach i przekąskach.