Bułeczki z pesto

Wytrawne bułeczki z ciasta drożdżowego, przygotowanego jak na pizzę, nadziane klasycznym, zielonym pesto z bazylii. Kształtem przypominają "Hamburskie bułeczki cynamonowe". Ciasto z nadzieniem zwija się w ślimaka, kroi na części i przez środek każdej bułki wciska np. trzon łyżki drewnianej, co powoduje, że ciasto ze środka rozjeżdża się na boki i nadaje bułeczkom ich klasyczny kształt. Bułeczki pasują na śniadanie, kolację lub po prostu w międzyczasie jako przekąska.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 250ml lekko ciepłej wody
- słoiczek pesto (180g)
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsypać do miski i zrobić wgłębienie. Wsypać pokruszone drożdże, cukier i sól. Dodać 250ml lekko ciepłej wody i oliwę. Zagnieść ciasto (ręcznie lub używając robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na prostokąt ok. 40 x 60cm. Posmarować pesto.

- Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na części o szerokości 5 cm.

- Wzdłuż każdej bułeczki zrobić zagłębienie za pomocą trzonu łyżki drewnianej.

- Bułeczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20- 30 minut do podrośnięcia.
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Ilość sztuk: |
ok. 12 |
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | niski |

- 2 Komentarzy
- Regulamin
- Zarejestruj
lub pisz komentarz jako gość
Przepisy na klasyczne bułki i bagietki
W tej kategorii „Bułki i bagietki” znajdziesz przepisy na tradycyjne bułki jak bułki pszenne na drożdżach oraz puszyste bułki hamburgerowe. Domowe bułki są idealne na śniadanie, kanapki lub jako dodatek do posiłków, z miękkim wnętrzem i delikatną skórką.
Bułki i bagietki – również bezglutenowe i zdrowe przepisy
Są tu także zdrowsze przepisy, np. rustykalne bagietki bezglutenowe czy gryczane bułki bezglutenowe z siemieniem lnianym. Te bułki i bagietki są lekkie, naturalne i idealne dla osób na diecie bezglutenowej lub szukających alternatywy dla klasycznego pieczywa.
Chrupiące bułki i bagietki
Zobacz przepisy na bagietki, takie jak bagietki na zaczynie poolish czy delikatne bagietki jogurtowe. Dzięki poolish bagietki zyskują chrupiącą skórkę i miękki środek, a wersje z jogurtem są lekko wilgotne i puszyste.
Wyszukane bułki i bagietki – z ziarnami i dodatkami
Wśród wypieków znajdziesz bułki dodatkami ziaren, przypraw, suszonych warzyw i ziół. To smaczne, odżywcze bułki, które świetnie sprawdzają się przy kanapkach i przekąskach.