Kajzerki

586 Komentarzy
Kajzerki

Miękkie, puszyste, pszenne bułki kajzerki, z chrupiącą skórką.

Składniki na 8 sztuk:

1 szklanka = 250 ml

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
  • ¾ szklanki letniej wody (190 ml)
  • 1½ łyżeczki (5g) drożdży instant (lub 20g świeżych drożdży*)
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze ok. 5 minut. Ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyrobić ponownie przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć ręką, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. (Nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek).
  3. Wyrośnięte bułki można naciąć. (Polecam żyletkę, ale może być też ostry nóż).
  4. Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 225°C, grzałka góra- dół.

Uwaga:

* Jeśli używacie drożdży świeżych to można przygotować najpierw zaczyn. (Nie jest to jednak konieczne. Bułki wyrosną również, jeśli połączymy od razu wszystkie składniki). Zaczyn przygotowuje się, łącząc lekko ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Całość należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Wyrośnięty zaczyn należy połączyć z resztą składników i dalej postępować jak w przepisie.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.cincin.cc

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kajzerki Kajzerki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bozena · 2 lat temu
    Witam. Chciałam zapytać czy gotowe ciasto mogę wstawić do lodówki na noc? I rano zrobić świeże bułeczki? Pozdrawiam, Bozena 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bozena · 2 lat temu
    Witam, czy można zrobić buleczki z maki typ 630 Orkiszowej ? Czy mozna też takie swieze nie upieczone bułki zamrozic 😊?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Myślę, że spokojnie może być ta orkiszowa. Upieczone bułki można zamrozić, ale surowe to nie próbowałam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 2 lat temu
    Z kilograma mąki 2,50 zł wychodzi 12 bułek. Pyszne i bardzo opłacalne. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 2 lat temu
    Bardzo dobry przepis, zawsze wychodzą pyszne i dzieci je wolą bo są bardziej pożywne niż kupne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta K · 2 lat temu
    Super wyszły piękne i bardzo smaczne 🥰🥰 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 2 lat temu
    Druga próba i wyszło to samo, małe nie wyrośnięte kamienie, chociaż jak je nacisnelam to się rozwalały i wyglądały mniejwiecej jak bulka w środku ale śmierdziały dziwnie, podejrzewam że jakiś zakalec .... I czemu tak? :/ :( 😭😭😭😭😭
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Czy można takie surowe ciasto zamrozić ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    PAULINA · 2 lat temu
    Bułki przepyszne. Zrobiłam z półtorej porcji i zamiast masła dałam olej. Musiałam pilnować je podczas pieczenia bo szybko rumieniły się😊. Ostatnie 5 min zmniejszyłam tem. do 190 stopni. Zawsze robię więcej aby część zamrozić. Super przepis. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Obłędnie dobre z masełkiem :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 2 lat temu
    Z przepisu skorzystałam po raz trzeci i za każdym razem są przepyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiolka · 2 lat temu
    Bułeczki wychodzą pyszne, dzieci uwielbiają, znikają w mgnieniu oka. Teraz codziennie muszę piec 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 2 lat temu
    Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 2 lat temu
    Czy zamiast masła mogę dać olej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 2 lat temu
    Są tak pyszne, że żadne słowa nie są w stanie opisać ich smaku. W środku są pulchne, a zz zewnątrz chrupiące. Ciasto pięknie wyrasta, jest elastyczne i łatwo uformować bułeczki. Pieke je 4 razy w tygodniu i zawsze smakują idealnie (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa St · 2 lat temu
    Piekę te kajzerki od dłuższego czasu, są uwielbiane przez dużych i małych, dzieci z sąsiedztwa również, czasami modyfikuję , dodaję mąkę orkiszową, otręby pszenne, ziarna, generalnie nie kupuję pieczywa od 10 lat, pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa K · 2 lat temu
    Właśnie są w piecu...jutro na śniadanie będą o ile wcześniej na kolację ich nie zjedzą 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 3 lat temu
    Nieprawda bo w niektórych piekarniach robią bułki od podstaw
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    IZABELA · 3 lat temu
    BUŁECZKI WYŚMIENITE 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł Jaworski · 3 lat temu
    Zawsze robię ten przepis i jest ok jeszcze do środka bułek dodaje warzywa lub gulasz odcedzony od sosu jest super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Bułeczki super. Przepis idealny.