Bułki pszenno- żytnie

Idealne, proste do przygotowania bułeczki o chrupiącej skórce z mąki pszennej i żytniej.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki żytniej *
- 20g świeżych drożdży
- niecała szklanka ciepłej wody
- szczypta cukru
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3- 4 łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
- Resztę mąki wsypać do miski. Dodać sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
- Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na 1 godzinę i 15 minut w ciepłe miejsce.
- Z ciasta uformować 6 bułeczek.
- Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 35 minut.
- Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem lub żyletką.
- Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.
Uwaga:
Mąka żytnia może być dowolnego typu. Bułeczki piekłam na mące żytniej typu 720,a innym razem na mące żytniej typu 997.
1 szklanka= 250ml.
Przepis pochodzi ze strony: mojeekspresjekulinarne.blox.pl.
|
Czas przygotowania: |
około 20 min. | |
|
Czas pieczenia: |
około 20 min. | |
|
Czas oczekiwania: |
1 godz. 50 min. | |
|
Liczba sztuk: |
6 | |
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | niski |



- 88 Komentarzy
- Regulamin
- Zarejestruj
lub pisz komentarz jako gość
Przepisy na klasyczne bułki i bagietki
W tej kategorii „Bułki i bagietki” znajdziesz przepisy na tradycyjne bułki jak bułki pszenne na drożdżach oraz puszyste bułki hamburgerowe. Domowe bułki są idealne na śniadanie, kanapki lub jako dodatek do posiłków, z miękkim wnętrzem i delikatną skórką.
Bułki i bagietki – również bezglutenowe i zdrowe przepisy
Są tu także zdrowsze przepisy, np. rustykalne bagietki bezglutenowe czy gryczane bułki bezglutenowe z siemieniem lnianym. Te bułki i bagietki są lekkie, naturalne i idealne dla osób na diecie bezglutenowej lub szukających alternatywy dla klasycznego pieczywa.
Chrupiące bułki i bagietki
Zobacz przepisy na bagietki, takie jak bagietki na zaczynie poolish czy delikatne bagietki jogurtowe. Dzięki poolish bagietki zyskują chrupiącą skórkę i miękki środek, a wersje z jogurtem są lekko wilgotne i puszyste.
Wyszukane bułki i bagietki – z ziarnami i dodatkami
Wśród wypieków znajdziesz bułki dodatkami ziaren, przypraw, suszonych warzyw i ziół. To smaczne, odżywcze bułki, które świetnie sprawdzają się przy kanapkach i przekąskach.