Bułki pszenno- żytnie

87 Komentarzy

Bułki pszenno- żytnie

Idealne, proste do przygotowania bułeczki o chrupiącej skórce z mąki pszennej i żytniej.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki żytniej *
  • 20g świeżych drożdży
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3- 4 łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać  sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
  3. Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na 1 godzinę i 15 minut w ciepłe miejsce.
  4. Z ciasta uformować 6 bułeczek.
  5. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 35 minut.
  6. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem lub żyletką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.

Uwaga:

Mąka żytnia może być dowolnego typu. Bułeczki piekłam na mące żytniej typu 720,a innym razem na mące żytniej typu 997.

1 szklanka= 250ml.

Przepis pochodzi ze strony: mojeekspresjekulinarne.blox.pl.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

1 godz. 50 min.
porcje

Liczba sztuk:

6
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 6 miesięcy temu
    Piekę z tego przepisu chleb,dodaje drożdże suszone ciut więcej .chleb wychodzi naprawdę przepyszny długo świeży .Super przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 miesięcy temu
    Czy ja mam odjąć te 4 łyżki z 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kiszuriwalilibori · 2 lat temu
    Czy ktoś próbował na takim cieście upiec chleb? Bułeczki są pyszne, chciałbym mieć chleb o takim smaku.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Zbyszek. · 2 lat temu
      Chleb na takim cieście jest pyszny i długo świeży.Piekłem dwukrotnie z dodatkiem słonecznika,raz w keksówce a raz tylko na blaszcze na papierze do pieczenia.Oba wyszły dobrze,ten na blaszcze niższyale za to miał więcej chrupiącej skórki.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Piotr · 1 lat temu
        Jak długo piekłeś, w jakiej temperaturze?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanka · 2 lat temu
    (ok)zasada jest prosta. na kilogram mąk zaczyn robimy z 5 dkg. drożdży + 2 łyżeczki cukru. taka zaprawka podniesie nawet beton a z ciastem na bułeczki nie będziecie mieć kłopotów. Ja stara baba wam to mówię.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 2 lat temu
    Chciałam serdecznie podziękować za przepis. Udało się. Wątpiłam trochę, a wyszły pyszne prawdziwe bułki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aldona · 2 lat temu
    Chcę upiec bułeczki ale mam tylko suche drożdże. Czy też ich mogę użyć?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak, dałabym 7 g (jedną paczuszkę). Nie trzeba przygotowywać zaczynu, tylko zagnieść wszystkie składniki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 2 lat temu
    Udało się. Bułki wyśmienite w smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maryla · 2 lat temu
    Zapomniałam naciąć :) Ale i tak upiekły się super, z makiem na wierzchu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ttyuuiiii i ui · 2 lat temu
    (yn)Bardzo fajne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Astra · 2 lat temu
    Zrobiłam wczoraj dokładnie wg przepisu, dałam tylko ciut mniej soli bo jej w sumie nie używam i musiałam podsypać może 50 gr mąki więcej. Wyszły przepyszne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, takie spręzyte, ale nie zbite. Specjalnie zostawiłam dwie, żeby sprawdzić czy następnego dnia są równie dobre - tak, co prawda juz nie chrupiące ale nadal spręzyste i mięciutkie. A, to pierwsze bułki, które urosły do góry i nie rozlały się pozostając płaskimi jak było z wcześniejszymi przepisami ;).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Ja chlebek z tego przepisu robię.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Dwa dni temu upiekłam je po raz pierwszy i totalna porażka. Drożdże nie chciały rosnąć, bułeczki tak samo. Z tej ilość wyszło mi 6 mini bułeczek ok 3 cm. W środku zbite i sama sól w smaku.Postanowiłam upiec drugi raz bo tyle pozytywnych komentarzy było. Tym razem wodę z butelki dałam. Już drożdże ładniej wyrosły, bułeczki też od razu miały inny rozmiar. Muszę jeszcze nad smakiem popracować bo 1 1/4 łyżeczki soli to dla mnie za dużo a szczypta z kolei za mało 😉.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Maryla · 2 lat temu
      Na zdjęciu wygląda, ze użyłaś mąki pełnoziarnistej, a jej w przepisie nie ma. To może być powodem niewyrastania, bo jest cieższa i potrzebuje więcej wody.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Dorota · 6 miesięcy temu
        Dokładnie. Ja piekę z tego przepisu ale mieszam 250 gr mąki chlebowej z 250 gr mąki pełnoziarnistej. Nieważne czy zamiast wody dam mleko czy maślankę czy kefir bo na koniec i tak dodaje prawie drugie tyle ciepłej wody (dodaje na oko - ma być odpowiednia konsystencja ciasta). Wyrabiam dłużej niż 4 minuty. Nigdy mi bułki nie oklapły - zawsze piękne i pyszne 🤤 🥳
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rudensja · 3 lat temu
    Za pierwszym razem wyszły jak placki 🤪 bo dałam za mało mąki. Ale tym razem są jak złoto 😍 wielkie dzięki za przepis 😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    TERESA · 3 lat temu
    Bardzo smaczne .Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    An · 3 lat temu
    Pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Bułeczki są przepyszne! Robiłam z mąką żytnią typ 2000 i pasuje doskonale.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Witam serdecznie, mam problem z bułkami w nowym piekarniku. Piekę jak zawsze 190st- 20 min i wychodzą stożkowate. Czy mam zwiększyć temp? Pozdrawiam. Ps zawsze wychodziły idealne jak na 2 zdj.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Możesz spróbować wyższą temperaturę, żeby szybciej się spiekły i nie szły tak do góry. Musisz poeksperymentować ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Dziękuję za przepis, bułki wyszły pyszne. Nie jest to ciasto, które wyrabia się na stole bo dość się klei ale po wyrośnięciu spokojnie dało się uformować bułki. Użyłam mieszanki mąk: zwykłej białej 650, żytniej 700 i pełnoziarnistej orkiszowej, soli dałam łyżeczkę. Przepis na stałe zagości w mojej kuchni. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    Ale soli nie 1 i 1/4 ,Tylko 1/4 łyżeczki .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 4 lat temu
    Czy można dać pół na pół maki pszennej i żytniej?