Bułki pszenno- żytnie

87 Komentarzy

Bułki pszenno- żytnie

Idealne, proste do przygotowania bułeczki o chrupiącej skórce z mąki pszennej i żytniej.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki żytniej *
  • 20g świeżych drożdży
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3- 4 łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać  sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
  3. Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na 1 godzinę i 15 minut w ciepłe miejsce.
  4. Z ciasta uformować 6 bułeczek.
  5. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 35 minut.
  6. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem lub żyletką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.

Uwaga:

Mąka żytnia może być dowolnego typu. Bułeczki piekłam na mące żytniej typu 720,a innym razem na mące żytniej typu 997.

1 szklanka= 250ml.

Przepis pochodzi ze strony: mojeekspresjekulinarne.blox.pl.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

1 godz. 50 min.
porcje

Liczba sztuk:

6
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Kingo[/b] przelicznik jest następujący: 25g drożdży świeżych to 7g drożdży suchych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 8 lat temu
    Czy można użyć drozdży instant jeśli tak to w jakiej ilości??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 8 lat temu
    Czy ciasto można przygotować sobie wieczorem i przetrzymac aż do rana w lodówce i dopiero rano piec? Jesli tak to czy uformowac buleczki juz wieczorem czy lepiej przetrzymac ciasto w jednym kawałku? Pytanie dotyczy tych buleczki jak i zarówno Kacperek. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Kiniu[/b] myślę, że tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kinia · 8 lat temu
    Może być zamiast mąki zytnej orkiszowa?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Maryla · 2 lat temu
      Mąka orkiszowa to mąka pszenna, będziesz więc miała bułeczki w 100% pszenne, nie pszenno-żytnie (giggle)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 9 lat temu
    Dziś dzień drugi- zaczynam. Dodam mniej wody trochę więcej mąki pszennej bo chyba żytniej za dużo dałam i kleiło się ciasto jak rozrabiałam. Zobaczymy co wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Aga[/b] może za słabo wyrobione ciasto, a może za mocno ściskałaś ciasto przy formowaniu? Sama mąka żytnia jest raczej za ciężka dla drożdży. Na Twoim miejscu najpierw poćwiczyłabym na mące mieszanej. Takie bułki są lżejsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 9 lat temu
    Właśnie zjadłam. Nawet dobre ale troszke twarda skórka. Trafiło mi w dwóch bułkach mały zakalec- mogłam źle wyrobić czy coś innego może być przyczyną? Dodam że pierwszy raz w życiu robiłam bułki i mam zamiar jutro też zrobić więc proszę o radę. Czy mogę zrobić z samej mąki żytniej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 9 lat temu
    Bułeczki wyszły idealnie. Pulchne i bardzo smaczne. Bardzo polecam przepis -nic nie zmienialam proporcjach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 9 lat temu
    Rzeczywiście dużo za dużo soli, za to mąki stanowczo za mało - i dlatego się kleją.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamil · 9 lat temu
    [quote]Wszystko fajnie, ale mam drobny problem formowaniem bułeczek. Ciasto strasznie się klei. Czy jest jakaś tajemna, magiczna technika by robic to prawidłowo?[/quote]

    Jeśli nie jest to wina zbyt rzadkiego ciasta to spróbuj polać dłonie kilkoma kroplami oleju/oliwy, rozetrzeć i dopiero wtedy formować bułeczki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 9 lat temu
    Serdecznie polecam - zrobiłam wczoraj od razu z podwójnej porcji i już wszystkie bułeczki zniknęły! Pyszne i proste w przygotowaniu. :D Ciasto szybko rosło i było przyjemne w obróbce. Bułeczki posypałam jeszcze słonecznikiem i siemieniem lnianym. Wszystkim smakowały! :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 9 lat temu
    Wszystko fajnie, ale mam drobny problem formowaniem bułeczek. Ciasto strasznie się klei. Czy jest jakaś tajemna, magiczna technika by robic to prawidłowo?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    Witam czy buleczki moga byc tylko z maki zytniej typu 1150?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ola · 10 lat temu
    serdecznie dziękuje za przepis , wyszły super pyszne i dałam pół na pół mąki pszennej i pełnoziarnistej zwykłej z marketu . piekłam 23 minuty bo chyba słabo piekarnik nagrzałam :) ale to mój pierwszy raz :) i następnie lepiej wygniotę ciasto bo potem odstają takie widać przyklejone łaty :( . Trzeba się też plastycznie postarać haha polecam łatwo i pysznie każdy to zrobi wystarczy trzymać się dokładnie tego co jest napisane tutaj .
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 10 lat temu
    Bułeczki wyszły super z pełnoziarnistą mąką żytnią typu 2000 ;) Zrobiłam je razem z 3,5letnim siostrzeńcem, udekorowaliśmy je pestkami dyni, słonecznika, makiem i sezamem. Pysznie, zdrowo i jaka zabawa ;) Dziś robimy je ponownie, tym razem z podwójnej porcji ;D Serdecznie pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    alicja · 10 lat temu
    [quote]a moje to totalna porażka - rozlały się na blaszce i wyszły takie smutne płaszczki. ktoś ma na to radę? i chyba za dużo soli jest w tym przepisie, ale to już moja subiektywna opinia.[/quote]

    Musialas dac za malo mąki, dlatego ciasto Ci sie rozlalo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lutfinia · 10 lat temu
    a moje to totalna porażka - rozlały się na blaszce i wyszły takie smutne płaszczki. ktoś ma na to radę? i chyba za dużo soli jest w tym przepisie, ale to już moja subiektywna opinia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    Serdecznie dziękuję zaczekam do jutra, następnym razem faktyczne zmniejszę temperaturę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Kasiu[/b] mogą być drożdże intant. Wtedy nie trzeba robić zaczynu, tylko miesza się je z mąką.
    [b]Kasiu[/b] hmm, ja lubię świeże bułki, bo mają chrupiącą skórkę. Na drugi dzień już będzie miększa. Skoro jednak uważasz, że skórka jest za twarda, to zmniejszyłabym następnym razem trochę temperaturę pieczenia.